Bedeker slušnej lady
|
|
Spracoval(a) : Silvia Petrasova
Dátum : 3.4.2001 |
Späť |
|
Poslať |
|
|
1. Ryby podávané studené ako predjedlo, alebo teplé ako hlavné jedlo netolerujú obyčajný nôž. Špeciálne príbory na ryby boli vymyslené pravdepodobne na to, aby sa ostrým okrajom noža, používaným na mäso a hydinu neprekrojili kosti. Špeciálny príbor na ryby sa používa od 19.storočia. Pozostáva z vidličky so zúbkami o čosi kratšími ako zvyčajne a z noža-lopatky. Je to tupý nôž, ktorý nekrája, ale uľahčuje oddeľovanie mäsa od kostí.
2. Sú však aj isté výnimky. Úhory na každý spôsob (keďže nemajú drobné kosti), solené a nakladané slede jedávame obyčajným nožom a vidličkou. Aj k údenému alebo nakladanému lososovi sa podávajú o čosi menšie nože a vidličky, alebo obyčajný príbor. Rovnako sa konzumuje aj údený vykostený pstruh alebo iná vykostená ryba. K vyprážaným alebo pečeným rybám by sa však mal podávať – príbor na ryby. Iné údené ryby jedávame takisto menšími alebo zvyčajnými príbormi .
3. Ryby z konzervy – sardinky, tuniak, losos – môžeme jesť iba s vidličkou a pomáhame si krajčekom chleba.
4. Ryby by mali byť dobre očistené /zásadne sa pri slávnostných príležitostiach nepodáva kapor s kosťami/, ale dobre vykrojené filety. Ak má porcia ryby predsa len kosti, treba si akosi poradiť. Vidličku /na ryby/ držíme v ľavej ruke, zapichnutú do ryby, aby sa neposúvala po tanieri a nôž (na ryby) v pravej. Nožnom oddeľujeme mäso od chrbtovej kosti. Všetky ryby sú také mäkké, že nejestvuje dôvod ich krájať.
5. Kostičky z ryby ,v krajnom prípade, odsúvame na okraj taniera, ale v zásade by mal byť na stole aj malý dezertný tanierik špeciálne určený na kostičky.
6. Ak sa nám aj napriek opatrnosti dostane do úst kostička, diskrétne ju vyberieme vidličkou a položíme na okraj taniera. V prípade ťažkostí si zakryjeme ústa servítkou.
7. Najväčšiu šikovnosť si vyžaduje jedenie rýb, podávaných vcelku.
Postupujeme takto: a) Tanier si položíme tak, aby bol dobre viditeľný chrbát. b) Nožom na ryby oddelíme bočné plutvy (ak sú) a narežeme kožu na chrbte. c) Nadvihneme kožu nožom a oddeľujeme od mäsa (od chrbta nadol). Vidličkou pridŕžame chrbtovú kosť a nožom oddelíme mäso. Zjeme, potom rybu obrátime a opakujeme všetky činnosti.
Gurmáni, ktorí často jedávajú pstruhy pečené alebo varené vcelku, sú schopní oddeliť kožu a kosti tak rýchlo, že im ryba ani nevychladne. Celé umenie spočíva v šikovnom narábaní s nožom a vidličkou. Predovšetkým ,je dobré nepoškodiť kostru a chrbtovú kosť, potom sa nám ich podarí vybrať kostru z ryby vcelku a bez námahy.
8. Koža pečenej ryby je taká chutná, že často jedávame aj túto. Chrbtovú kosť treba položiť na špeciálny tanierik.
9. A čo robiť, ak doma nemáme špeciálny príbor na ryby? V žiadnom prípade nepodávame dve vidličky. Prípustné a praktizované je podávanie zvyčajných vidličiek, najmä na krájané ryby (bez kostí). Počas posedení v rodinnom kruhu si možno poradiť iba vidličkou a kúskom chleba.
