1. Ovocie starostlivo umyjeme a necháme dobre odkvapkať.
Poškodené miesta, stopky, jadrá a kôstky odstránime.
2. Ovocie nakrájame na malé kúsky alebo rozmixujeme na kašu, odvážime.
3. Nakrájané ovocie vložíme do veľkého hrnca so širokým dnom.
4. Ak použijeme prípravok Gelfix, najprv ho zmiešame s 2 polievkovými lyžicami cukru z odváženého množstva cukru, potom premiešame s ovocím. Ak použijeme želírovací cukor, zmiešame odvážené ovocie priamo s ním.
a) Použitie Gelfixu Dr.Oetker: Suroviny s Gelfixom privedieme do varu a za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Pridáme zvyšok cukru a za stáleho miešania dôkladne povaríme asi 5 minút. Odstavíme zo sporáka a prípadnú penu odstránime.
b) Použitie Želírovacieho cukru Dr.Oetker: Všetko za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Odstavíme zo sporáka a prípadnú penu odstránime.
5. Urobíme želírovaciu skúšku.
1 – 2 kávové lyžičky horúcej zaváraniny kvapneme na malý tanierik, ktorý sme predtým krátko nechali v chladničke. Pokiaľ zaváranina stuhne do 5 minút, spraví tak aj zvyšok džemu, marmelády alebo želé v pohároch. Ak však je zavárania aj po vychladnutí málo tuhá, vmiešame do nej 2 zarovnané kávové lyžičky Kyseliny citrónovej Dr.Oetker.
6. Hotovú zaváraninu ihneď naplníme až po okraj do pripravených pohárov a dôkladne uzavrieme viečkami.
Poháre necháme asi 5 minút stáť dnom nahor.
Dobrú chuť!