lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Funkčné potraviny aj proti vysokému cholesterolu...

  Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 8.3.2006
späť
Späť

Poslať
 

K moderným trendom vo výžive patria funkčné potraviny, často označované aj ako potraviny budúcnosti. V súčasnosti sú najrýchlejšie sa rozvíjajúcim segmentom na trhu s potravinami s viac ako 30 % nárastom ročnej produkcie.

Funkčné potraviny sú skutočné potraviny, ktoré sa podobajú bežným konvenčným potravinám a konzumujú sa ako súčasť obvyklej stravy, no zároveň obsahujú zložky, ktoré výrazne pozitívne pôsobia na fungovanie organizmu. Výrazný rozvoj oblasti funkčných potravín dokumentuje značný nárast sortimentu výrobkov, kým v roku 1999 bolo v tejto kategórii registrovaných 159 potravín v roku  2001 ich už bolo 392.
Krajinou vzniku funkčných potravín je Japonsko, ktoré má od roku 1991 schválený systém povoľujúci označovať ich ako FOSHU Food for Specified Health Use,  Potraviny pre špeciálne použitie. Ďalšími krajinami, v ktorých je upravený status funkčných potravín sú Čína, Brazília, USA a Kanada. Európska komisia by problematiku mala legislatívne upraviť v roku 2006.

V Európskej únii platí definícia, že "potravinu možno považovať za funkčnú, pokiaľ sa dostatočne preukázalo, že okrem primeraného nutričného účinku priaznivo ovplyvňuje jednu, alebo viac funkcií v organizme, a to zlepšovaním zdravotného stavu a dobrého pocitu, alebo znižovaním rizika vzniku určitého ochorenia."

Pri liečbe vysokej hladiny cholesterolu aj  pri jej prevencii možno využiť priaznivé účinky viacerých funkčných potravín. Mnohé sú totiž obohatené o zložky, ktoré hladinu cholesterolu znižujú. V regáloch predajní môžeme nájsť rastlinné tuky obohatené o rastlinné steroly, vajcia obohatené omega-3 mastnými kyselinami, či cereálie s výťažkami zo sóje.

Aké je špecifikum Flory pro.activ?
Okrem nízkeho obsahu tuku, je to predovšetkým obohatenie výrobku o rastlinné steroly. Rastlinné steroly sú látky zložením podobné živočíšnemu cholesterolu a v rastlinách majú aj podobné funkcie ako cholesterol u ľudí – zabezpečujú štruktúru a funkčnosť bunkových membrán. 

Živočíšny cholesterol sa za normálnych okolností zo stravy do krvi  vstrebáva v tráviacom trakte. Rastlinné steroly tým, že majú podobnú štruktúru ako cholesterol,  vytláčajú cholesterol  z črevnej bunky a blokujú tak jeho vstrebanie do krvného obehu. Pretože sú rastlinné steroly ťažko stráviteľné spolu s nevstrebaným cholesterolom sa následne z organizmu vylučujú. Aktívne tak znižujú hladinu cholesterolu v krvi a pôsobia preventívne. Pri konzumácii cca 30g Flora pro.activ denne, čo sú cca 3 natreté krajčeky chleba,  je možné dosiahnuť zníženie hladiny „zlého“ LDL cholesterolu o 10%.

 


Diskusia k článku:

A zase len reklama
Neregistrovaný - Zdenkab, 8.3.2006 07:47
Ja to maslo občas kupujem, ale je dosť drahé. Tieto výrobky by mali byť lacnejšie.
Neregistrovaný - , 10.3.2006 08:37
už niekolko rokov mám problém s vysokou hladinou cholesterolu a tiez problemom poskodenej stukovatenej pocene. Držim prisnu dietu nekonzumujem tuky oleje len 100 perc. rastlinny repkovy olej ,alebo olivovy olej, mastne mäso salamy tiez vylucujem zo stravy zltka nekonzumujem, len obcas vo vyrobkoch cestovina a pod. radsej ich vynechám. Tuky ma neustále prenasleduju, cholesterol tiez nemôžem dostat na hranicu normy.Lieky nemôžem pouzivat pre poskodenie pecene.Skusite mi poradit.Dlhšiu dobu konzumujem spomínané maslo, no nezistila som ze by sa moje vysledky krvy upravili.
Neregistrovaný - , 14.3.2006 16:56
moj otec mal vysoky cholesterol, teraz ho ma na spodnej hranici. Nejde to naraz, ale postupne sa da znizit. Jednak je to uprava stravy, konzumacia cibule a cesnaku. Velmi pomaha pouzivanie pripravkov z cinskej mediciny. Nejde o lieky, ale o urcite doplnky stravy. Tie uz u niekolkych pripadov, co som odporucila po 2 mesiacoch vyrazne napomohli k znizeniu cholesterolu v krvi. Ak mate zaujem, mozem vam ich sprostredkovat, v beznom predaji nie su. Dopredu upozornujem. ze su drahe, ale ucinok sa dostavi.
Neregistrovaný - Eva, 15.3.2006 08:13
som rada ze ste reragovala aj na moj problem s cholesterolom. Viem, ze cesnak a cibula vyrazne prispievaju k zdravej vyzive, ale v mojej strave su absolutne vylucene, ako som uvadzala mam pecenovu dietu. Rada by som vyskusala aj doplnkovu stravu, ktora by mi pomohla znizit cholesterol ale pritom neposkodila pecen.Rada by som sa s vami kontaktovala Vopred Dakujem Mária
Neregistrovaný - , 15.3.2006 17:09, ceja(`na`)post.sk
ceja,pozor na tu evu,to bude zas len plana reklama na herbalife,alebo podobne podvody.netvrdim,ze uskodi,ale nespoliehal by som sa na to nenapadne vymyvanie mozgov,ze pomoze.esteze priznala aspon,ze je to drahe
Neregistrovaný - , 17.3.2006 23:05
dakujem za upozornenie, ale ja si na akekolvek ponukane preparaty davam velky pozor, moje zdravie si velmi vazim, totiz vstala som hrobarovi z lopaty a nestoji mi za to aby som si svoj tazky zdravotny stav este viac poskodila. Stretla som sa aj s ponukou JOALIS preparatmi a taktiez som sa nedala nahovorit. Skusala ich moja priatelka a musela ich prestat uzivat velmi sa jej zhorsil zdravotny stav a lekari mali vela prace na jej stabilizovanie
Neregistrovaný - , 18.3.2006 18:43
Doporučujem konzumovať tofu .
Neregistrovaný - ropa, 20.3.2006 14:56, dokinka(`na`)azet.sk
Od kolegyne ktora vie snad o skoro vsetkyx potravinax a bilinkax vsetko som zapocula ze na znizenie xolesterolu je dobre PRAVIDELNE zjest aspon jedno jablko DENNE - vraj to pomaha .
Neregistrovaný - , 24.3.2006 02:17, femme (`na`)centrum.sk
Ja mám tiež problém s cholesterolom a upavila som si ho z 8,6 na 4,75 tak, že som užívala lecitín, EPA marín, cesnakové tabletky, pila som čaj na cholesterol a upravila som stravu, viac ovocia ako jablká, červené grepy. Lieky, ktoré mi predpísala lekárka som neužívala, lebo mali veľa vedľajších účinkov. Takto som aj schudla asi 7 kg. Užívala som iba prírodné produkty.
Neregistrovaný - , 7.4.2006 20:44
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!