lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Vianoce v pohode

  Spracoval(a) : Lenka
Dátum : 18.12.2013
späť
Späť

Poslať
 

Vianočné obdobie je časom hojnosti a pohody. Mnohí z nás si ale hojnosť vysvetľujú po svojom a spôsobujú si tak zbytočné problémy. Aby sme sviatky prežili naozaj v pohode a v radosti bez zbytočných následkov odrážajúcich sa na zdraví alebo na ručičke osobnej váhy, je dobré dodržiavať racionálne zásady.

 

 

Vianočné varenie a pečenie

 

Nad tým, aké dobroty si cez sviatky chceme dopriať, by sme sa mali zamyslieť už pred samotným nákupom. V prípade, že sa nedokážeme vzdať tradičných mäsových pochúťok, šalátu, zákuskov a iných kalorických jedál, je na mieste uvážiť, aké suroviny alebo spôsoby úpravy zvoliť. K viacerým pokrmom sa dá totiž nájsť „ľahší variant“ v zmysle nižšieho obsahu tukov alebo cukrov a energetickej hodnoty. Majonézu možno úplne alebo aspoň z časti nahradiť bielym jogurtom a kyslou smotanou, rybu nevyprážať, ale upiecť, sladkú chuť nahradiť ovocím a drobné maškrtenie zahnať orechmi. Pri pečení a príprave sladkých pochutín zase možno vynechať klasický biely cukor a použiť nízkokalorické resp. nekalorické sladidlá. Vhodným variantom sú glykozidy steviolu, extrahované z listov rastliny stévia, ktorá je 200-krát sladšia než cukor, avšak bez kalórií. Vianočné pečivo tak môže byť nielen sladké, chutné, ale aj menej kalorické. Už tradične sú súčasťou sviatočných hodov aj sýtené a nesýtené sladené nápoje. Netreba však zabúdať na ich energetickú hodnotu a uvedomiť si, že aj oni sú zdrojom kalórií. Našťastie, aj pri nich zvyknú výrobcovia ponúkať rôzne varianty. Ak tak chceme mať aj v tomto ohľade kalórie pod kontrolou, siahnime radšej po „light“ variante. Zlatým pravidlom je však za každých okolností striedmosť.

 

 

Prejedanie sa a fyzická aktivita

 

Aj napriek veľkému množstvu ponúkaných lahôdok by sme si však mali dávať pozor na skonzumované množstvá a kombinácie jedál, aby sme sa tak vyhli nepríjemnostiam v podobe bolestí žalúdka a tráviacich problémov, v horšom prípade žlčníkovým záchvatom z mastných jedál. Treba si uvedomiť vyváženosť medzi príjmom a výdajom energie. Energetická rovnováha je rovnicou kalórií prijatých v jedlách a nápojoch a spálených bežnou a pohybovou aktivitou. Energetické nároky sa v rámci populácie líšia v závislosti od stavby tela, metabolizmu a životného štýlu. Napriek tomu, na všetko treba ísť s rozumom a obmedziť predovšetkým neuvážené prejedanie sa a jedenie z nudy. Prejedanie sa nezodpovedá požiadavkám organizmu a pre telo predstavuje veľkú záťaž.

 

„Väčšina ľudí sa bez ohľadu na svoj vek teší na vianočné sviatky. Každý máme svoju predstavu o tom, ako by mali vyzerať „správne“ Vianoce. Domáce vianočné pečivo a koláče sú však pre všetkých z nás jedným z najočakávanejších symbolov Vianoc. Mnohé sladké dobroty sa pečú tradične len na Vianoce a treba na ne trpezlivo po celý rok čakať. Dôležité by však nemalo byť iba jedlo a darčeky, ale najmä pokojná rodinná a priateľská atmosféra. Pri jedle platí zásada, že menej je niekedy viac. Pôžitok z jedla nerastie s jeho množstvom. Naučme sa prijímať dobré jedlo a kvalitné nápoje pomalšie a v menšom množstve,“ uvádza MUDr. Peter Minárik, odborník na obezitu, výživu a zdravý životný štýl, a zároveň dodáva: „Neplatí to však iba pre vianočné sladkosti, ale aj pre mäsité pokrmy, prílohy a v plnej miere aj pre alkoholické nápoje. 1-2 dl kvalitného vína si v rodinnom kruhu môžeme vychutnať aj veľmi dlho a ostane nám naň pekná spomienka. Naproti tomu môžeme vypiť aj 1 liter nekvalitného vína veľmi rýchlo. Riskujeme však následnú opitosť a niekedy aj iné náhle a veľmi nepríjemné zdravotné ťažkosti. Napečené sladkosti môžeme aspoň čiastočne nahradiť čerstvým alebo sušeným ovocím. Dostatočný príjem tekutín je takisto dobrým opatrením. Pri sviatočnom stole nemáme iba jesť, ale dbať aj na hydratáciu tela a dostatočne piť.“

 

Aby sme predišli prejedaniu sa a s ním spojeným nepríjemným pocitom, je vhodné zaradiť do svojho programu pohybové aktivity či už vonku alebo vo vnútri. Pomôžeme tak nielen svojmu metabolizmu, ale aj mysli a zlepšíme si náladu. Telesná aktivita, najmä tá pravidelná, napomôže spracovaniu a využitiu cukrov, znižuje citlivosť na inzulín, a tým znižuje aj riziko prepuknutia cukrovky druhého typu. Vhodné sú prechádzky na čerstvom vzduchu, fitness v prírode, zimné športové aktivity alebo klasické cvičenie doma, v posilňovni. Ideálne sú také aktivity, pri ktorých sa zabavíte a uvoľníte. Pri každej pohybovej aktivite je pre správne fungovanie tela nevyhnutné dodržiavať pitný režim.

 

„Je dôležité dodržiavať pravidelný pitný režim v priebehu celého dňa, aby ste boli primerane hydratovaní ešte predtým, než začnete cvičiť, čo uľahčí hydratáciu pri posilňovaní, cvičení alebo pri rozličných hrách. Množstvá a vhodnosť jednotlivých druhov nápojov potom závisia od druhu a intenzity aktivity, počasia a stavby tela, pričom platí, že čím intenzívnejší pohyb je, tým treba telu dodávať viac tekutín. Ak však cvičíte intenzívne a váš tréning trvá dlhšie než 30 – 40 minút, sú vhodné iónové nápoje, ktoré okrem prísunu tekutín zabezpečujú aj prísun elektrolytov a sacharidov. Existujú však aj ďalšie druhy nápojov zabezpečujúcich primeranú hydratáciu na všetkých úrovniach,“ uvádza Denisa Lipovská, fitness trénerka a vicemajsterka Európy v bikiny fitness 2013.

 

Ak patríte k ľuďom, ktorí sú počas celého roka aktívni, krátkodobá nevyváženosť vám pravdepodobne nepridá na váhe. Pozor by si však mali dávať predovšetkým tí, ktorí si „doprajú pravidelne“. Aby sme si počas sviatkov aj oddýchli, nie je potrebné prerátavať kalórie, stačí sa riadiť vlastnými pocitmi a vnímať svoje telo.  

.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!