Obrátený koláč je francúzskou špecialitou, ktorá vznikla len tak náhodou nepozornosťou jednej z majiteliek malého rodinného hotelu Tatinovcov.
Ingrediencie:
Na cesto:
220 g polohrubej múky
štipka soli
150 g vychladnutej a nakrájanej rastlinnej tukovej nátierky Hera maslová príchuť
1 žĺtok
Na náplň:
1,2 kg šťavnatých zelených jabĺk
70 g rastlinnej tukovej nátierky Hera maslová príchuť
185 g krupicového cukru
Postup:
Preosejte múku a soľ do veľkej misy a pridajte tuk Hera maslová príchuť. Hneťte masu prstami, kým nepripomína jemnú mrveničku.
Pridajte žĺtok a asi 2 až 3 lyžice studenej vody a miešajte hranou špachtle, kým sa hmota nezačne spájať. Domieste ju rukami a vyformujte do gule. Zabaľte cesto do fólie a a dajte odpočinúť do chladničky aspoň na polhodinu.
Ošúpte jablká, odstráňte jadrovníky a pokrájajte jablká na štvrtiny.
Vložte tuk Hera maslová príchuť a cukor do hlbokej ohňovzdornej panvice. Musíte vybrať panvicu, ktorú môžete vložiť aj do rúry.
Zohrievajte, kým sa tuk Hera maslová príchuť nerozpustí a nespojí s cukrom.
Jablká poukladajte na panvicu tesne vedľa seba, aby medzi nimi nevznikli medzery. Pamätajte si, že jablká musia vyzerať úhľadne na spodku panvice, keď otočíte tartu naopak.
Varte na miernom ohni 35 až 40 minút, kým nie sú jablká mäkké, karamel jemne hnedý a všetka prebytočná kvapalina odparená. Podlievajte pravidelne jablká pomocou štetca sirupom z panvice, aby skaramelizovali aj navrchu.
Vyvaľkajte cesto na ľahko pomúčenej doske do kruhu, trochu väčšieho, ako je panvica. Položte cesto na jablká a pritlačte okraje, aby boli kompletne obalené cestom.
Pečte 25 až 30 minút, kým nie je cesto prepečené a zlatisté. Nechajte koláč v panvici ešte dve minúty a potom ho veľmi opatrne otočte na tanier.
Tartu servírujte teplú so šľahačkou.