Ako sme už vraveli, receptov na muffiny a cupcaky je obrovské množstvo. Niektoré si vyžadujú smotanu, iné nie. Na jedny muffiny sa hodí poleva, iné sú skvelé aj bez nej. Niektoré vyzerajú priam elegantne, iné sú bežným jedlom. Existujú slané aj sladké muffiny, pre všetky ale platí – nebojte sa experimentovať!
Základný recept
Cesto:
150 g hladkej múky
150 g polohrubej múky
1 lyžička kypriaceho prášku
100 g smotany
2 vajcia
125 g rastlinnej tukovej nátierky Hera maslová príchuť izbovej teploty
250 g krupicového cukru
ďalšie ochucovadlá podľa chuti – kúsky čokolády, ovocie, orechy atď.
Vajcia s cukrom spoločne s tukom Hera maslová príchuť vymiešajte do bielej peny. Primiešajte smotanu izbovej teploty. Pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva. Pozor, v prípade ochucovania celého cesta napríklad kakaom je nutné ubrať z oboch druhov múky množstvo pridaného kakaa! Dobre premiešajte. Naplňte formy do troch štvrtín a pečte na 200 ° C. Keď vybehnú, znížte teplotu na 150 ° C a dopečte. Priebežne kontrolujte pichnutím špajdle do cesta.
Krém:
0,5 l mlieka
100 g kukuričného škrobu
4 žĺtky
250 g krupicového cukru
500 g rastlinnej tukovej nátierky Hera maslová príchuť
Z mlieka, cukru a škrobu uvarte hustý puding a do ešte horúcej zmesi pridajte žĺtky. Najlepšie za stáleho miešania krém vychlaďte a nakoniec vyšľahajte s tukom Hera maslová príchuť.
Banánové muffiny podľa Josefa Vícha
Ingrediencie:
200 g rastlinnej tukovej nátierky Hera maslová príchuť
250 g kryštálového cukru
1 vanilkový cukor
2 vajcia
100 ml kyslej smotany
200 g polohrubej múky
200 g hladkej múky
1 lyžičku sódy bikarbóny
3 prezreté banány (najlepšie tie skoro čierne)
Postup:
Vajcia s kryštálovým a vanilkovým cukrom spoločne s tukom Hera maslová príchuť vymiešame do bielej peny. Pridáme kyslú smotanu. Je dôležité, aby bola odstáta a mala izbovú teplotu, inak sa zmes zrazí. Pridáme roztlačené banány a nakoniec múku zmiešanú so sódou. Dobre premiešané.
Naplníme formy do troch štvrtín a pečieme na 180 °C. Keď začnú zlatnúť, znížime teplotu na 150 °C a dopečieme. Priebežne kontrolujeme pichnutím špajdle do cesta.
Po ľahkom schladení namočíme vršky do citrónovej polevy, ktorú si vytvoríme vymiešaním šťavy z jedného citróna s asi 100 g práškového cukru.
Čučoriedkové muffiny
Ingrediencie:
100 g čučoriedok
75 g polohrubej múky
1 lyžička kypriaceho prášku
75 g rastlinnej tukovej nátierky Hera maslová príchuť
1 balíček vanilkového cukru
50 g kryštálového cukru
1 vajce
Postup:
Predhrejte rúru na 190 °C.
Vyšľahajte tuk Hera maslová príchuť, kryštálový a vanilkový cukor dopenista. Pridajte žĺtok. Postupne primiešajte múku s kypriacim práškom. Bielok vyšľahajte na sneh a jemne zamiešajte do masy spolu s čučoriedkami.
Dajte cesto do pripravených foriem s košíčkami na pečenie. Pečte 20 – 30 minút.
Banánové muffiny s parížskym krémom
Ingrediencie:
3 prezreté banány
200 g kryštálového cukru
250 g rastlinnej tukovej nátierky Hera
1 vrecúško vanilkového cukru
200 g hladkej múky
3 vajcia
1 vrecúško kypriaceho prášku do pečiva
Postup:
Vymiešame tuk Hera s kryštálovým cukrom a postupne zašľaháme celé vajcia. Pridáme preosiatu hladkú múku s kypriacim práškom a nakoniec ľahko pokrájané olúpané banány posypané vanilkovým cukrom.
Hmotou naplníme do ¾ formy na muffiny a pečieme v predhriatej rúre na 170 °C cca 30 minút.
Po upečení necháme vychladnúť a vyklopíme.
Parížsky krém
Ingrediencie:
400 ml smotany na šľahanie
100 g kryštálového cukru
100 g kakaa
100 g horkej čokolády
50 g rastlinnej tukovej nátierky Hera maslová príchuť
Postup:
Smotanu dáme do hrnca s cukrom, kakaom a tukom Hera maslová príchuť. Zmes privedieme do varu a necháme prevariť asi 5 minút.
Masu zložíme z ohňa a po miernom vychladnutí pridáme nadrobno posekanú čokoládu a dôkladne premiešame. Na noc dáme vychladnúť do chladničky.
Vychladnutú masu vyšľaháme a pomocou lyžice alebo zdobiaceho vrecúška nanesieme na upečené muffiny, dozdobíme hoblinou z bielej čokolády, pokvapkáme orechovým likérom a podávame.
Pikantné muffiny
Ingrediencie:
300 g pšeničnej múky
2 lyžičky kypriaceho prášku
150 g syra
150 g rastlinnej tukovej nátierky Hera
1 vajce
500 ml mlieka
1 malá čili paprička
štipka soli
100 g klobásy
Postup:
Predhrejte rúru na 180 °C.
Zmiešajte múku s kypriacim práškom. Pridajte posekanú čili papričku, nakrájanú klobásu, pokrájaný syr a soľ. Pridajte roztopený a vychladený tuk Hera, vajce a mlieko. Všetko zmiešajte a nalejte do formy na muffiny. Naplňte ich asi do dvoch tretín.
Pečte asi 30 – 40 minút.