lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 8 reakcií.
Včera pribudlo:
2 tém, a 30 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Nedeľa, 28. Február, , Dnes oslavuje Zlatica
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Nastal čas špargle

  Spracoval(a) : Jana Osuská
Dátum : 6.5.2008
späť
Späť

Poslať
 

Špargľa (Asparagus officinalis) je jemná lahôdková zelenina, zberáme a konzumujeme jej krehké výhonky. Je dietetická a ľahko stráviteľná, obsahuje veľa vody, bielkovín a vlákniny. Významné je aj zastúpenie vitamínov a minerálnych látok. Už staroveké národy považovali špargľu za delikatesu. Zároveň však dokázali oceniť aj jej nepopierateľnú liečivú silu a pripisovali jej afrodiziakálne účinky.

Obsahuje betakarotén, ktorý je dôležitý pre dobrý zrak, zdravú pokožku, obnovu slizníc a ako prevencia proti rakovine. Ďalšími vitamínmi v zastúpení sú E a C a B vitamíny, z minerálnych látok draslík, zinok, fosfor, železo, jód a sodík.

Obsah vitamínov skupiny B má za úlohu správnu funkciu hormónov, regeneráciu buniek, mentálnu kondíciu a zdravý vzhľad pokožky a nechtov. Vláknina podporuje funkciu čriev. Špargľa tiež podporuje očisťovanie organizmu tým, že má močopudné vlastnosti a tým pomáha telo zbavovať škodlivín. Vyhýbať by sa jej mali len ľudia s dnou, pretože obsahuje vyššie hodnoty purínov, ktoré zvyšujú hladinu kyseliny močovej v tele.

Paradoxom je, že aj keď sa na Slovensku špargľa pestuje v pomerne veľkom množstve- spoločnosť Asparagus, ktorá sa zameriava na jej produkciu, jej prevažnú časť vyváža za hranice. Napriek výživovým hodnotám a prijateľnej cene je o ňu väčší záujem v zahraničí, u nás sa v pravidelnom jedálnom lístku celkom neudomácnila. Popri bežnej konzumnej sa na Slovensku pestuje aj biošpargľa. Bioaspa Kúty, ktorá má rovnakých majiteľov ako Asparagus, produkuje ekologickú špargľu bez priemyselných hnojív. Ceny i náklady sú v tomto prípade o štvrtinu vyššie oproti cenám konzumnej špargle.

Sezóna špargle začína už od polovice apríla a na pultoch je jedným z prvých príjemných osviežení jedálneho lístka po zime. Doma v chladničke nám vydrží ešte asi štyri dni. Pred konzumáciou sa šúpe. Je možné ju jesť aj surovú, ale väčšinou sa tepelne upravuje v pare, varí, či griluje. Základné druhy sa odlišujú podľa farby na bielu, zelenú a fialovú. Zelená obsahuje viac vitamínu C a má viac horkú chuť. Zelená farba vzniká pôsobením slnečného svetla a preto sa biela špargľa prihŕňa zeminou a následne rýchlo zbiera. Labužníci odporúčajú špargľu variť v osolenej vode vo zväzkoch hlavičkami nahor 10 minút. Dokonca používajú špeciálny naparovací hrniec. Ďalej sa môže pripravovať s rôznymi omáčkami, či koreninami. Jej ľahká stráviteľnosť ju predurčuje na ideálnu jarnú večeru.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!