lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Desiatové hliadky varujú: deti nejedia správne

  Spracoval(a) : Miriam Kuhlová
Dátum : 14.3.2008
späť
Späť

Poslať
 

Biely rožok či chlieb so šunkou, doboška a limonáda. To je najčastejšia kombinácia, ktorú jedávajú žiaci na desiatu. Ukázal to prieskum na základných školách. Deti by pritom mali jesť celozrnné pečivo, ovocie a zeleninu a zapíjať to mliekom a nesladenými nápojmi.

Desiatové hliadky, ktoré v priebehu novembra až januára navštívili 32 základných škôl po celom Slovensku, deťom hravou formou vysvetľovali, ako by mala vyzerať zdravá desiata. Súčasťou desiatových hliadok bol aj prieskum, v ktorom metodici školského stravovania Krajských školských úradov a odborní asistenti výživy zisťovali stravovacie návyky u detí. Zapojilo sa do neho takmer 1500 žiakov, z ktorých 5 nemalo v škole žiadnu desiatu.

Školy príliš nepomáhajú
„Opäť sa ukázalo, že deti jedia málo ovocia, zeleniny a mliečnych výrobkov. Mnohí žiaci si kupujú desiate sami, pričom preferujú bagety, sladkosti a sladené nápoje,“ priblížila hlavné nedostatky metodička školského stravovania Jaroslava Dostálová Krajského školského úradu v Žiline. Zároveň poukázala na to, že žiaci len veľmi málo informácií o zdravej výžive dostávajú v škole. Väčšinou ich čerpajú z reklamy, od kamarátov a občas od rodičov.

Biely chlieb alebo biele pečivo máva na desiatu temer 60 percent žiakov prvého stupňa, kým tmavý, celozrnný chlieb alebo pečivo jedáva len 7 percent. Natretý rastlinnými tukmi ho malo 18, maslom 25 a paštétou 12 percent detí. Najčastejšou oblohou bola šunka alebo trvanlivá saláma. Aj u starších žiakov prevláda biely chlieb alebo pečivo, ktoré na desiatu jedáva asi 75 percent z nich. Najčastejšie ho majú natretý maslom, potom syrom a paštétou.

Mnohé deti neraňajkujú
Len 53 percentám žiakov na prvom stupni dávajú rodičia na desiatu ovocie a 22 percentám aj zeleninu. U starších detí je situácia ešte horšia. Ovocie dostáva len 13 percent a zeleninu 11 percent žiakov. „Deti by pritom mali zjesť aspoň päť dávok ovocia a zeleniny denne,“ uviedla MUDr. Jana Jurkovičová z Ústavu hygieny Lekárskej fakulty UK, ktorá dotazníky vyhodnocovala. Chybou je i pitie sladených nápojov, ktoré na prvom stupni pije 83 a na druhom 75 percent detí. Mlieko máva na desiatu ani nie jedno percento žiakov. 

Desiatové hliadky skúmali aj celkový stravovací režim detí. Každý desiaty žiak neraňajkuje vôbec a takmer polovica len nepravidelne. Deti by pritom mali jesť päť až šesťkrát za deň, pričom pre správnu životosprávu sú osobitne dôležité práve raňajky. Päť a viac jedál denne jedáva štvrtina detí, takmer polovica si vystačí s dvoma či tromi jedlami. K najobľúbenejším jedlám detí patria potraviny rýchleho občerstvenia ako pizza alebo hranolky. Aj v prípade nápojov prevládajú také, ktorých pitie sa v detskom veku neodporúča. Zväčša sú to kolové a sladené nápoje.

Chlapci rovnako ako dievčatá
Rozdiely medzi chlapcami a dievčatami sú len minimálne. Chlapci obľubujú skôr potraviny rýchleho občerstvenia a sladené nápoje, dievčatá majú slabosť na čokoládu a sladkosti, ale zároveň jedia viac ovocia, zeleniny a jogurtov, z nápojov obľubujú najmä čaje a džúsy. Na druhej strane však majú horší stravovací režim a menej športujú ako chlapci. Zdravá výživa je úplne ľahostajná každému piatemu žiakovi. Kým dievčatá sa o ňu častejšie zaujímajú najmä preto, že chcú schudnúť, motívom chlapcov je zdravie.

