lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 19. Marec, , Dnes oslavuje Jozef
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Mám alergiu, ale nemám stres

  Spracoval(a) : Lenka
Dátum : 7.3.2014
späť
Späť

Poslať
 

Alergiami trpí až 40 percent populácie Slovenska

Na Slovensku trpia nejakou formou alergie až dva milióny ľudí a ich počet neustále pribúda. Za posledných sto rokov sa počet alergikov zvýšil z pol percenta populácie na 40 percent. Zasahujú tak, spolu so srdcovocievnymi ochoreniami a rakovinou, najväčšiu časť populácie. Tento alarmujúci stav je  daňou za súčasný spôsob života. Alergie sú bezpochyby civilizačnými ochoreniami. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sú alergické ochorenia štvrté najčastejšie sa vyskytujúce na svete a predstavujú tak spoločenskú, ako aj ekonomickú záťaž v oblasti kvality života.

 

Alergie sú výsledkom nesprávne fungujúceho imunitného systému.

Chemikálie v jedle, v liekoch, konzervačné látky, smog – to sú faktory, ktoré u mnohých ľudí imunitný systém zdeformovali a tak namiesto toho, aby ich telo chránil proti vonkajším škodlivinám, spôsobuje negatívnu reakciu –alergiu. Inak povedané – alergia je neprimeraná reakcia organizmu na látky, s ktorými sa stretávame v bežnom prostredí. Ako vraví klinická imunologička a alergologička MUDr. Katarína Bergendiová, PhD , svoju rolu pri tom, či budete alergický alebo nie, zohrávajú aj genetické predispozície, no vplyv prostredia je ešte zásadnejší: „Ľudia žijúci vo veľkomestách sú vystavení väčšiemu riziku, ako ľudia žijúci na vidieku a blízko prírody“.

Alergie môžu mať rôzne formy – od inhalačných alergií, cez alergie na potraviny, na lieky, na jed hmyzu až po respiračné alergie. Podľa údajov z Národného centra zdravotníckych informácií na Slovensku trpí alergickou nádchou viac ako 400 tisíc pacientov a bronchiálnou astmou až takmer 200 tisíc ľudí.

 

Rozhoduje aj životný štýl

K tomu, že sa napokon staneme súčasťou štatistiky o pacientoch s alergiou, nás vo veľkej miere nasmeruje zvolený spôsob života. „Výživové návyky nesúvisia len so vznikom potravinových alergií, ale tiež so vznikom astmy. Medzinárodné štúdie ukázali, že tínedžeri, ktorí viac ako trikrát týždenne konzumujú „fast food“, majú aj o 40 percent vyššiu pravdepodobnosť výskytu závažnej astmy,“ hovorí MUDr. Katarína Bergendiová, PhD.

Žiaľ, my sami si často likvidujeme imunitný systém, ktorý zodpovedá za schopnosť organizmu ubrániť sa nielen pred baktériami a vírusmi, ale aj pred všetkými druhmi alergénov. V kancelárii sedíme za počítačom a doma pred televízorom, takmer vôbec sa nehýbeme, dlhé hodiny trávime v klimatizovanom prostredí, zabúdame chodiť do prírody a konzumujeme priveľké dávky nevhodných jedál a nápojov. A obranyschopnosť si oslabujeme aj dlhodobým stresom, fajčením, používaním množstva chémie pri osobnej hygiene i údržbe interiéru a experimentovaním s exotickými potravinami na dovolenke.

Sú však rizikové faktory rozvoja alergie, ktoré nemôžeme ovplyvniť. Či už dedičné predispozície na toto ochorenie po rodičoch alebo znečistené životné prostredie najmä v priemyselných zónach a v mestách.

 

Ignorovať zdravotný problém sa nevypláca

Podceňovať symptómy, nezaujímať sa o svoj zdravotný stav alebo nedbať na liečbu a odporúčania lekára môže mať pre pacienta vážne dôsledky. Príznaky alergie v prvom rade obmedzujú človeka v jeho profesionálnych, ale i v spoločenských aktivitách a znižujú jeho výkonnosť v práci alebo pri štúdiu. Problémom je, že stav sa neskôr pravdepodobne zhorší. Napríklad neliečenú sennú nádchu zvykne komplikovať zápal prínosných dutín a časom sa z nej môže rozvinúť astma spojená s ťažkými záchvatmi, ktorá už bezpodmienečne vyžaduje konzultácie s lekárom a prísne dodržiavanie liečebných postupov. Rokmi môže alergik stratiť čuch alebo sa mu pri opakovaných zápaloch stredného ucha zhorší sluch. Sprievodným problémom alergickej nádchy býva aj narušený spánok, ktorý vedie ku chronickej únave a pocitu vyčerpanosti a niekedy aj ku psychickým problémom. A ľudí s poškodeným srdcom neliečená alergia pre nedostatočný prísun kyslíka dokonca ohrozuje na živote. Iba necelých 20 percent pacientov má šťastie, že alergia sa rokmi nevyvíja a stav sa nemení.

