Náročnosť: 2 bábovky
Doba prípravy: asi 60 minút
Doba pečenia: asi 9 minút na 1 plech
Vystačí na: asi 60 kusov
Prísady:
Na krokant:
- 2 zarovnané PL cukru
- 100 g sekaných lieskových orieškov
Na cesto:
- 280 g hladkej múky
- 1 zarovnaná KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
- 100 g cukru
- 2 balíčky Vanilínového cukru Dr.Oetker
- štipka soli
- 1 vajce
- 130 g zmäknutého masla alebo margarínu
- 1 zarovnaná PL kakaa
Ešte potrebujeme:
- 3 plechy na pečenie
- papier na pečenie
- formičku na vykrajovanie v tvare hviezdičky (Ø 6 cm)
Príprava:
1. Na prípravu krokantu necháme za stáleho miešania na miernom ohni skaramelizovať cukor do medovej farby. Odstavíme zo sporáka a vmiešame oriešky. Krokant vysypeme na papier na pečenie a necháme vychladnúť a stvrdnúť. Tvrdý krokant prikryjeme papierom na pečenie a váľkom rozdrvíme na malé kúsky.
2. Na prípravu cesta zmiešame v mise múku s kypriacim práškom. Pridáme cukor, vanilínový cukor, soľ, vajce a maslo alebo margarín. Ručne vypracujeme dohladka. Tri štvrtiny cesta premiesime s polovicou krokantu. Do zvyšného cesta zapracujeme kakao.
3. Na ľahko pomúčenej pracovnej ploche najskôr vyvaľkáme zo svetlého cesta hrubý plát. Tmavé cesto po kúskoch rozdelíme na svetlé cesto. Obe cestá spoločne rozvaľkáme na plát hrubý asi 0,5 cm. Formičkou povykrajujeme z cesta hviezdičky. Naukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a ozdobíme zvyšným krokantom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 200 °C
Teplovzdušná rúra: 180 °C
Plynová rúra: stupeň 4
Doba pečenia: asi 9 minút
4. Upečené hviezdičky necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke.
TIP: V dobre uzavretej nádobe môžeme hviezdičky uchovávať 3 týždne.