Orechy
|
|
Spracoval(a) : Jana Osuska
Dátum : 3.10.2001 |
Späť |
|
Poslať |
|
|
Vlašské orechy – Výhodou vlašských orechov je, že je v nich dostatok telu prospešných omega mastných kyselín /4gramy/ a esenciálnych mastných kyselín /6gramov/. Tie pomáhajú proti kardiovaskulárnym chorobám. Je v nich aj určitý podiel bielkovín /8gramov/, vlákniny /2g/ dôležitej pre znižovanie cholesterolu v krvi a draslík/284g/. Ich tienistou stránkou je 364 kalórií. Ak si ich však dáte namiesto večere s troškou medu, urobíte niečo pre svoje zdravie.
Lieskové oriešky – Pre niektorých ľudí sú lieskové oriešky neprijateľné kvôli vysokému obsahu kyseliny listovej. Citlivé osoby z nej majú pálenie záhy. Kyselina listová je však dôležitá pre ženy v prvom trimestri tehotenstva, lebo pomáha predísť niektorým vývojovým vadám. Okrem toho je v nich dostatok vápniku /110mg/, ktorý pôsobí proti ukladaniu tukov v tele. 376 kalórií, ktoré sa v nich nachádzajú je dosť.
Arašidy – podzemnica olejná je v podstate zelenina, čiže aj najčastejšie konzumované “orechy“ sú vlastne zelenina. Nikdy ich nejedzte solené dostane sa vám do organizmu zbytočne veľa sodíku a oleja. Ideálne je šúpať si ich priamo zo šupky. Viac ako 2% svetovej populácie majú však na túto plodinu alergiu. Ak medzi ne nepatríte, získate z nich 4 gramy vlákniny a 14 gramov bielkovín. Nachádza sa v nich aj vitamín E. Kalorická hodnota – 330 kalórií.
Mandle – Sú jedným z najhodnotnejších druhov orechov. Okrem skvelej chuti vám dodajú 8 gramov vlákniny, 436 miligramov draslíku a 10 miligramov vitamínu E, no a k tomu samozrejme 332 kalórií.
Kešu orechy – Čo sa týka prínosných látok podobajú sa na arašidy. Našťastie však na ne nie je alergických tak veľa ľudí. Je v nich 320 mg draslíku, 12 gramov bielkovín, 2 gramy vlákniny, 18gramov glycidov a vitamín E. 326 kalórií je pri takom prínose pre organizmus dosť nízka „cena“.
Pistácie – Sú bohaté na vlákninu/6 gramov/ a draslík /350 mg/. Ak si kúpite tie v škrupinke budete ich pojedať pomaly a tých 60 gramov vás dokonale zasýti. Obsahujú 344 kalórií.
Pekanové orechy – ich chuť je síce oproti chuti bežných vlašských orechov mimoriadne lahodná ale, nemajú skoro žiadne stopové prvky či vitamíny, ktorými by vás mohli obohatiť. Objem vlákniny Je 6 gramov a nutričná hodnota až 374 kalórií.
Makadamové orechy – Ak aj vy patríte medzi ľudí, ktorí sa s hrôzou dívajú na cenu týchto orechov u nás tešte sa. Je to kalorická bomba obsahujúca 400 kalórií v našej hrsti. Navyše sa v nich nenachádzajú skoro žiadne vitamíny až na stopový podiel vitamínu E. Šesť gramov vlákniny pri tej nutričnej hodnote a cene vám za to nestojí.
Rozhodne sú akékoľvek orechy najlepšou možnou voľbou, ak niečo pri televízii musíte chrúmať. A skvelé je, že pre nás najdostupnejšie vlašské orechy patria medzi najhodnotnejšie z nich. Tak chrúmajte a nezabudnite, že pár orechov môže byť aj jediným vhodným jedlom, ktoré si po šiestej hodine večer doprajete.