Zdravotné ťažkosti, nepohoda a nižšia výkonnosť majú aj sociálno-ekonomické dopady na život pacienta. Niekto pre zlé študijné výsledky nedokončí školu, iný môže pre časté absencie prísť napokon o prácu a tým o hlavný zdroj príjmu.

 

Liečba musí byť komplexná

Pri opakovaných, často už chronických zdravotných problémoch sa ľudia zvyknú spoľahnúť na voľno predajné antihistaminiká, rôzne tabletky a spreje či kvapky do nosa, ktoré však väčšinou len potlačia a zmiernia príznaky alergie. Pacientovi môže skutočne pomôcť len alergiológ, ktorý problém pomocou špeciálnych testov diagnostikuje a určí správnu liečbu. Kľúčové je užívanie predpísaných liekov a akceptovanie odporúčaní lekára, ktoré pomáhajú znížiť negatívny vplyv zdroja problémov pacienta – konkrétnych alergénov. Zároveň je však nevyhnutné zmeniť štýl života. Naučiť sa správne stravovať a uprednostňovať zdravé potraviny, venovať sa pohybovým aktivitám, dostatočne dlho spať a relaxovať, vyhýbať sa stresu a vzdať sa alkoholu i fajčenia. Tým všetkým si každý dokáže systematicky posilňovať imunitu a budovať organizmus odolný voči vonkajším vplyvom.

 

Kúpele ako účinná alternatíva

Ak už ale alergiou trpíte, súčasťou liečby sú aj liečebné pobyty v kúpeľoch. Možností je niekoľko, ako však vybrať ten správny? „Pacientom často lekári ponúknu zoznam kúpeľov vhodných na liečbu ich problému, avšak, ďalej už neporadia. Cieľom RelaxGalaxy je na základe zadaných kritérií, vybrať najvhodnejší balíček. Máme tím odborníkov, ktorí vedia poradiť, čo je pre toho-ktorého individuálneho pacienta najlepšie“, vraví výkonný

riaditeľ RelaxGalaxy.sk  Peter Salem. Podľa neho sa totiž nestačí rozhodovať na základe toho, ktoré kúpele sú najbližšie k bydlisku pacienta.

Predovšetkým na liečbu respiračných ochorení sa špecializujú aj najväčšie kúpele na Morave – Luhačovice. „Medzi základné liečebné metódy u nás patrí pitná kúra (minerálne vody, napríklad Vincentka), ale tiež inhalácia a rôzne typy kúpeľov, ktoré využívajú prírodné bohatstvo liečivých, minerálnych prameňov“, vysvetľuje vrchná sestra  kúpeľov Luhačovice  Hana Kolaříková. Podobne ako v iných kúpeľoch v Česku aj na Slovensku, aj tam majú pacienti k dispozícii masáže, prísadové kúpele, ale tiež netradičnú akupunktúru, plynové injekcie, elektroliečbu, svetloliečbu, oxygenoterapiu alebo špeciálnu magnetoterapiu.

Ak sa už teda u vás objavila alergia, nezabúdajte, že jej lieč zahŕňa komplexné opatrenia. Nestačí len užívanie tabletiek a pravidelné pobyty v kúpeľoch. Dôležitá je celková zmena životného štýlu – viac športu, zdravšia strava a najmä – vyhýbanie sa podnetom, ktoré u vás alergiu spôsobujú.

 

 

 

 

 

 

 

Príznaky alergie

 

Máte niektorý z nasledujúcich problémov?

  •  Časté kýchanie
  •  Občas vás prepadne nevysvetliteľný kašeľ
  •  Pocit „sťaženého dýchania “
  •  Niekedy sa vám zdá, že strácate čuch
  •  Tečie vám z nosa aj keď nie ste nachladnutý
  •  Upchatý nos, aj keď nie ste nachladnutý
  •  Svrbenie očí
  •  Slzenie očí
  •  Nevysvetliteľné svrbenie kože
  •  Mávate opuchnuté pery alebo jazyk
  •  Nevysvetliteľný stav hvízdavého dýchania alebo pískania v hrudníku
  • Budíte sa kvôli kašľu

Ak máte niektorý z tých príznakov, navštívte lekára – môžete, ale nemusíte byť alergikom

 

Alergény a typy alergií

 

Inhalačné alergény

- vdychujeme ich

- pele tráv, bylín a stromov, roztoče, zvieracie alergény alebo plesne

 

Potravinové alergény

- významnú úlohu zohrávajú stravovacie návyky

- u nás sú významnými alergénmi vajíčka, mlieko, pšeničná múka, koreňová zelenina, paradajky, orechy, sója, ryby a rôzne ovocie.

 

Bodnutie hmyzom

- alergia spôsobená uhryznutím alebo bodnutím hmyzom

-  včela, osa, sršeň alebo čmeliak.

 

Lieky

- alergizujú antibiotiká (napr. Penicilín), barbituráty, lokálne anestetiká.

