Jogurtový koláč s jablkami
|
|
Spracoval(a) : Jana Osuska
Dátum : 1.10.2001 |
Späť |
|
Poslať |
|
|
Prísady: 1 kelímok bieleho jogurtu (kelímok ďalej slúži ako odmerka), 4 kelímky hladkej múky, 1 ½ kelímku cukru, 1 ½ kelímku oleja, 4 vajcia, 2 balíčky vanilkového cukru, 1 balíček kypriaceho prášku, 3 väčšie jablká, pol lyžičky škorice, pohárik rumu. Postup: Jablká olúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na kolieska, ktoré necháme 2 hodiny macerovať v rume ochutenom škoricou. Do misy dáme jogurt, múku, cukor a olej, celé vajcia, vanilkový cukor a kypriaci prášok. Mixerom vypracujeme na hladké cesto. Okrúhlu tortovú formu vymastíme a posypeme múkou (alebo vyložíme papierom na pečenie) a naplníme pripraveným cestom, na ktoré vencovito naukladáme plátky jabĺčok. Pocukríme a pečieme v stredne vyhriatej rúre približne 45 minút.
Diskusia k článku:
Som rada, že suroviny a postup sú uvedené naraz, dúfam, že to tak bude aj naďalej. Tento koláč mám vyskúšaný, je chutný. Niekedy jablká posypem zmesou masla, strúhanky (alebo múky) a cukru, my to nazývame "mrvenka", neviem, ako sa to oficiálne volá. <BR>A "kelímok" - je to bežne zaužívaný výraz, ale nie je to správne slovenské slovo. Neregistrovaný - zdenka, 2.10.2001 12:39 Som rada, že suroviny a postup sú uvedené naraz, dúfam, že to tak bude aj naďalej. Tento koláč mám vyskúšaný, je chutný. Niekedy jablká posypem zmesou masla, strúhanky (alebo múky) a cukru, my to nazývame "mrvenka", neviem, ako sa to oficiálne volá. <BR>A "kelímok" - je to bežne zaužívaný výraz, ale nie je to správne slovenské slovo. Neregistrovaný - zdenka, 2.10.2001 12:39 Slovo kelímok je čechizmus. Slovenskí chemici, laboranti, potravinári a iní "otravinari" miešajú a uskaldňujú rozličné látky v téglikoch. Možno ešte - ale to je vlastne jednoúčelová nádoba na bryndzu - geletka. Pravdaže v téglikoch sa skladujú iba "přiměřene" malé množstvá látok. Veľké nádoby sa nazývajú inak. Napríklad sudy...<BR>Ten rum...možno potom "užiť" na zdravie však? Škoda by ho bolo vyliať...<BR>Koláč by mohol byť OK.<BR>A ešte sa mi páči, že téglik slúži ako odmerka v celom recepte!<BR>:-)<BR>Jan Neregistrovaný - jan, 2.10.2001 15:53, pelech(`na`)dmd.sk, Slovo kelímok je čechizmus. Slovenskí chemici, laboranti, potravinári a iní "otravinari" miešajú a uskaldňujú rozličné látky v téglikoch. Možno ešte - ale to je vlastne jednoúčelová nádoba na bryndzu - geletka. Pravdaže v téglikoch sa skladujú iba "přiměřene" malé množstvá látok. Veľké nádoby sa nazývajú inak. Napríklad sudy...<BR>Ten rum...možno potom "užiť" na zdravie však? Škoda by ho bolo vyliať...<BR>Koláč by mohol byť OK.<BR>A ešte sa mi páči, že téglik slúži ako odmerka v celom recepte!<BR>:-)<BR>Jan Neregistrovaný - jan, 2.10.2001 15:53, pelech(`na`)dmd.sk, Svetový recept !! <BR>Uz aj letím domov ho pripraviť.<BR>Mimoriadne oceňujem: žiadne vymiešavania zvlášť, zašpiním len jedinú misku a nemusím si ísť požičať od suseda váhu.<BR>Mňam, Vám zdupľujem zajtra ! :-)))<BR>.<BR> Neregistrovaný - nena, 4.10.2001 19:30, nena(`na`)post.sk, Svetový recept !! <BR>Uz aj letím domov ho pripraviť.<BR>Mimoriadne oceňujem: žiadne vymiešavania zvlášť, zašpiním len jedinú misku a nemusím si ísť požičať od suseda váhu.<BR>Mňam, Vám zdupľujem zajtra ! :-)))<BR>.<BR> Neregistrovaný - nena, 4.10.2001 19:30, nena(`na`)post.sk,
|