Letná kuchyňa: Šaláty 6
|
|
Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 19.7.2000 |
Späť |
|
Poslať |
|
|
Niet nad tzatziky.Už pri napísaní tohto zvláštneho gréckeho slova, by sa vám mali pustiť slinky. Tzatziky je osviežujúci šalát z jogurtu a uhoriek. Na jeho prípravu potrebujete 375 ml jogurtu, dve uhorky, 6 strúčikov cesnaku, 1 polievkovú lyžicu vínneho octu, 2 polievkové lyžice olivového oleja, čajovú lyžicu soli, mletú červenú papriku a olivy. Najskor vezmeme očistené uhorky, najemno ich postrúhame a osolíme. Potom posekáme cesnak a pridáme do uhoriek aj s jogurtom a vínnym octom. Premiešame, pridáme olej a ešte raz premiešame. Posypeme červenou paprikou a ozdobíme olivami. Radostná správa je, že sa už aj u nás začalo predávať korenie pod názvom tzatziky. Potom stačí zmiešať jogurt, vínny ocot, olej a pripravené korenie a šup s tým na postrúhané uhorky. Tzatziky sa podáva chladené.
Južanské uhorky Uhorky prekrojíme po dĺžke, lyžicou vyberieme dužinu, posolíme ich, odložíme a pripravíme si plnku. V mlieku rozmočíme žemľu zmiešame s maslom, soľou, na drobno pokrájanou cibuľou, rozotreným cesnakom, strúhanou mrkvou a nadrobno pokrájanými hlavičkami šampiňónov a pridáme asi 40Dg pomletého mäsa, ktoré obľubujeme alebo sójových granúl / môžeme skombinovať hovädzie s bravčovým, kuracie s morčacím, kuracie so sójovými granulami / Ak je masa, ktorá vznikla veľmi hustá, rozriedime ju smotanou alebo mäsovým vývarom. Zmesou naplníme uhorky a na panvici ich prudko upečieme. Potom ich zalejeme omáčkou, ktorú sme pripravili so štvrť litra kyslej smotany, lyžičky múky a soli. V rúre dodusíme. Toto jedlo je veľmi chutné aj vtedy, keď sa po vychladnutí vloží na pár hodín do chladničky a večer sa podáva nakrájané na kúsky a ozdobené olivami ako šalát.
Grécky šalát V Grécku sa takmer ku každému jedlu podáva šalát z uhoriek pokrájaných na kolieska, s rovnako pokrájanou cibuľou a paradajkami. Ochutený je olivovým olejom, octom, oregánom / pamajorán / a mletým čiernym korením. Pred podávaním sa do neho vmiešajú kocky syru a olivy vopred namočené v náleve z octu, oleja a soli. Syr by mal byť ovčí, kozí alebo hustý tvarohový.
Baklažánový šalát Umyjeme dva väčšie baklažány, očistíme a pokrájame ich na klieska. Osolíme a necháme ich pol hodinu postáť, aby sme ich zbavili jedu. Znova ich umyjeme, osušíme a do zlatista ich opražíme v horúcom ojeji. Medzi tým urobíme z oleja, rajčinového pretlaku, cesnaku, soli a oregána hustú omáčku, ktorou baklažány prelejeme. Ozdobíme strúhaným syrom a petržlenovou vňaťou. Ak nám zostali kúsky pečeného alebo vareného mäsa, pridáme ich k baklažánom. Získame tak chutnú letnú večeru.
Cukinový šalát Magda Na hrubšie kolieska pokrájanú cukinu povaríme vo vode, do ktorej sme pridali sladké víno rozmarín, aníz, bobkový list a badián. Medzitým na panvici do sklovita upražíme cibuľku, poprášime ju hladkou múkou, pridáme červené víno, smotanu na šľahanie, čierne korenie a slivkový džem. Všetko spolu podusíme, tesne pred dovarením pridáme vykôstkované sušené alebo čerstvé slivky. Na tanier sa musia dostať vo väčších kúskoch. Cukinu rozložíme na taniere a prelejeme pripravenou omáčkou. Môžeme podávať studené aj teplé. Tento šalát sa výborne hodí k pečenej morke. Ak nemáte cukinu , môžete si ho pripraviť aj z hrušiek.
Nabudúce sa budeme venovať paradajkám.
Diskusia k článku:
|