 

Základné typy alergií

 

•peľová alergia

•alergia na roztoče

•alergia na plesne

•alergia na zvieratá

•potravinová alergia

•alergia na bodnutie hmyzom

•alergia na lieky

•astma

•kontaktná alergia

•alergia na latex

•alergia na chlad

•atopický ekzém

•slnečná alergia

•skrížená alergia

 

 

Respiračné alergie

 

Alergická rinitída (nádcha)

- zápal sliznice nosovej dutiny

- vyznačuje sa kombináciou nepriechodnosti nosa, výtokom z nosa, opakovaným kýchaním alebo svrbením nosa alebo podnebia

 

Alergická astma

- je výsledkom hyperreaktivity dýchacích ciest na určité alergény

- typickými príznakmi sú záchvaty dýchavičnosti, hvízdavé dýchanie a kašeľ

 

 

Užitočné rady pre alergikov

 

Užívajte lieky predpísané lekárom, aby sa nenarušila kontinuita liečby.

Eliminujte kontakt s alergénom, preto vetrajte byt v čase nižšej koncentrácie jeho nositeľov v ovzduší – skoro ráno a večer pred spaním.

Sledujte peľové spravodajstvo a neplánujte si výlet v nevhodný čas do oblasti s rozkvitnutými jelšami alebo topoľmi.

Počas peľovej sezóny sa vzdajte prechádzky po parku či po lúke medzi 11. a 16. hodinou, keď je koncentrácia peľu v ovzduší najväčšia.

Nechoďte do exteriéru, ak je veterno, ideálne je prechádzať sa až po daždi.

V kritických mesiacoch nejazdite na bicykli či motorke a vzdajte sa komfortu šoférovania pri otvorenom okne.

Vonku si oči chráňte kvalitnými slnečnými okuliarmi a na hlave noste šiltovku alebo inú pokrývku.

Po príchode zvonku sa prezlečte do domáceho oblečenia a šaty dobre vyprášte, poumývajte si celú tvár a ruky až po lakte, najlepšia je sprcha, ktorá odstráni aj peľové zrnká zakotvené vo vlasoch.

Zabudnite na radosť z kytice bahniatok vo váze a z kvitnúcich kvetov umiestnených v spálni.

Domácnosť vybavte antialergickými vankúšmi a paplónmi, zbavte sa kobercov, závesov a záclon.

Pri záchvate kýchania si tvár vrátane očí poriadne opláchnite studenou vodou, vyfúkajte si nos a použite kvapky či sprej do nosa ako rýchlo účinné lokálne lieky.

 

Ak sa chceme týmto ochoreniam vyhnúť alebo ich aspoň zmierniť, mali by sme športovať a správne sa stravovať. „Výživové návyky nesúvisia len so vznikom potravinových alergií, ale tiež so vznikom astmy. Medzinárodné štúdie ukázali, že tínedžeri, ktorí viac ako trikrát týždenne konzumujú „fast food“, majú o 40 % vyššiu pravdepodobnosť výskytu závažnej astmy“, dodáva MUDr. Katarína Bergendiová, PhD

 

Kúpele

Kúpele, kde medzi indikácie patria aj respiračné a kožné ochorenia alergického charakteru :

Kúpele Štrbské Pleso  (alergie dýchacích ciest)

Kúpele Nový Smokovec  (bronchiálna astma)

Kúpele Horný Smokovec (astma)

Kúpele Štós (astma, aj u detí)

Kúpele Tatranská Polianka  (astma u detí)

Kúpele Rajecké Teplice (astma, alergická nádcha)

Kúpele Smrdáky  (kožné ekzémy a dermatitídy)

Kúpele Bardejov ( dýchacie cesty)

Kúpele Trenčianske Teplice (kožné choroby)

Kúpele Nimnica (astma, alergická nádcha)

Kúpele Tatranské Matliare (astma)

Kúpele Vyšné Ružbachy (dýchacie cesty okrajovo)

Kúpele Lučivná  (dýchacie cesty predovšetkým u detí)

 

 

 


Diskusia k článku:

Dobrý večer, alergiou trpim už 15 rokov. Drží má to 2-3 jarne mesiace. Je to obdobie, ktoré ani nezijem. Len trpim. Aj teraz čakám, kedy pominie. Teraz som si uvedomila, že je to super nápad. Na zajtra som objednana u alergologa, určite ho poziadam o vypísanie návrhu na liečenie. Hádam sa mi pošťastí. Všetko dobré vám prajem. Sevcikova Katarína, Partizánske
Neregistrovaný - Sevcikova Katarina, Partizanske, 3.4.2014 20:48, katarinka.sevcikova(`na`)gmail.com
Je mi 85 let a trpím alergií od svých 13 let.Nepžetržitě jsen v léčení alergologie v Praze 6.Tak se snad letos pokusím o lázně,ale moc nevěřím,že je dostanu-
Neregistrovaný - Pavla Brychová Praha 6 , 22.4.2014 17:32, pavla.brychova(`na`)seznam.cz
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!