Mandarinková kačka
|
|
Spracoval(a) : Jana Osuska
Dátum : 5.9.2001 |
Späť |
|
Poslať |
|
|
400g kačacích pŕs, 100g mandarinkového kompótu, 1 vajce, 2 lyžice solamylu, 2 lyžice vína, ½ lyžičky cukru, ½ lyžičky wei-su, 3 lyžice masti, strúhané vlašské orechy, soľ
Prsia nakrájame na hrubšie rezance a zmiešame s vajcom, solamylom a soľou. Necháme 20 minút odležať. Do kompótovej šťavy z mandariniek primiešame víno, cukor, wei-su, štipku soli a lyžičku solamylu. Kačacie mäso opražíme na rozpálenej masti a asi po minúte pridáme mesiačiky mandariniek. Premiešame, zalejeme pripravenou zmesou a ešte chvíľu podusíme. Hotové jedlo posypeme nastrúhanými vlašskými orechmi. Namiesto mandariniek môžeme použiť ananásový kompót.
Diskusia k článku:
Ako vidím, autorka receptov ostáva verná svojím zásadám a ani za boha a ani za národ nezradí, čo sa skrýva pod tajuplnými názvami korenín. Vie niekto, čo je to wei-su? Neregistrovaný - zdenka, 11.9.2001 13:16 Ako vidím, autorka receptov ostáva verná svojím zásadám a ani za boha a ani za národ nezradí, čo sa skrýva pod tajuplnými názvami korenín. Vie niekto, čo je to wei-su? Neregistrovaný - zdenka, 11.9.2001 13:16 Ahoj Zdenka,<BR>Wei-su je jeden z tých sajrajtov (vidíš, zase bohemizmus) s glutamátom. Ak veľmi chceš, niekde zo svojich zápiskov vyhrabem o čo ide. Stavím sa že v knihe "Šokujúca pravda o potravinách" je o nej (ňom)zmienka.<BR>Trošku ma ročuľuje, že autorky - kuchárky nás tu kŕmia samou čínou. Taká pečená kačka ako to robili naše babičky... to je žrádlo... pardon, žranica.<BR>:-)))<BR>Jan Neregistrovaný - jan, 20.9.2001 10:54, pelech(`na`)dmd.sk, Ahoj Zdenka,<BR>Wei-su je jeden z tých sajrajtov (vidíš, zase bohemizmus) s glutamátom. Ak veľmi chceš, niekde zo svojich zápiskov vyhrabem o čo ide. Stavím sa že v knihe "Šokujúca pravda o potravinách" je o nej (ňom)zmienka.<BR>Trošku ma ročuľuje, že autorky - kuchárky nás tu kŕmia samou čínou. Taká pečená kačka ako to robili naše babičky... to je žrádlo... pardon, žranica.<BR>:-)))<BR>Jan Neregistrovaný - jan, 20.9.2001 10:54, pelech(`na`)dmd.sk, V tej knihe je zmienka o glutamáte, no zmienka, je tam toho o tejto chemikálii popísaného dosť.<BR>Ak budeš mať čas, zaujíma ma kombinácia korenín, , ktorá sa skrýva za týmto názvom, netvrdím, že ju použijem. <BR>Taká "obyčajná" pečená kačka, ako to robili naše babičky, a ich babičky, je asi príliš "obyčajné" jedlo, aby si zaslúžilo zmienku v receptoch a asi každý predpokladá, že ju všetci vedia upiecť. <BR>Žeby sme vytvorili nejakú"kuchárku" s názvom" Staré ale dobré recepty" alebo niečo podobné? <BR>:-))) <BR>Pekný deň<BR> Neregistrovaný - zdenka, 20.9.2001 15:59 V tej knihe je zmienka o glutamáte, no zmienka, je tam toho o tejto chemikálii popísaného dosť.