lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 19. Marec, , Dnes oslavuje Jozef
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Postrach menom alergia

  Spracoval(a) : Lenka
Dátum : 27.8.2015
späť
Späť

Poslať
 

Alergia! Slovo, s ktorým sa už určite stretol každý z nás. Znepríjemňuje nám život a radi by sme sa jej zbavili raz a navždy. Napriek modernej liečbe narastá v posledných desaťročiach počet alergikov. Alergiou trpia až dva milióny Slovákov. Za posledných sto rokov sa ich počet zvýšil z pol percenta na neuveriteľných 40 percent. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie majú alergické ochorenia „úctyhodné“ štvrté miesto.

Kde sa vzala, tu sa vzala!

 

Pokiaľ si myslíte, že alergia je nový zdravotný fenomén, mýlite sa. Prvý popis alergickej reakcie pochádza už z roku 2641 pred Kristom, kedy egyptského faraóna Meniho uštipla osa a dostal nepríjemnú anafylaktickú reakciu. V roku 375 pred Kristom popísal antický lekár Hippokrates alergickú reakciu po vypití mlieka. Slovo „alergia“ vytvorili ale až lekári Clemens von Pirquet a Béla Schick v roku 1906. Zaznamenali, že niektorí pacienti sú precitlivení na bežne neškodné látky ako je prach, peľ alebo niektoré druhy potravín. Tento predtým nepoznaný fenomén nazvali alergia, podľa gréckeho slova allos, čo znamená iný alebo zmenený stav a slova ergon, ktoré znamená  práca, reakcia  alebo reaktivita.

 

Čo spôsobuje alergiu?

 

Najznámejšími a najčastejšími alergénmi sú rôzne pele, bežný domáci prach a v ňom najmä roztoče, srsť, výlučky a sliny zvierat, domáce plesne, potraviny, nápoje, slnečné žiarenie, lieky, kovy, napríklad nevhodné šperky a bižutéria a bodavý hmyz. Poznáme však aj faktory rozvoja alergie, ktoré nemôžeme ovplyvniť . Ide najmä o dedičné predispozície. Vedeli ste, že u dieťaťa, ktorého rodič trpí alergiou, je riziko vzniku alergického ochorenia 30 %? Ak sú alergici obaja rodičia, zvyšuje sa riziko až na 60 %. Môže sa ale stať, že dedičný základ „preskočí“ jednu generáciu. Jedným z najbežnejších alergénov je prach. Nachádzajú sa v ňom roztoče a ich výlučky, ktoré môžu spôsobiť vážne zdravotné problémy. Štatistiky hovoria jasnou rečou. Počet alergikov sa za posledných 25 rokov zdvojnásobil. Najhoršie prognózy dokonca tvrdia, že o sto rokov bude týmto život znepríjemňujúcim neduhom trpieť každý druhý človek na modrej planéte. Nerastie „iba“ množstvo postihnutých, závratnou rýchlosťou sa rozrastajú aj rôzne druhy alergií.

 

Ako rozpoznáte prejavy alergie? 

 

Alergické príznaky sa objavujú iba vtedy, keď sa dostanete do styku s príslušným alergénom. Typickými príznakmi alergie sú svrbenie v nose, jeho upchatie, kýchanie, začervenanie, slzenie, svrbenie očí, senná nádcha, opuchy sliznice nosnej dutiny, pocit suchého nosa, kašeľ, tmavé kruhy pod očami, tzv. alergické monokle, zápal spojiviek, červeno orámované vodnaté oči a opuchy viečok. Podľa lekárov nie je ale vôbec jednoduché odlíšiť alergickú nádchu od tej bežnej. Aj preto by  mal každý človek s podozrením na alergiu nechať diagnostiku na odborníka. Alergológ môže potvrdiť alebo vyvrátiť alergiu viacerými testami. Pri povrchovom kožnom teste sa na spodnú časť ruky nanesú rôzne alergény a potom sa koža zľahka poškriabe tenkou ihlou. Podkožný test spočíva vo vstreknutí malého množstva alergénov pod kožu. Pri oboch testoch platí, že ak je pacient citlivý na niektorý z alergénov, koža po pätnástich až dvadsiatich minútach sčervenie, začne svrbieť alebo sa na nej začnú tvoriť vyrážky. Pri provokačnom teste sa pacientovi nanesie alergén na nosnú sliznicu. Na následnej reakcii človeka, lekár zistí silu alergie. Posledným testom, ktorý sa používa iba v prípade neistej diagnózy alebo ak nie je možné urobiť test na pokožke, je krvný test. V tomto prípade sa zistia výsledky podľa množstva protilátok v krvi.

