Ingrediencie: 500h múky SHAR typu B; 1 CL* soli, kvasnice, alebo bezfosfátový kypriaci prášok – vínny kameň, zmes jadierok a semienok, 3 PL* cícerovej múky. Voda podľa potreby.
Spracovanie: do múky pridáme rozdrvené kvasnice (asi pol kocky, 20g, alebo 2-3 PL vínneho kameňa), vlažnú vodu, soľ. Zamiesime plastické cesto. Môžeme primiešať posekané jadierka tekvice a ľanu podľa chuti.
Necháme nakysnúť v teple. Z cesta vytvarujeme rôzne tvary pečiva, natierame ich cícerovou múkou rozmiešanou s vodou, alebo rozmiešaným olivovým olejom s vodou. Posypeme granulovanou soľou a jadierkami. Ak pečieme pečivá, sú menšie, stačí im 25 minút na 180 – 200 C°. Ak pečieme chlieb , teda väčší bochník, na upečenie potrebujeme cca 35 až 40 minút. Pečivo je bielej farby.
* PL: polievkové lyžice
*CL – čajová lyžica
Foto: RADOSŤ VARIŤ -Škola varenia v Poluse