lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Ako sa starať o citlivú pokožku

  Spracoval(a) : Miriam Kruhlová
Dátum : 25.3.2008
späť
Späť

Poslať
 

Asi tretina ľudí sa v dnešnej dobe sťažuje na problémy s citlivou pokožkou. Pokožka človeka slúži ako ochranný štít. Pôsobí na ňu však množstvo vonkajších aj vnútorných vplyvov, ktoré môžu vyvolať jej podráždenie. Pokožka detí a dospelých si vyžaduje dokonalú ochranu a starostlivosť s cieľom predchádzať podráždeniu. Pokožka preto potrebuje dôkladnú starostlivosť a  používanie vhodných kozmetických a pracích prostriedkov.

Príčiny podráždenia pokožky

Citlivá pokožka sa prejavuje začervenaním, nadmerným vysušovaním, svrbením alebo pálením. Podráždenie pokožky môže byť reakciou na stravu, znečistené prostredie, zlú hygienu, nevhodné kozmetické alebo pracie prípravky, oblečenie, slnečné žiarenie ale aj na únavu, stres alebo metabolické zmeny v organizme človeka. Všetkým týmto nepriaznivým vplyvom dokáže pokožka odolať prostredníctvom svojich obranných mechanizmov. Ak však pôsobia nepriaznivé faktory dlhodobo a opakovane, môže dôjsť k podráždeniu kože a u niektorých ľudí dokonca ku vzniku závažných kožných ochorení.

Ako sa starať o pokožku

Na to, aby pokožka zostala zdravá a odolná dlhé roky, treba jej venovať dostatočnú pozornosť. Podľa dermatologičky MUDr. Murárovej by starostlivosť o pokožku mala  začať už v detstve,  čím je možné predísť niektorým poruchám pleti a kožným ochoreniam. Ošetrovanie pokožky musí byť zamerané na jej čistenie a ochranu pred nepriaznivými vplyvmi klimatických podmienok a prostredia, v ktorom žijeme. Z kozmetického hľadiska je pre pokožku dôležitá dostatočná hydratácia, ktorá dodáva pokožke hebkosť, vláčnosť a eliminuje tvorbu vrások. Na hydratáciu sú vhodné krémy s obsahom ceramidov, močoviny a kyseliny mliečnej. Na výživu a upokojenie kože je vhodné použitie prípravkov s obsahom vitamínov, enzýmov, koenzýmu Q 10, minerálnych látok, extraktov rastlín, čaju, elastínu, kolagénu a i. Tieto látky dodávajú potrebnú energiu na obnovu pokožky a zvyšujú jej metabolizmus.

Voda pôsobí na pokožku blahodárne

Koža tela si vyžaduje pravidelné denné sprchovanie vlažnou vodou, ktoré pôsobí blahodárne na krvný obeh, látkovú výmenu a nervový systém. Vhodné sú tiež kúpele s optimálnou teplotou 38 – 40 °C v trvaní do 30 minút.  Na suchú podráždenú pokožku sú vhodné sprchové gély bez parfumu alebo mydlá s neutrálnym alebo mierne kyslým pH, najlepšie s obsahom premasťujúcich hydratačných látok. Po sprchovaní alebo kúpeli by malo nasledovať ošetrenie kože vhodnými zvláčňujúcimi a premasťujúcimi prípravkami.

Dôležitá je správna životospráva a dostatok tekutín

V každom veku a ročnom období je dôležitá životospráva, ktorá sa odrazí na stave pokožky. Výživa musí byť fyziologicky hodnotná, musí pokryť energetické potreby organizmu, dodávať materiál na stavbu buniek a tkanív.  Dôležitý je dostatočný prívod tekutín, minerálov a vitamínov, pobyt na čerstvom vzduchu, šport a spánok. Dobrý vzhľad dodáva ľuďom sebavedomie a pocit istoty, telesnú a duševnú rovnováhu a tým aj dobrú náladu a radosť zo života.

Dbajte na správny výber vhodných prostriedkov na pranie

Na pokožku môže pôsobiť negatívne aj nesprávne oblečenie, nevhodné materiály alebo pracie prostriedky. Človek je v kontakte s oblečením takmer nepretržite, preto je potrebné venovať výberu vhodných nedráždivých materiálov a kvalitných pracích prostriedkov mimoriadnu pozornosť. Dnes sa dajú kúpiť pracie prostriedky, ktoré majú vysokú praciu schopnosť a sú pritom veľmi jemné a šetrné k pokožke, ako napr. Persil Sensitive. Citlivú pokožku  môžu dráždiť aj bežné aviváže. Aj pri výbere aviváže platí to, čo pri pracom prostriedku – mala by byť jemná a šetrná k pokožke ako je Silan Sensitive. Avivážny prostriedok Silan Sensitive navyše obsahuje prírodné výťažky z aloe vera.


