lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Výber tuku ovplyvňuje chuť jedla. Vyberajte tie najlepšie.

  Spracoval(a) : Monika
Dátum : 17.12.2013
späť
Späť

Poslať
 

Vianočné pečivo, koláčiky a ďalšie maškrty sviatočného stola môžu byť nielen chutné, ale zároveň aj v rámci pravidiel pestrej a vyváženej stravy. Stačí, ak na ich prípravu zvolíte zdraviu prospešné ingrediencie. Neoddeliteľnou zložkou cesta či plniek na koláče alebo nátierok na obložené pečivo sú tuky. Práve tu si môžete zvoliť dobré a vhodné.

 

Prírodný poklad

Na prípravu pokrmov teplej i studenej kuchyne je vhodné používať rastlinné tuky, resp. roztierateľné margaríny. Chuť jedál s rastlinnými tukmi je pritom jemnejšia, tieto tuky lepšie zvýraznia tradičné vianočné koreniny ako škorica či vanilka. A nechajú vyniknúť aj cesnaku v nátierkach na sviatočný stôl. Oleje a tuky použité v kvalitných margarínoch majú výlučne prírodný rastlinný pôvod. Pre naše klimatické podmienky sú typické repka olejná a slnečnica. Repkový olej patrí k nutrične najhodnotnejším surovinám vzhľadom na najnižší obsah nasýtených mastných kyselín a vyvážené zastúpenie omega 6 a omega 3 polynenasýtených mastných kyselín. Slnečnicový olej charakterizuje vysoký obsah omega 6 polynenasýtených mastných kyselín.

 

Pozor na zlé kyseliny

Nasýtené mastné kyseliny však nie sú tým najväčším zlom pri téme tukov. Pri ich priemyselnom spracovaní (tzv. čiastočnej hydrogenizácii) sa môžu tvoriť transmastné kyseliny, ktoré sú pre cievny systém a srdce škodlivé. Po zistení ich negatívnych účinkov bola zmenená technologická výroba margarínov. Čiastočné stužovanie, pri ktorom vznikali rizikové transizoméry je pre výrobu kvalitných margarínov minulosťou. Súčasné kvalitné margaríny a rastlinné oleje sú technologicky veľmi šetrne spracované pre zachovanie funkčných zdravotných prednosti.

 

Maslo alebo margarín?

Častou otázkou, s ktorou sa stretávajú odborníci na výživu je, či je na prípravu pokrmov vhodnejšie tradičné maslo, čiže predstaviteľ živočíšnych tukov, alebo margaríny vyrobené z rastlinných olejov. Odpoveď je pomerne jednoznačná. Maslo v porovnaní s kvalitnými rastlinnými tukmi obsahuje vyšší podiel nasýtených mastných kyselín. Má ich približne dve tretiny a len 3 percentá polynenasýtených mastných kyselín. Kvalitné rastlinné roztierateľné tuky naopak obsahujú okolo 50 percent zdraviu prospešných polynenasýtených mastných kyselín.

 

Najlepšia chuť

Pri výbere tuku prihliadajte nielen na úžitkové vlastnosti, ale rozhodujte sa aj podľa toho, na aký kulinársky účel ho zamýšľate použiť. Pri správnom používaní sa stávajú ideálnym nosičom pre tú najlepšiu chuť domácej kuchyne. Rastlinné roztierateľné tuky a margaríny patria do vašej cesnakovej nátierky aj krehkých vanilkových rožkov.

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!