Diskusia k článku:
Botanicky patria mandle ku kôstkovinám. Sú príbuzné broskyniam. (Ak stromček nemá plody, nie je prakticky možné rozoznať, či ide o broskyňu alebo mandľu.)<BR>Oplodie mandlí tvorí v podstate iba šupka. Konzumnú časť tvorí jadro z kôstky. Je dobré a výživné. Možno súhlasiť. <BR>Pre úplnosť treba ale dodať, že obsahujú aj nebezpečný jed kyanid. Ak by ste zjedli tak asi 0,50-1 kg mandlí, mohli by ste sa stretnúť so svojími drahými príbuznými, zosnulými v pánu.<BR>K ostatným plodom sa nevyjadrujem. <BR>Jan Neregistrovaný - jan, 3.10.2001 17:48, pelech(`na`)dmd.sk, Botanicky patria mandle ku kôstkovinám. Sú príbuzné broskyniam. (Ak stromček nemá plody, nie je prakticky možné rozoznať, či ide o broskyňu alebo mandľu.)<BR>Oplodie mandlí tvorí v podstate iba šupka. Konzumnú časť tvorí jadro z kôstky. Je dobré a výživné. Možno súhlasiť. <BR>Pre úplnosť treba ale dodať, že obsahujú aj nebezpečný jed kyanid. Ak by ste zjedli tak asi 0,50-1 kg mandlí, mohli by ste sa stretnúť so svojími drahými príbuznými, zosnulými v pánu.<BR>K ostatným plodom sa nevyjadrujem. <BR>Jan Neregistrovaný - jan, 3.10.2001 17:48, pelech(`na`)dmd.sk, V článku sú zaujímavé a poučné info ohľadne obsahu dôležitých prvkov v jednotlivých druhov orechov a “orechov”. Ale........ pravidlá slovenského pravopisu sa ešte nezmenili a 2.p. jednotného čísla od podstatných mien “vápnik, sodík, draslík” je ešte stále –a. To, že sa používajú čechizmy, ešte nejako strávim, ale keď niekto, kto sa živí písaním článkov, nevie poriadne skloňovať, to je už “príliš silné kafé” aj na mňa. A to nehovorím o čiarkach!!!!!!!<BR> Neregistrovaný - zdenka , 5.10.2001 12:34 V článku sú zaujímavé a poučné info ohľadne obsahu dôležitých prvkov v jednotlivých druhov orechov a “orechov”. Ale........ pravidlá slovenského pravopisu sa ešte nezmenili a 2.p. jednotného čísla od podstatných mien “vápnik, sodík, draslík” je ešte stále –a. To, že sa používajú čechizmy, ešte nejako strávim, ale keď niekto, kto sa živí písaním článkov, nevie poriadne skloňovať, to je už “príliš silné kafé” aj na mňa. A to nehovorím o čiarkach!!!!!!!<BR> Neregistrovaný - zdenka , 5.10.2001 12:34 chýba mi tam pár čiarok ,,,, :-)))))) <BR>hlboko sa ospravedlňujem sama sebe Neregistrovaný - nena, 5.10.2001 13:51, nena(`na`)post.sk, chýba mi tam pár čiarok ,,,, :-)))))) <BR>hlboko sa ospravedlňujem sama sebe Neregistrovaný - nena, 5.10.2001 13:51, nena(`na`)post.sk, Milá Zdenka, pokiaľ viem, 2.p je dvojtvar. Aj a aj u je v poriadku. Aspoň v časoch mojej maturity a bolo to pred rokom 197O.<BR>To ti však nemôže zabrániť, založiť Ligu za správnu slovenčinu. V tom prípade sa však nesmieš mýliť. Ja somsi z článku vybrala čo si iné ako gramatiku. To bude tým, že nie sme všetci rovnakí. Neregistrovaný - Eva, 8.10.2001 01:47 Milá Zdenka, pokiaľ viem, 2.p je dvojtvar. Aj a aj u je v poriadku. Aspoň v časoch mojej maturity a bolo to pred rokom 197O.