V teplých letných dňoch nám veľmi dobre padne správne vychladené acidofilné alebo kefírové mlieko od Babičky. Príjemne osvieži, zaženie smäd a dokonca aj hlad.
Mlieko a mliečne výrobky by mali byť každodennou súčasťou pestrej a zdravej stravy. Zvlášť cenné sú kyslomliečne výrobky - nielen pre ich lahodnú chuť, ale blahodarne tiež pôsobia na organizmus, preto ich odporúčajú aj odborníci. Prečo? Vysvetľuje MUDr. Katarína Babinská, zo Združenia pre zdravie a výživu.
· Kyslomliečne výrobky sa vyrábajú z mlieka pôsobením špeciálnych baktérii. Podľa druhu použitých mikroorganizmov je výsledkom acidofilné mlieko, jogurt, kefír, či kyslé mlieko. Pri výrobe kyslomliečnych výrobkov sa v procese fermentácie skvasuje mliečny cukor - laktóza. Vďaka jej zníženému obsahu kyslomliečne výrobky dobre znášajú aj ľudia s intoleranciou laktózy, ktorým mliečny cukor spôsobuje nepríjemné tráviace ťažkosti.
· Kyslomliečne výrobky sú vynikajúcim zdrojom mnohých živín, ktoré organizmus človeka potrebuje pre svoju správnu funkciu. Sú bohaté na vápnik, obsahujú plnohodnotné bielkoviny, vitamíny D, A, B2, navyše i mnohé biologicky aktívne látky s prospešným účinkom na zdravie. Pre deti, ktoré neobľubujú mlieko, sú kyslomliečne výrobky plnohodnotnou a rovnocennou náhradou.
· Významnú skupinu tvoria produkty s obsahom probiotických mikroorganizmov. Majú celý rad priaznivých účinkov na zdravie - podporujú rast prospešnej mikroflóry v tráviacej sústave človeka a potláčajú rozvoj škodlivých baktérií. Uľahčujú proces trávenia, upravujú vyprázdňovanie a pomáhajú pri ťažkostiach s hnačkou alebo zápchou. Dobre vplývajú na hladinu cholesterolu v krvi, prispievajú k posilňovaniu imunitného systému.
· Živnou pôdou pre baktérie mliečneho kvasenia sú prebiotiká, medzi ktoré patrí i potravinová vláknina. Tieto látky prechádzajú tenkým črevom nezmenené do hrubého čreva, kde ich potom trávia prospešné mikroorganizmy. Dostatočným príjmom ovocia, zeleniny a celozrnných výrobkov bohatých na vlákninu možno vytvoriť mikroorganizmom vhodné prostredie pre rozmnožovanie a dať zelenú ich priaznivým účinkom.
Acidofilné mlieko a kefír – v čom je rozdiel?
Acidofilné mlieko je kravské mlieko obohatené o ušľachtilé druhy mliečnych baktérií. Je ľahšie stráviteľné a odporúča sa ľuďom, ktorým bežné mlieko spôsobuje tráviace ťažkosti.
Kefír je kvasený mliečny nápoj pôvodom z Kaukazských hôr, ktorý sa pripravuje z kozieho, kravského alebo ovčieho mlieka a kefírového zrna. Má konzistenciu podobnú riedkemu jogurtu a kyslastú, mierne perlivú chuť.
Náš tip:
- Príjemne vychladené Babička Acidofilné mlieko a Babička Kefírové mlieko sú vhodnou súčasťou raňajok, ako ľahká desiata či nápoj k jedlám z cestovín alebo haluškám.
- Môžeme ich použiť tiež pri príprave rôznych šalátových dresingov – ochutíme nasekanými čerstvými bylinkami, rôznymi druhmi korenia, pretlačeným čerstvým cesnakom.
- Ak máte radi mliečne koktaily, vyskúšajte acidofilné mlieko zmixovať s ovocím.
Babička Acidofilné mlieko obsahuje živé mikrobiálne kultúry, ktoré sa vo veľkom počte dostanú živé až do tráviaceho systému. Preto Babička Acidofilné mlieko jednoznačne patrí do zdravého a vyváženého jedálneho lístka. Dostaneme ho kúpiť s obsahom 1% a 3,5% tuku.
Babička Kefírové mlieko obsahuje čerstvé výberové mlieko od slovenských farmárov z oblasti Tekova, smotanovú a kefírovú kultúru. Kefír Babička obsahuje iba 1,1% tuku, takže ho môžeme zaradiť do jedálneho lístka aj v prípade, že sa chceme zbaviť prebytočných kíl a vyformovať si postavu.