Suroviny:
1 pár husacích stehien
400g červenej kapusty – nastrúhanej
1ks zemiakovej lokše
½ červenej cibule
50g hnedého cukru
1dcl červeného vína
masť
soľ
korenie čierne aj nové
bobkový list
pár vetvičiek tymianu
Postup:
1. Stehná dobre nasolíme a vypečieme kožu.
2. Vložíme do pekáča, vlejeme tuk z panvice, ktorý sa nám vypiekol a doplníme roztopenou a ochutenou kačacou/husacou masťou tak, aby boli zaliate.
3. Pridáme vetvičku tymianu, bobkový list, nové korenie, celé čierne korenie, zakryjeme a pečieme na 120°C asi 2 hodiny tak, aby bolo mäso úplne jemné.
4. Potom ho oberieme od kosti a s pomocou kuchynského robota rozsekáme na malé kúsky a za pochodu vlejeme asi 3PL masti.
TIP: Na oživenie môžeme vmiešať aj orechy.
5. Skontrolujeme, či je mäso dobre dochutené a natlačíme ho do formy vystlanej papierom na pečenie.
6. Na pyré spravíme základ z cibule, karamelizovaného cukru a červeného vína, podusíme na ňom kapustu. Keď bude úplne mäkká, rozmixujeme ju, prepasírujeme cez jemné sitko, dochutíme a nakoniec za tepla našľaháme trošku studeného masla.
7. Z lokše si môžeme vykrajovať ľubovoľné tvary a vyfritujeme ich v panvici s troškou masti, osolíme.