<BR>To ti však nemôže zabrániť, založiť Ligu za správnu slovenčinu. V tom prípade sa však nesmieš mýliť. Ja somsi z článku vybrala čo si iné ako gramatiku. To bude tým, že nie sme všetci rovnakí. Neregistrovaný - Eva, 8.10.2001 01:47 Milá Evka, predtým, ako som písala môj prvý príspevok k tomuto článku, som si skloňovanie uvedených slov overila v Pravidlách slovenského pravopisu vydaných v r. 1998. O dvojtvare tam nebola zmienka. Pravidlá slovenského pravopisu sa menia a mali by sme sa riadiť vždy tými aktuálnymi. Hlavne tí, čo sa živia písaním článkov. <BR>A okrem toho som spomenula, že sú v článku zaujímavé informácie. Neregistrovaný - zdenka , 8.10.2001 11:31 Milá Evka, predtým, ako som písala môj prvý príspevok k tomuto článku, som si skloňovanie uvedených slov overila v Pravidlách slovenského pravopisu vydaných v r. 1998. O dvojtvare tam nebola zmienka. Pravidlá slovenského pravopisu sa menia a mali by sme sa riadiť vždy tými aktuálnymi. Hlavne tí, čo sa živia písaním článkov. <BR>A okrem toho som spomenula, že sú v článku zaujímavé informácie. Neregistrovaný - zdenka , 8.10.2001 11:31 Zdravím Vás! :-) Páči sa mi Vaša debata o slovenskom pravopise, páčia sa mi Vaše jemné narážky, kto si čo všíma. :-))<BR>Stáva sa mi, že pri čítaní aj mimoriadne zaujímavých príspevkov, v témach, ktoré priam "žeriem", ma tak rozladia pravopisné chyby, že sa na obsach nedokážem sústrediť. :-)) Ale snažím sa na sebe pracovať, nevšímať si u prispievateľov pravopisné chyby, a obrátiť si všetko na smiech. :-))<BR>Najčastejšie pravopisné chyby na slovenských stránkach:<BR>Po prvé: plurál=absolútna neznáma<BR>Po druhé: vybrané slová=ignorácia<BR>Po tretie: čiarky=náhodný výber<BR>Po štvrté: cudzie slová=smiešne používanie<BR>... :-)))))<BR>A propos, moje americké sesternice nematurovali zo slovenského jazyka, do školy chodili už za morom, takže ich príspevky sú plné gramatických chýb, ale sú tak ŠŤASTNĚ, že sa môžu túlať po slovenských serveroch a aj prispievať (aj keď s chybami)<BR>Hm, musím byť viac tolerantná. Pekný deň :-) Neregistrovaný - nena, 8.10.2001 13:48, nena(`na`)post.sk, Zdravím Vás! :-) Páči sa mi Vaša debata o slovenskom pravopise, páčia sa mi Vaše jemné narážky, kto si čo všíma. :-))<BR>Stáva sa mi, že pri čítaní aj mimoriadne zaujímavých príspevkov, v témach, ktoré priam "žeriem", ma tak rozladia pravopisné chyby, že sa na obsach nedokážem sústrediť. :-)) Ale snažím sa na sebe pracovať, nevšímať si u prispievateľov pravopisné chyby, a obrátiť si všetko na smiech. :-))<BR>Najčastejšie pravopisné chyby na slovenských stránkach:<BR>Po prvé: plurál=absolútna neznáma<BR>Po druhé: vybrané slová=ignorácia<BR>Po tretie: čiarky=náhodný výber<BR>Po štvrté: cudzie slová=smiešne používanie<BR>... :-)))))<BR>A propos, moje americké sesternice nematurovali zo slovenského jazyka, do školy chodili už za morom, takže ich príspevky sú plné gramatických chýb, ale sú tak ŠŤASTNĚ, že sa môžu túlať po slovenských serveroch a aj prispievať (aj keď s chybami)<BR>Hm, musím byť viac tolerantná. Pekný deň :-) Neregistrovaný - nena, 8.10.2001 13:48, nena(`na`)post.sk, Mili čitatelia, aj keď je niekoľko chýb v členku, som prekvapená, koľkí ste to kritizovali. Škoda, že ľudia sa nenaučili kritizovať najmä to, čo viac škodí. Skúste si pozrieť koľko chýb je v novinách a niekedy obsah iba sama klebeta o tzv. celebritách. V tomto článočku sa apoň niečo dozviem o hodnotách orieškov. Je to zaujímavé. Skúste písať aj vy? Možno sa písaním článkov dotyčná autorka neživí. Na internete je veľa zavádzajúcich informácií a nepresných. Takže ak chcete kritizovať, isto sa priestor nájde. Neregistrovaný - Masa, 12.1.2009 22:06 zvláštne, pokiaľ viem a to tvrdia aj odborníci, sa orechy nemajú jesť po 14tej hodine. Lebo sa trávia 6 až 8 hodín. Neregistrovaný - Maria, 16.6.2009 11:39 hovno z medom idealny liek do vasej prirodnej lekarne Neregistrovaný - piskor, 8.10.2009 19:48
|