To, že naše zdravie máme na tanieri, je už dnes nespochybniteľné. Pritom mnohé potraviny, ktoré sú chutné, sú zároveň aj vysoko funkčné, len ich treba vedieť správne používať a dávkovať, upozorňuje MUDr. Katarína Babinská zo Združenia pre zdravie a výživu. Typickým príkladom sú rastlinné oleje a margaríny. Ich využitie v studenej kuchyni aj pri varení v letných mesiacoch je o to dôležitejšie, že sú ľahšie stráviteľné a nezaťažujú organizmus tak, ako živočíšne tuky.
Tuky sú pre príjem našej potravy takmer rovnako dôležité ako voda. Mnohé látky, ktoré sa vo vode nedokážu rozpustiť, sa do organizmu dostávajú vďaka mastným kyselinám, teda tukom. Človek by mal v potrave prijať denne približne 20% bielkovín, 25 – 35% tukov a 45 – 55% sacharidov. Záleží však aj na tom, čo si pod slovom tuky predstavíme. „Ak na ne pozeráme iba ako na zdroj energie, medzi množstvom kilojoulov, aké organizmu dodajú živočíšne a rastlinné tuky nie je rozdiel,“ hovorí MUDr. Katarína Babinská zo Združenia pre zdravie a výživu.
Funkčná potravina
Okrem toho, že tuky sú zdrojom energie, zapájajú sa v ľudskom tele aj do iných procesov, pričom jednotlivé sa svojím zložením odlišujú a majú na organizmus rozdielne účinky. „Zatiaľ čo živočíšne tuky bohaté na nasýtené mastné kyseliny vedú k nežiaducemu zvýšeniu hladiny cholesterolu v krvi, rastlinné tuky obsahujú prevažne nenasýtené omega 3 a 6 mastné kyseliny, ktoré majú priaznivý účinok a hladinu cholesterolu znižujú,“ upresňuje MUDr. K. Babinská.
Nenahraditeľný pomocník
Rastlinné tuky najčastejšie konzumujeme vo forme olejov, či už v studenej kuchyni alebo ich používame na tepelnú úpravu. Ich tajomstvo spočíva práve v tom, že nám prebúdzajú chuťové poháriky a otvárajú cestu k radosti z jedla. Väčšina rastlinných olejov sa dnes po technologickej stránke vyrába čo najšetrnejšie a lisuje sa buď za studena, alebo v takom tepelnom režime, ktoré neničí najväčšie bohatstvo obsiahnuté v olejoch – nenasýtené mastné kyseliny.
K olejom určeným na varenie by sme mali pristupovať s opatrnosťou, pretože zbytočne vysoké teploty spôsobujú rozklad nenasýtených mastných kyselín a poškodenie ich výživovej hodnoty. „Tepelná úprava by preto nemala trvať dlhšie ako je potrebné, vyhýbame sa aj zbytočnému prepaľovaniu oleja varením pri príliš vysokej teplote,“ dopĺňa MUDr. K. Babinská. „Dôležité je tiež používať tie druhy olejov, ktoré sú určené na tepelnú úpravu. Výber vhodného oleja by nám mali uľahčiť informácie na obale výrobku.“
Zdravšie aj v studenej kuchyni
Nenasýtené omega 3 a 6 mastné kyseliny môžeme získať z rastlinných tukov aj ďalším spôsobom – konzumáciou kvalitných margarínov. Margaríny od renomovaných výrobcov sa vyrábajú z kvalitných rastlinných olejov: repkového, slnečnicového, kukuričného, ľanového alebo iných olejov a zachovávajú si mnohé z ich priaznivých vlastností, napríklad v nich nie je prítomný cholesterol. „V porovnaní s tukmi živočíšneho pôvodu obsahujú margaríny viac zdraviu prospešných látok. Ak ich nahradíme v studenej kuchyni namiesto masla, odľahčíme svoj organizmus o mliečne nasýtené tuky, ktoré nepriaznivo pôsobia na zvyšovanie cholesterolu a navyše zabezpečíme telu prísun látok podporujúcich správnu distribúciu vitamínov v tele.“ upozorňuje MUDr. K. Babinská.