Chcete sa počas chladnejších dní zahriať? Stráviť príjemný večer s priateľmi alebo len pozorovaním hviezd či pri horúcom krbe s pohľadom na krásne zasneženú krajinu? Nech už sú vaše túžby o chladných večeroch akékoľvek, dokonalú harmóniu dotvorí pohár červeného vína.
Víno je ušľachtilý nápoj a jeho červená podoba podporuje vášeň, oheň, a navyše má preukázateľné pozitívne zdravotné účinky.
Veľké vína pre vzácne chvíle
Pri červených vínach sa v posledných rokoch hovorí najmä o tzv. Veľkých vínach, ktoré sú často korenisté a obvykle zrejúce v dubových alebo v nových barikových sudoch (OAK WOOD). Je pre nich príznačná zamatová chuť a komplexná vôňa, ktorá zachováva mäkkosť. Jedno z najoceňovanejších vinárstiev na Slovensku – spoločnosť Víno Matyšák, s. r. o. – ich ponúka vo svojom portfóliu pod označením Prestige OAK WOOD. Rezerva OAK WOOD je charakteristická dlhším potenciálom zrenia a výnimočnou štruktúrou vytvorenou mesiacmi aktívneho kontaktu v spojení vína s drevom. Keď si budete vyberať víno pre vzácne chvíle, vyskúšajte napríklad skutočný klenot - druhé najlepšie víno v Európe – Matyšák Prestige OAK WOOD Cabernet Sauvignon, výber z hrozna, suché, ročník 2009. Táto odroda patrí medzi najžiadanejšie na svete. Víno sa vyznačuje plnou rubínovou farbou. Vo vôni je širokospektrálne. Prelínajúc sa vôňami drobného bobuľového ovocia (baza čierna, čučoriedky, čierne ríbezle) a začínajúcim terciálnym (archívnym) buketom (tabak, horká čokoláda, kávové zrná). Chuť vína je plná vyvážená vôni. V dochuti pôsobia harmonické triesloviny. Toto víno je ako stvorené na dlhodobú archiváciu. Z gastronomického hľadiska je veľmi vhodne kombinovateľné s tmavým mäsom (steaky, divina, jelení guláš).
Je ako zapálený pušný prach
Červené vína obsahujú viac alkoholu ako biele či ružové, zvyčajne 13 – 14 % obj. alkoholu. Výnimkou sú fortifikované sladké vína a tiež vína portského typu. A to prvé na Slovensku dorobené a predávané nesie názov Matyšák Portito Rosso (4 ročné) - má 19 % obj. alkoholu. Opát z portugalského Lamega, objaviteľ portského, by sa určite nadchol krásou tohto likérového vína. Malokarpatské víno portského typu ponúka spoločnosť Víno Matyšák v bielej aj červenej podobe. Cuveé vybraných odrôd kvasiaceho muštu bielych a modrých odrôd sa doliehovaním kvalitným vínnym destilátom zmení na médium, ktoré sa po zrení v drevených sudoch premení na neopakovateľný nápoj Portito Matyšák. Toto likérové víno je ohnivé ako zapálený pušný prach, sladké ako brazílský cukor a aromatické ako indické korenie. Je presne také, ako ho opísali anglickí obchodníci koncom sedemnásteho storočia.
Atmosféru dotvorí podávanie
Príjemnú atmosféru dotvorí aj správne podávanie červeného vína, pri ktorom je potrebné dbať na správny výber pohárov a teplotu podávania. Tento ušľachtilý červený nápoj si vyžaduje 16 -20 stupňov celzia a poháre s objemom okolo 400 – 600 ml. Ešte pred podávaním sa odporúča dať víno „predýchať“ do karafy, v ktorej sa uvoľní maximum aromatických a chuťových látok.
Skvelý ročník 2011
Práve v týchto dňoch prichádza vinárstvo Matyšák na trh s najlepšími červenými vínami z roku 2011 v edícií OAK WOOD. Tieto vína sú krásne odrodové, harmonické v aromatike i chuti, majú dlhý zrecí potenciál a úspešnú budúcnosť. Pri vyzretom tmavo rubínovom víne Cabernet Sauvignon, OAK WOOD, ročník 2011, dopĺňa v aróme drobné bobuľové ovocie vzácna hľuzovka. Chuť je plná, dlhá a meniaca sa v každom dúšku. Je to ešte stále mladé víno s dobre integrovanými tanínmi, jemnou zemitosťou a doznievajúcimi tónmi tabaku a kávy v strede chuti. Pre náš región je typická Frankovka modrá. OAK WOOD, ročník 2011 má rubínovo červenú farbu a jemnú odrodovú arómu vyskladanú z májových čerešní, červených ostružín a korenia. Chuť je ovocná, hladká, prepletená s kôstkovým ovocím a elegantným cappucinovým toustingom. V dochuti sa vynára pikantná horká čokoláda. Jedinenčnosť je ukrytá vo víne, ktoré nesie názov Camerlon, OAK WOOD, ročník 2011. Camerlon je výnimočnou kupážou vín z odrôd Cabernet Sauvignon, Merlot a Cabernet Franc. Unikátne je svojou eleganciou, neopakovateľnou harmóniou vôní a chutí a vyrovnaným celkovým dojmom. Camerlon ročníka 2011 má rubínovo granátovú farbu, v aróme jemné černice a lesné ovocie, v chuti elegantný ovocný čučoriedkový koláč so sladkým kávovým keksom v dochuti. Brilantné víno, vhodné aj do archívu. Alibernet, OAK WOOD, ročník 2011, je v každom pohľade mohutné červené víno. Tmavo – fialový atrament vo farbe, v aróme zmes čiernej moruše, čierneho korenia a zelenej papriky. Chuť je pulzujúca, hutná, pikantná a súčasne ovocná, plná josty a čiernych olív. Dajte tomuto vínu čas pre zrenie i dekantáciu, a zažijete večer plný noblesy. Ročník 2011 priniesol aj kvalitnú surovinu pre Merlot, OAK WOOD. Je intenzívny, ovocný a pikantný. Zaujme zladením višní, čerešní, prejavom vanilky a zemitosťou. Cabernet Franc, OAK WOOD, ročník 2011 je plný sušených sliviek, ríbezlí a jemných tónov vanilky. Chuť je plná kôstkového ovocia. Tento Cabernet Franc má množstvo chutí rôznej intenzity. Prevládajú vône tabaku, maku, orgovánu i čokolády. Je to širokospektrálne víno vôní a chutí zakončené plnou decentne nasladlou tanínovou dochuťou.
Spoznávanie mladých vín
Teraz na jeseň v rámci Svätomartinskej tradície vinárstva prezentujú to najlepšie, čo sa im v danom roku podarilo vyrobiť. Toto obdobie je teda charakteristické aj spoznávaním Mladých vín. Sú šťavnaté a hovoríme najmä o odrodách so skorším termínom dozrievania (koniec augusta, začiatok septembra). Pri bielych vínach budú na rok 2013 z produkcie vinárstva Matyšák dostupné odrody Irsai Oliver a Muller Thurgau, priaznivcov klaretu poteší Svätovavrinecké a z červených vín treba určite ochutnať Dornfelfer.