Diskusia k článku:
Kostičky, rybky a podobné srandičky myslím, že netrápia normálne žijúcich ľudí, a este niečo:<BR>Odporúčam krátky pobyt v Hollywoode / alebo aspoň vo Viedni/ a potom o podobné srandičky nebude záujem.... Neregistrovaný - macka vo vreci, 11.4.2001 02:17 Kostičky, rybky a podobné srandičky myslím, že netrápia normálne žijúcich ľudí, a este niečo:<BR>Odporúčam krátky pobyt v Hollywoode / alebo aspoň vo Viedni/ a potom o podobné srandičky nebude záujem.... Neregistrovaný - macka vo vreci, 11.4.2001 02:17 Hmm a tam sa to akoze je aj s kostami? :)) Neregistrovaný - SCooBy, 12.4.2001 00:34, scooby(`na`)scooby.sk, Hmm a tam sa to akoze je aj s kostami? :)) Neregistrovaný - SCooBy, 12.4.2001 00:34, scooby(`na`)scooby.sk, Kostičky, rybyčky, srandičky.<BR>Milá "Mačka vo vreci"!<BR> Bohužiaľ, je málo reštaurácií, kde pracujú profesionáli. Kde ti podajú jedlo z tej strany ako sa má, zobrú tanier z tej strany ako sa má. Kde ti dajú príbor, taký ako sa k tomu či onomu patrí. Na toto jednoducho kašlú alebo o takomto ani nevedia. Ale pri účtovaní si k cene prirátajú aj aktuálny dátum. Aj rožky a chlieb, ktoý hosť nejedol... Ani toto profesionáli nerobia. <BR>Predstav si, že poznám podnik, kde obsluhujú profesionáli a ceny sú tiež "profsionálne" t. j. nižšie ako v inom podniku, kde sa na noblesu hrajú a nič o nej netušia.<BR>Jan<BR>PS<BR>Používať príbor k jedlám taký ako sa patrí. Nechať sa obslúžiť profesionálom nieje znakom snobstva. Znakom snobstva sú neptimerané ceny pri neprofesionálnej obsluhe.<BR>Howgh Neregistrovaný - jan, 18.4.2001 13:23, pelech(`na`)dmd.sk, Kostičky, rybyčky, srandičky.<BR>Milá "Mačka vo vreci"!<BR> Bohužiaľ, je málo reštaurácií, kde pracujú profesionáli. Kde ti podajú jedlo z tej strany ako sa má, zobrú tanier z tej strany ako sa má. Kde ti dajú príbor, taký ako sa k tomu či onomu patrí. Na toto jednoducho kašlú alebo o takomto ani nevedia. Ale pri účtovaní si k cene prirátajú aj aktuálny dátum. Aj rožky a chlieb, ktoý hosť nejedol... Ani toto profesionáli nerobia. <BR>Predstav si, že poznám podnik, kde obsluhujú profesionáli a ceny sú tiež "profsionálne" t. j. nižšie ako v inom podniku, kde sa na noblesu hrajú a nič o nej netušia.<BR>Jan<BR>PS<BR>Používať príbor k jedlám taký ako sa patrí. Nechať sa obslúžiť profesionálom nieje znakom snobstva. Znakom snobstva sú neptimerané ceny pri neprofesionálnej obsluhe.<BR>Howgh Neregistrovaný - jan, 18.4.2001 13:23, pelech(`na`)dmd.sk, Ciao, Mačkavovreci,<BR> prečo odporúčaš pobyt v Hollywoode? Osvetu prosím! :-)) <BR><BR><BR><BR>Alebo Ty poznáš len lyžicu ...<BR>Nena pozdravuje<BR> Neregistrovaný - nena, 18.4.2001 14:48, nena(`na`)post.sk, Ciao, Mačkavovreci,<BR> prečo odporúčaš pobyt v Hollywoode? Osvetu prosím! :-)) <BR><BR><BR><BR>Alebo Ty poznáš len lyžicu ...<BR>Nena pozdravuje<BR> Neregistrovaný - nena, 18.4.2001 14:48, nena(`na`)post.sk,
|