lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Príbeh Kofoly očami Jaroslava Knapa

  Spracoval(a) : Zuzana
Dátum : 31.3.2010
späť
Späť

Poslať
 

Kofola – nápoj, ktorý svojou podmanivou chuťou oslovuje už niekoľko generácií, je každému z nás dôverne známy. Počas svojej 50-ročnej histórie sa stal neodmysliteľným spoločníkom pri rôznych príležitostiach a spája sa nám nielen s letným obdobím, kedy zaručí okamžité osvieženie a pohodu, ale so všetkými pohodovými chvíľami v našom živote. Málokto však pozná pravú históriu obľúbenej Kofoly, ktorá sa začala písať pred viac ako päťdesiatimi rokmi.

 

Zlé jazyky tvrdia, že Kofola a sirup Kofo vznikli ako pokus využiť odpadné sadze, ktoré sa tvorili pri pražení kávy. Pravda je však niekde inde. Doc.RNDr. PhMr Zdeněk Blažek, CSc. bol poverený vyvinúť nápoj kolového typu ako domácu alternatívu ku kapitalistickým kolovým nápojom. A samozrejme, základ tohto nápoja mal byť postavený na tuzemských surovinách a zložený z prírodných látok. Keďže pán Blažek bol skúsený farmakognost (jednoducho, rozumel sa využitiu surovín rastlinného pôvodu na farmaceutické účely), bola to úloha pre neho ako stvorená. Namiešal originálny viaczložkový sirup obsahujúci rad rastlinných a ovocných prísad, doplnený o pálený cukor, extrakty bylín a s prídavkom kofeínu, ktorý sa mal neskôr stať základom pre nový nápoj. Ale ako tento sirup, vytvorený v laboratórnych podmienkach, pretaviť do reálneho výrobného procesu?

 

Na 1. československom zjazde farmaceutov v Karlových Varoch v roku 1959 sa Blažek zoznámil s mladým Jaroslavom Knapom, čerstvým absolventom farmácie, ktorý pracoval v opavskom farmaceutickom závode Galena n.p. ako technológ. Blažek zasvätil Knapa do nápojovej problematiky a už o rok neskôr sa pánovi Knapovi podarilo pretaviť Blažkovu receptúru do reálneho výrobného procesu. A tak zo sirupu pomenovanom po jednej z jeho zložiek kofeíne Kofo vznikla dnes už tradičná Kofola. Kofola sa onedlho stala vďaka svojej bezkonkurenčnej chuti veľmi populárnou a objemy predaja sirupu Kofo a Kofoly samotnej prerástli nielen rozmery samotného podniku Galena, ale aj ekonomiky podnikov podobného rangu. A napriek určitým prekážkam a ťažkostiam, týkajúcich sa surovín, výrobných technológii, či legislatívy, sa dajú sedemdesiate roky považovať ako „zlatú éru“ Kofoly. „Nápoj svojou chuťou a sviežosťou oslovil niekoľko generácií mládeže a dospelých“, spomína pán Jaroslav Knap a zostalo tomu tak dodnes.

 

Veľkovýroba potravinárskeho produktu vo farmaceutickom odbore, ktorá viedla k vnútroodborovej kritike, bola iba jedným z dôvodov, prečo na prelome osemdesiatych a deväťdesiatych rokov nastala určitá stagnácia produkcie sirupu Kofo a tým pádom aj nápoja Kofola. Ku koncu deväťdesiatych rokov sa však Kofola odrazila odo dna a vyvrcholila v júli roku 2002, kedy ochranné známky Kofola a Kofo, aj receptúru na výrobu tohto bezkonkurenčného sirupu nápoja zakúpila firma SANTA NÁPOJE. Už v novembri 2002 sa spoločnosť SANTA NÁPOJE premenovala na Kofolu a hrdo nesie názov jednej zo svojich vlajkových lodí. Na záver už len prianie pána Knapa, človeka, ktorý stál pri zrode tohto obľúbeného nápoja: „Je si možne len priať, aby bola Kofola stále výnimočná a originálna a zostala aj v budúcnosti potravinárskou perličkou, nielen sliezskeho regiónu.“ Dnes už možno povedať, že história mu dala za pravdu.


Diskusia k článku:

poradte, v ktorom roku vznikla čapovaná kofola--- v bratislave???????????????
Neregistrovaný - , 15.10.2011 18:20
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!