 

Bizarné druhy alergii

 

Všetci potrebujeme vodu, aby sme prežili, ale niektorí ľudia z nej môžu dostať alergickú reakciu. Vodná alergia, známa aj ako aquagenic urticaria je veľmi vzácna forma alergie. Prejavuje sa nepríjemným svrbením, začervenaním, pupienkami a vyrážkami, ktoré väčšinou odznejú po 15 až 30 minútach. Prečo majú niektorí ľudia alergiu na vodu, nie je známe. Alergia na elektrinu sa považovala dlho za mýtus. Ľudia, ktorí trpia elektrosenzitivitou nemôžu byť v blízkosti produktov ako mobilný telefón, ktoré vytvárajú elektromagnetické žiarenie. Príznakmi tejto alergie sú bolesť hlavy, zvonenie v ušiach a únava. Ak dostanete po manipulácii s mincami alergickú vyrážku, môžete trpieť kontaktnou dermatitídov. Je to reakcia na nikel, jeden z kovov, z ktorých sú mince vyrobené. Nikel nájdeme okrem mincí aj v šperkoch, zipsoch, rámoch okuliarov a mnohých ďalších produktoch. Príznakom alergie na nikel je vyrážka na mieste, kde prišiel tento striebristý kov do kontaktu s odhalenou pokožkou.

 

Ako s alergiou bojovať?

 

Počet alergikov rapídne narastá a mnohí z nich o svojej alergii vôbec nevedia. Takýchto alergikov je viac ako 40 percent. Mnoho z nich si prejavy alergie neliečia alebo ich ignorujú. Lekári však varujú pred laxným prístupom k alergii. Jej ignorovanie alebo zanedbávanie liečby môže viesť k tomu, že ochoriete na astmu, zápal stredného ucha či prínosových dutín alebo budete mať nosové polypy. Jediný zaručene účinný recept je vyhýbať sa alergénu. To je niekedy nereálne a tak alergici užívajú lieky, ktoré tlmia alebo odstraňujú prejavy alergie. Okrem toho však existuje aj niekoľko overených rád a účinných domácich receptov, ktoré uľahčujú alergikom život. Najdôležitejším a najúčinnejším opatrením je zbaviť sa predmetov zachytávajúcich prach, peľ, srsť, roztoče a plesne. Týka sa to najmä čalúneného nábytku, záclon, kobercov, závesov a prikrývok, ktoré je nutné nahradiť umývateľným materiálom. Klasické vankúše,  periny a obliečky je vhodné vymeniť za hypoalergénne. Netreba zabúdať ani na upratovanie a dezinfekciu celého bytu. Je nutné častejšie utierať prach vlhkou handričkou, aby sa prach iba nerozvíril, ale sa aj skutočne odstránil. Majiteľ bytu alebo domu by ho mal  každý deň povysávať výkonným vysávačom a umyť podlahy kvalitným prostriedkom napr. Savo Na podlahy bez chlóru. Ten dokáže nielen ľahko a rýchlo zbaviť váš byt zápachu po vašom štvornohom miláčikovi, ale zároveň váš byť dezinfikuje a krásne prevonia. Savo Odmasťovač odstráni aj tú najväčšiu mastnú a zaschnutú špinu. Vďaka sprejovej aplikácii sa dostanete aj na ťažko prístupné miesta, kde sa môžu množiť baktérie. Špina a mastnota sa stratia ako mávnutím čarovného prútika. Ak vás trápi vodný kameň v kúpeľni alebo toalete siahnite po Savo Na vodný kameň bez chlóru. Tento čistiaci a dezinfekčný prípravok vás zbaví každého znečistenia vo vašej kúpeľni. Odstraňuje až 99,9% baktérií, alergény spôsobené prachom a peľom a prítomnosťou domácich miláčikov.

 

Viac na: www.savo.eu

 

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!