Na 8-10 kúskov
Čas na prípravu: 20 minút
Čas na chladenie a pečenie: 35-45 minút
Stredne náročný
Na cesto:
150 g hladkej múky
16 g prášku do pečiva (1 vrecúško)
150 g kryštálového cukru
8 g vanilkového cukru (1 vrecúško)
3 vajcia
150 g zmäknutej rastlinnej tukovej nátierky Hera
štipka soli
Na náplň:
½ l polotučného mlieka
40 g vanilkového pudingu v prášku
50 g kryštálového cukru
1 vajce
500 g jahôd
125 ml šľahačky
cukor na posypanie
Postup:
Predhrejte rúru na 180 °C.
Preosejte múku a prášok do pečiva do veľkej misy. Pridajte cukor, vanilkový cukor, štipku soli, vajcia a tuk Hera a zamieste husté cesto.
Vylejte cesto do pripravenej vymastenej a pomúčenej obdĺžnikovej formy (prípadne formy vyloženej papierom na pečenie). Pečte cesto v rozohriatej rúre 35-45 minút dozlatista. Po vybratí nechajte vychladnúť.
Kým sa cesto pečie, urobte pudingový krém. Rozohrejte mlieko. V miske zmiešajte pudingový prášok, cukor a vajce so 4 lyžicami teplého mlieka. Vylejte zmes do horúceho mlieka a za stáleho miešania priveďte k varu a následne pri zníženej teplote povarte 3-4 minúty. Nezabudnite pravidelne miešať! Za občasného miešania nechajte vychladnúť, na povrchu pudingu sa nesmie vytvoriť koža.
Medzitým očistite jahody a rozpoľte ich.
Vyšľahajte šľahačku. Hotovú šľahačku vmiešajte do studeného pudingu. Ak bude puding teplý, šľahačka sa roztopí a krém bude riedky. Hotový krém rovnomerne rozotrite na cesto.
Lyžičkou dajte na krém polovice jahôd a posypte cukrom.
Variant:
Jahody možno nahradiť iným sezónnym ovocím, ako sú maliny, marhule, broskyne, banány, kivi či čučoriedky. Rovnako dobrá je aj zmes ovocia.
Tip:
Namiesto obdĺžnikovej formy môžete použiť veľkú okrúhlu formu.