Detská pokožka je citlivejšia ako pokožka dospelých

Precitlivenosť pokožky vzniká často v rannom veku, pretože detská pokožka je oproti dospelej jemnejšia, menej odolná a náchylnejšia na podráždenie. O detskú pokožku sa preto treba dôkladne starať a  používať vhodné kozmetické a pracie prostriedky.

S kúpaním detí to netreba preháňať

Podľa pediatra MUDr. Martina Mráza, PhD. nie je potrebné kúpať deti v novorodeneckom a dojčenskom veku každý deň. Optimálne je kúpať ich tri až štyri krát do týždňa. Pri kúpeli sa odporúča používať vlažnú až mierne teplú vodu a minimálne množstvo detských umývacích prípravkov. U detí so suchou pokožkou je vhodnejšie pridať do kúpeľa malé množstvo prírodného oleja ako olejovať alebo krémovať dieťa po kúpeli. Okúpané dieťa treba zabaliť do suchej osušky z prírodného materiálu a nechať vysušiť bez trenia.

Pokožka v plienkovej oblasti  je obzvlášť citlivá

Zvláštnu pozornosť je potrebné venovať starostlivosti o pokožku v plienkovej oblasti. Keď je červená, podráždená a svrbí, je potrebné postihnuté oblasti pravidelne umývať pod tečúcou vodou a vyhnúť sa používaniu čistiacich obrúskov. Ak sa podráždenie rozšíri, treba pokožku udržiavať v suchu, častejšie meniť plienky, prípadne ich načas nahradiť bavlnenými. Pri pretrvávaní problémov možno pokožku jemne ošetriť antibakteriálnou masťou. V prípade výraznejšieho začervenia je potrebné vyšetrenie u pediatra a následná liečba.

Doprajte svojej pokožke to najlepšie

V súčasnosti je problematické úplne sa vyhnúť faktorom, ktoré dráždivo vplývajú na pokožku. Je možné ale  eliminovať ich pôsobenie. Čistotu ovzdušia a ďalšie negatívne externé faktory ovplyvniť nevieme, používanie vhodných kozmetických a pracích prostriedkov však áno. Je preto potrebné venovať ich výberu náležitú pozornosť a uprednostnite prostriedky s označením Sensitive, ktoré sú vyvinuté špeciálne pre deti a ľudí s citlivou pokožkou.

 


Diskusia k článku:

Kedysi bola dobrá kuchárka. Potom postúpila na pomocnú kuchárku. Teraz pomáha Smrtke strašiť ľudí. Moja bývalá kolegyňa Helenka. ,,Kundrattoff, však mi pomôž!“ drgala do mňa a ja som sa nevedel trafiť do pisoára. ,,Pozri!“ nadvihla vyťahaný sveter a ukázali mi prsia. Možno si ma aj pamätali. Dnes ju zúfalstvo vyháňa za chlapmi na záchod. ,,Dolož mi do piva! Mám krásne prsia?“ ,,Ty by si mi mala zaplatiť, že sa na teba dokážem pozerať!“ zapol som zips a vrátil sa k stolu. ,,Tak čo? Ukázala ti ako sa vyhladzujú vrásky?“ pýtal sa ma prísediaci. ,,Ukázala!“ Prsia jej padli na brucho a koža na očných viečkach odhalila zažltnuté bielka. ,,Treba jej nejako pomôcť!“ vravel jeden. ,,Treba!“ dodal som. ,,Nech jej pomôže štát! Alebo charita!“ kričal jeden od vedľajšieho stola. Potom sme ju pozvali k stolu a opili ju. Nachvíľu jej to tuším pomohlo. Aspoň dnes. Na druhý deň na nás krčmár zaútočil, že nevedel Helenku dostať ten večer z krčmy von. Spila sa. Spomenul som si na to, aká bola pred tým udržiavaná. Mala aj syna. Dala by mu všetko na svete. ,,Čo je s tvojim synom, Helenka?“ Len mávla rukou. ,,Je to podvodník!“ odpľuvla pod stôl a odpila z piva. Už som sa ďalej na jej syna nepýtal. Helenka odbehla na mužský záchod. Šla ukázať náhodnému ožranovi svoje ovisnuté prsia. ,,Kundrattoff, môžem ti zaplatiť malé pivko? Na viac nemám!“ vracajúc sa z toalety, žmolila v ruke päťdesiatku. ,,Idem domov. Niekedy inokedy.“ O tri dni som sa dozvedel, že Helenka umrela na zlyhanie srdca. Ja a ostatní bývalí kolegovia sme sa poskladali a zaplatili jej pohreb. Aj keď bola aká bola, bola naša! Fajčili sme v polkruhu jedinú cigaretku. Akýsi chlap nás chcel pozvať silou mocou na obed. Spoznal som v ňom Helenkinho syna. Poznal som ho aj z novín. Bol to riaditeľ charity...
Neregistrovaný - kundrattoff, 27.3.2008 12:16, kundrattoff(`na`)post.sk
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!