<BR>Ak budeš mať čas, zaujíma ma kombinácia korenín, , ktorá sa skrýva za týmto názvom, netvrdím, že ju použijem. <BR>Taká "obyčajná" pečená kačka, ako to robili naše babičky, a ich babičky, je asi príliš "obyčajné" jedlo, aby si zaslúžilo zmienku v receptoch a asi každý predpokladá, že ju všetci vedia upiecť. <BR>Žeby sme vytvorili nejakú"kuchárku" s názvom" Staré ale dobré recepty" alebo niečo podobné? <BR>:-))) <BR>Pekný deň<BR> Neregistrovaný - zdenka, 20.9.2001 15:59 Ho-hó. Nie všetko staré a jednoduché je "vedené" (sa vie). <BR>Stačí mi spomienka na posledné televízne chuťovky.<BR>:-)))))))))))<BR>Jan Neregistrovaný - jan, 20.9.2001 16:58, pelech(`na`)dmd.sk, Ho-hó. Nie všetko staré a jednoduché je "vedené" (sa vie). <BR>Stačí mi spomienka na posledné televízne chuťovky.<BR>:-)))))))))))<BR>Jan Neregistrovaný - jan, 20.9.2001 16:58, pelech(`na`)dmd.sk, Nepozerala som ich, uvedieš ma do obrazu? A prosím, neodporúčaj mi www.markiza.sk, raz som to skúšala touto cestou, trvalo to nesmierne dlho, kým to fungovalo ako malo, v technike a PC sa veľmi nevyznám. Takže mi bude stačiť stručný slovný popis. <BR>"Nie všetko staré je aj jednoduché" (Také božsky ľahučké knedle, ako robieva moja starká, alebo halušky, jedna báseň, alebo doma upečený chlebík a iné dobroty od nej.)<BR> Neregistrovaný - zdenka, 20.9.2001 18:17 Nepozerala som ich, uvedieš ma do obrazu? A prosím, neodporúčaj mi www.markiza.sk, raz som to skúšala touto cestou, trvalo to nesmierne dlho, kým to fungovalo ako malo, v technike a PC sa veľmi nevyznám. Takže mi bude stačiť stručný slovný popis. <BR>"Nie všetko staré je aj jednoduché" (Také božsky ľahučké knedle, ako robieva moja starká, alebo halušky, jedna báseň, alebo doma upečený chlebík a iné dobroty od nej.)<BR> Neregistrovaný - zdenka, 20.9.2001 18:17 Naposledy v Chuťovkách varil Karol Čálik. (Ak som sa pomýlil, prosím o prepáčenie jeho, i všetkých ostatných. Je to ten ryšavý a brčkavý slovenský herec.) V závere rozprával, ako raz radil mladším kolegynkám, ako sa pripravuje kurča tým najjednoduhším spôsobom. Kedže si to nechali vysvetľovať veľmi podrobne, upozornil ich aj na to, že je potrebné pred pečením vybrať z útrob kurčaťa drobky, ktoré bývajú zatavené v igelite... <BR>Čo vraj bolo pre dotyčné prekvapením!<BR>Stačí? <BR>:-)))<BR>Jan Neregistrovaný - jan, 21.9.2001 15:58, pelech(`na`)dmd.sk, Naposledy v Chuťovkách varil Karol Čálik. (Ak som sa pomýlil, prosím o prepáčenie jeho, i všetkých ostatných. Je to ten ryšavý a brčkavý slovenský herec.) V závere rozprával, ako raz radil mladším kolegynkám, ako sa pripravuje kurča tým najjednoduhším spôsobom. Kedže si to nechali vysvetľovať veľmi podrobne, upozornil ich aj na to, že je potrebné pred pečením vybrať z útrob kurčaťa drobky, ktoré bývajú zatavené v igelite... <BR>Čo vraj bolo pre dotyčné prekvapením!<BR>Stačí? <BR>:-)))<BR>Jan Neregistrovaný - jan, 21.9.2001 15:58, pelech(`na`)dmd.sk, Wei-su je glutaman sodný, prípravok ktorý obsahujú
všetky sáčkové polievky. V podstate je to obilný
cukor a jeho hlavné známe použitie je vo vodke.
Najnovšie sa vedci dohadujú či to nie je karciogén. Neregistrovaný - juraj, 3.12.2004 09:53
|