Vianočné i novoročné sviatky sú pre mnohých z nás príležitosťou, kedy môžeme dať zelenú našim cukrárskym nápadom a danostiam. Kto pozná romantiku vianočného pečenia, vie, že sa často jedná už o takmer rituálnu udalosť. Pri šúľaní vanilkových rožtekov a vykrajovaní medovníčkov sa nezriedka stretávajú celé generácie – babičky s vnúčatami i deťmi, dobré priateľky, susedky, sestry, dokonca pomôže aj svokra. A aký je ten najlepší recept? Vezmite kus dobrej nálady, štipku veselého smiechu i za lyžičku vtipu a okoreňte touto zmesou hocaké cesto, rozdiel v chuti spoznáte zaručene. Jednoducho to nenápadné sladké a voňavé potešenie má neobyčajný dar spájať ľudí, napĺňať ich radosťou a pričarovať úsmev na tvár, aby šla práca lepšie od ruky. Ideálne je keď sa pri našej predvianočnej snahe môžeme spoľahnúť nielen na šikovné pomocníčky, ale i na odskúšané recepty a kvalitné ingrediencie. Až vtedy je z vianočného pečenia naozajstná radosť.
Špeciálne cukry od Slovenských cukrovarov vám aj v zimnom období navodia hrejivý pocit domova so sladkou príchuťou a zdokonalia každé pečivo i nápoj. Ktoré to sú?
Korunný cukor práškový – mlynček je veľmi praktický výrobok, ktorý sa používa podobne ako klasický mlynček na korenie. Výsledkom je jemne „pomletý“ práškový cukor, ktorý špirálou rovnomerne pocukruje koláče, dezerty a sladké pečivo. Práškový cukor – mlynček neobsahuje žiadne prídavné látky. Oceníte ho pri finálnej úprave každého sladkého pokrmu.
Na žiadnom adventnom i sviatočnom stole by nemala chýbať tradičná vianočka, bohatá na symboliku i hrozienka. Krehký zasnežený dojem jej dodá práve jemný poprašok cukru z mlynčeka.
Poctivá vianočka
Potrebujeme
· 500 g hladkej múky
· 1 balíček sušeného droždia
· 50 g Korunného cukru práškového
· 1 balíček vanilkového cukru
· 2 vajcia
· 1 bielok
· 250 ml vlažnej smotany
· 150 g hrozienok
· Korunný cukor práškový mlynček
Postup
Múku preosejeme do misy a premiešame s droždím. Pridáme ostatné prísady, ktoré zapracujeme elektrickým ručným mixérom, hnetieme približne 5 minút, najprv na najnižšej a potom na najvyššej rýchlosti. Cesto necháme na teplom mieste kysnúť tak dlho, kým výrazne nezväčší svoj objem.
Potom doň pridáme hrozienka a premiesime. Z 2/3 cesta vytvoríme valčeky dlhé asi 40 cm, spletieme ich do vrkoča a položíme na vymastený plech. Valčekom vytlačíme uprostred priehlbinu. Medzitým si rozmiešame 1 žĺtok s 1 lyžicou mlieka a priehlbinu touto zmesou potrieme . Zo zvyšku cesta vytvarujeme valčeky dlhé asi 35 cm, ktoré vzájomne poprepletáme. Vložíme ho do priehlbiny a vianočku necháme ešte raz v teple tak dlho, až sa jej výška a šírka nezväčšia o polovicu. Na záver vianočku potrieme žĺtkom s mliekom a vložíme ju do predhriatej rúry. Pečieme pri teplote 175 ° - 200° C cca 35 minút. Na záver pocukrujeme práškovým cukrom z mlynčeka.
Korunný cukor hnedý je repný cukor, ktorému výbornú karamelovú príchuť a zlatistú farbu dodali jemné sirupy. Vďaka dotyku škorice je ideálny na pečenie s orechmi, mandľami, medom, čokoládou a sušeným ovocím. Je tiež vhodný do müsli, sufflé, domácich ovocných (napríklad aj vianočných) likérov a na veľa ďalších použití. Hnedý cukor dokáže zvýrazniť aromatickú chuť použitých ingrediencií, preto dodáva vynikajúcu chuť káve a iným nápojom.
Vianočný nádych dodá nielen pečeniu, ale i krémom. Plná chuť a škorica výborne vynikne napríklad v delikátnom kakaovom kréme. Ozdobte ním vlastnoručne upečené košíčky a luxusný vianočný dezert je na svete. Blysnete sa ním pred návštevou i rodinou.
Božské Izidor košíčky
Potrebujeme
Cesto :
· 400g hladkej múky
· 200g Korunného cukru práškového
· 1 vajce
· 140g mletých vlašských orechov
· 2 lyžice kakaa
· 250g masla, na špičku noža mletej škorice
· kôra a šťava z 1 citróna
· formičky - košíčky
Orechová plnka:
· 300g mletých vlašských orechov
· 100g Korunného cukru práškového
· 1 vrecúško vanilkového cukru
· 1dcl rumu
Kakaový krém:
· 3 vajcia
· 150g Korunného cukru hnedého
· 1 vanilkový cukor
· 300g masla
· 2 lyžice kakaa
Poleva: 200g čokolády na varenie, 100g stuženého tuku.
Ríbezľová marmeláda.
Postup
1. Najskôr upečieme košíčky: zmiešame ingrediencie na cesto, spracujeme a plníme malé formičky košíčkov. Pečieme na 175 °C.
2. Upečené a vychladnuté košíčky potrieme marmeládou a navŕšime orechovú plnku.
3. Na kakaový krém ušľaháme vajcia spolu s cukrami nad parou do zhustnutia. Necháme vychladnúť a potom zašľaháme maslo a kakao. Košíčky zdobíme vreckom naplneným krémom a stuhnuté z chladničky ich máčame v čokoládovej poleve. Nemusíme však namáčať. Podávať sa môžu aj bez polevy. Pre efekt posypeme drobnými perličkami.
Korunný cukor kandizovaný hnedý dodá luxusný nádych každému nápoju. Jeho nevšednosť spočíva vo veľkých kryštáloch, ktoré sa dosiahli pomalou kryštalizáciou a len pomaly sa rozpúšťajú. Nápoj s kandizovaným cukrom sa bude krásne trblietať pri každom premiešaní, pričom efekt najkrajšie vynikne vo veľkej sklenenej nádobe. Pridať ho môžete do horúceho punču, grogu, alebo vareného vína.
Nič nespríjemní dlhé zimené večery tak, ako pohár horúceho nápoja. Alternatívou k bežnému čaju, alebo varenému vínu môže byť osvedčený grog. Jánošíkov grog so slivovicou spoľahlivo zahreje aj po mrazivej zimnej prechádzke alebo pri posedení v zimnej záhrade.
Jánošíkov grog
Potrebujeme pre 1 osobu:
· 1,5 dcl vody
· 2 lyžičky Korunného cukru kryštálového
· 1 lyžičku Korunného cukru hnedého kandizovaného
· 0,5 dcl slivovice
· koliesko pomaranča
· plátok škorice
· pár kvapiek citrónovej šťavy, alebo jablkového džúsu
Postup: Vodu zvaríme s 2 lyžičkami Korunného cukru kryštálového, nalejeme do pohárov, dolejeme Slivovicu a ozdobíme kolieskom pomaranča, plátkom škorice a dosladíme 1 lyžičkou Korunného cukru hnedého kandizovaného. Podľa chuti pridáme šťavu z citróna, alebo jablkového džúsu.