Veľká noc je plná inotajov. Zaujímavé pritom je, že svoju históriu a pôvod majú symboly rovnako v kresťanskej tradícii ako i v ľudových slávnostiach jari. Málokto si vie veľkonočné dni predstaviť bez typickej šibačky, vajíčok alebo sladkého barančeka.
Z hľadiska symboliky významnú úlohu zohráva veľkonočné pečivo. Náznaky a ukryté posolstvá nájdeme azda v každom recepte. Traduje sa, že pečivo má mať zlatistú a lesklú farbu a guľatý tvar, čo má symbolizovať slnko a jeho oslavu. Kresťanský pôvod dávajú tušiť menšie kysnuté buchtičky – judášky vytvorené zmotaním pásu z cesta. Ten má predstavovať povraz, na ktorom sa obesil Kristov zradca Judáš, jeden z jeho dvanástich učeníkov. Pocukrovaný baranček symbolizuje obetného baránka a tradičný veľkonočný mazanec už spomínané slnko. Do stredu bochníka sa však zvykne robiť aj krížik, čo naznačuje prelínanie kresťanských a ľudových symbolov. A v tom je vlastne krása týchto sviatkov – v spájaní tradícií, ľudí a zvykov. Oslávte Veľkú noc podľa svojej nálady a chuti. Ten „svoj“ symbol si môžete vybrať aj z nasledujúcich receptov.
Babičkin baranček z treného cesta
Potrebujeme:
· 2 celé vajcia
· 10 dkg Korunného cukru práškového
· 8 dkg masla
· 18 dkg polohrubej múky
· 1 lyžičku prášku do pečiva
· vanilkový cukor
· citrónovú kôru
· hrozienka na ozdobu
· Korunný cukor práškový - mlynček
Postup:
Množstvo cesta je potrebné prispôsobiť veľkosti formy na pečenie. Vyššie uvedené množstvo je určené pre malú až stredne veľkú formu.
Žĺtky oddelíme od bielkov a šľaháme ich s cukrom a maslom asi štvrť hodiny. Potom pridáme polohrubú múku zmiešanú s práškom do pečiva, vanilkový cukor, citrónovú kôru a nakoniec aj sneh z dvoch bielkov. Pripravené cesto dáme do dobre vymastenej formy. Pečieme v predhriatej rúre asi 45 minút, spočiatku na 200°C, po 15 minútach zmiernime na 180°C. Po upečení necháme barančeka ešte chvíľu vo forme, až sa cesto trochu odtiahne od stien. Potom ho opatrne vyklopíme. Dve hrozienka dáme na miesto očí i na noštek a výdatne pocukrujeme práškovým cukrom.
Babičkin mazanec
Potrebujeme:
· 500 g hladkej múky
· 350 ml mlieka
· 150 g Korunného cukru BIO kryštálového
· 100 g masla
· 100 g hrozienok
· 2 vajcia
· 7 g soli
· 1 balíček droždia (42 g)
· citrónovú kôra
· mandle
· Korunný cukor práškový - mlynček
Prísady:
Všetky prísady by mali mať teplotu 30°C. Droždie rozdrobíme, zasypeme troškou cukru a opatrne zalejeme trochou vody. Necháme na teplom mieste nakysnúť a potom v mise zmiešame s ostatnými prísadami. Spojené cesto dôkladne ručne premiesime a vytvoríme vláčne cesto. Vyklopíme ho na vymastený a pomúčený plech (môžeme nahradiť papierom na pečenie), vytvoríme guľatý bochník. Zdobíme ho mandľami, uprostred urobíme nožom malý krížik a dáme na teplé miesto ešte asi na pol hodiny kysnúť. Potom pečieme cca 30 - 40 minút pri teplote 200°C. Hotový mazanec po vychladnutí výdatne pocukrujeme práškovým cukrom v mlynčeku.
Zdobené judášky
Potrebujeme:
· 500 g polohrubej múky
· 125 g masla
· 125 g Korunného cukru hnedého
· 2 žĺtky
· štipku soli
· citrónovú kôru
· štipku muškátového kvetu a rozdrveného anízu
· 50 g sekaných hrozienok
· 50 g sekaných mandlí
· 30 g droždia
· trochu mlieka
Na ozdobu:
· vajcia
· Korunný cukor kryštálový hnedý
· orechy
· mandle
· tekvicové semienka
· kandizované ovocie
· sušené ovocie
· sezamové semienka
Postup:
Do múky rozdrobíme maslo, pridáme cukor, žĺtky, soľ, citrónovú kôru, korenie a v mlieku vykysnutý kvások (droždie, lyžicu cukru,1 lyžicu múky a trochu mlieka). S trochou mlieka vypracujeme tuhšie cesto, do ktorého zapracujeme sekané mandle a hrozienka. Dáme vykysnúť na teplé miesto asi na pol hodiny. Cesto potom na doske vyvaľkáme po častiach asi na hrúbku 1 cm. Z cesta tvarujeme dlhé tyčinky. Tie stáčame do špirál a kladieme na vymastený plech. Judášky potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme hrubým kryštálovým cukrom a bohato zdobíme kúskami orechov, ovocia, mandlí, semienok. Upečieme vo vyhriatej rúre.
Kysnutý veľkonočný veniec
Potrebujme:
· 50 dkg hladkej múky
· 1 balíček sušeného droždia
· 5 dkg Korunného cukru trstinového kryštálového
· 1 balíček vanilkového cukru
· 2 vajcia
· 1 bielok
· 250 ml vlažnej smotany
Postup:
Múku preosejeme do misy a dôkladne premiešame s droždím. Pridáme ostatné prísady a spracujeme elektrickým ručným šľahačom. Miešame asi 5 minút najprv na najnižšej a potom na najvyššej rýchlosti. Následne hmotu dôkladne premiesime a vytvoríme vláčne cesto. To dáme do vymastenej a vysypanej formy na veniec a necháme na teplom mieste vykysnúť po dobu cca 30 minút. Potom pečieme v predhriatej rúre asi 35 minút pri teplote 175 - 200°C. Dostatočné prepečenie zistíme pomocou špajle - šetrne ju zapichneme do múčnika a vytiahneme ju. Ak je ešte vlhká, pečieme ďalej. Akonáhle sú na nej suché omrvinky, je veniec hotový. Vyberieme ho z rúry a necháme ho ešte chvíľu vo forme. Po chvíli sa upečené cesto odtiahne od okrajov. Vtedy odoberieme postranné časti formy a veniec vyklopíme na podnos. Ozdobíme zelenou stužkou a vajíčkami.