 

 

 

 

 

 


Diskusia k článku:

viac - menej súhlasím, ale dávať dieťaťu mlieko na desiatu?! to je už opäť zdravé?!...veď ešte nedávno to bol alergén naväčšieho kalibru... a potom ako uskladniť mlieko od skorého rána až po diesiatovú prestávku tak, aby sa nepokazilo? a kombinovať mlieko so zeleninou tiež nie je dobrý nápad... myslím, že tu niekto nosí hlavu pod pazuchov ;-)....
Neregistrovaný - aleba!, 14.3.2008 08:54
aleba, a co takto acidofilne mlieko? to nie je mlieko? hm?
Neregistrovaný - fakt?, 14.3.2008 09:20
a co je zle na bielom rozku a chlebe so sunkou :-O bageta z obchodu ok, tam su hnusne dresingy aj umele to je, ale roztek? celozrnne pecivo obsahuje tazke kovy, tym by som uz len decko ladovala dennodenne, fakt, nech ma raka v 20tke, naco cakat do 60tky.
Neregistrovaný - , 14.3.2008 12:55
nebudte paranoidni, nikdy som sa nestretla so ziakom ab jedol na desiatu dobosku, tak to take caste az nemoze byt, alebo kde robili vlastne ten prieskum.
Neregistrovaný - xy, 14.3.2008 16:40
...v prdeli ;-p
Neregistrovaný - , 14.3.2008 17:24
nie som si ista, ci ho vobec robili. Stavim sa, ze o par dni tu mame reklamny clanok na umelohmotnu ramu a podobne naftoviny. Takze tento blabol je predpripravou na uzasny zazrak na vsetko.
Neregistrovaný - MUDr. gastrologicka, 14.3.2008 21:20
ake ste vsetky mudre, co tak nazriet do vlastnej case? ked som bola mala, tiez som nosila biele pecivo natrete maslom plus salama, sladeny caj a keks. nepoznala som pit vodu-to bolo nemyslitelne. teraz viem, ze pre moje telo je ovela zdravsie ak si dam celozrnne pecivo, natrete florou a sunkou, niekolkokrat ovo a zel cez den, pijem vodu a nesladene caje. a urcite svojim detom nebudem kupovat take somariny ako kolu. sama ju nepijem, je to odporna presladena vec.
Neregistrovaný - lenka, 15.3.2008 18:24
no hlavne floru a sunku. Jedno zdravsie ako druhe, ked uz mame byt detailisti. Nikam pozerat nemusim, s dietatom chodime do metabolickej ambulancie, tak sa vyznam v stravovani viac ako priemerny obcan. Pomer jedenia ovo a zel ma byt 1:5. Ked uz sa chytame za slovicka
Neregistrovaný - pre lenku, 15.3.2008 22:14
ty sa uz len chval, ked chodis s deckom do metabolickej ambulancie :-D vyzrala si ho odmalicka?:-P
Neregistrovaný - pre "pre lenku", 16.3.2008 17:28
Moje dieta je sledovane nie kvoli vahe (tu ma idealnu), ale vrodenej poruche, ty "inteligentka". Takze si chod ty "vyzierat" reklamne jedla a nezabudaj pritom na zdravy rozum, ktory si ale nekupis, co?
Neregistrovaný - skoda reci, 16.3.2008 20:02
budem si zrat co chcem a ty uz radsej nerod deti
Neregistrovaný - chudatka, 16.3.2008 21:22
-------> ty si ako normalna?????
Neregistrovaný - z.z., 17.3.2008 20:33
Ale dámy, na čo sa hádať? Každé jedlo obsahuje niečo čo naše telo potrebuje, niektoré viac, niektoré menej ale v správnych dávkach neuškodí ani doboška a ani celozrné pečivo. A či už budete dbať na zdravú výživu svojich ratolestí, pokiaľ budú mať finančné prostriedky nato, aby si v bufetoch mohli kúpiť to čo im chutí, tak sa tomu nikdy nevyhnete. Radšej sa treba deťom venovat a starať sa o to aby mali dostatok pohybu.
Neregistrovaný - Simona, 30.3.2008 13:10
radšej biely rohlík so salámom ako nijaká desiata alebo peniaze na to aby si decko kúpilo v bufete chipsy a hranolky s tatarkou prípadne vaflu so šľahačkou. Niekoľko rokov dozadu sme si aj my kupovali desiate v bufete. Ja teda skoro vôbec vždy my ju robila babka ale na základke si pamätám ako som stále jedla vafle čo som si kupovala u uja čo ich predávala priamo u nás na školskej chodbe alebo resenky čo tiež predával. A všetci moji spolužiaci tiež.Žily sme na základke na vafliach a resankách najlepšie čokoládových.
Neregistrovaný - AĎA, 22.7.2008 12:16
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!