lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Slovenky sa pri pohlavnom styku chránia nedostatočne

  Spracoval(a) : Gabika
Dátum : 24.5.2013
späť
Späť

Poslať
 

Štatistika na Slovensku hovorí: V roku 2011 pripadalo na sto narodených detí devätnásť indukovaných interupcií (19,3 %), v niektorých okresoch SR až alarmujúcich 57,2 %.1 Pri súčasnom životnom štýle dochádza čoraz častejšie k “pošmyknutiu sa” a  k tomu spojeným následkom. Napriek tomu Slovenky v používaní antikoncepcie zaostávajú.

 

Počet užívateliek antikoncepcie oproti roku 1989 vzrástol, napriek tomu ani zďaleka nedosahujeme úroveň vyspelých európskych krajín, ako je Nemecko, Švédsko, Francúzsko, či susedná Česká republika. V týchto štátoch užíva hormonálnu antikoncepciu 30-40% fertilných žien (vek 15-45 rokov) na rozdiel od Slovenska, kde pravidelnými užívateľkami hormonálnej antikoncepcie je len 15% žien v reprodukčnom veku.2

 

Súčasné možnosti v gynekológii umožňujú použiť po nechránenom pohlavnom styku, alebo po styku, počas ktorého zlyhala iná antikoncepčná metóda, aj tzv. 5-dňovú núdzovú antikoncepciu s obsahom ulipristal acetátu, ktorá je na predpis a vhodná pre neskoré užívateľky, aby zabránila neželanej gravidite a následnému prípadnému potratu. Táto núdzová antikoncepcia nie je vhodná ako pravidelná antikoncepčná metóda. Liek  s obsahom ulipristal acetátu zabraňuje počatiu do 120 hodín (5 dní) od nechráneného pohlavného styku a je na lekársky predpis.

 

“Núdzová antikoncepcia vo všeobecnosti predstavuje bezpečnú a vhodnú metódu zábrany nežiaduceho otehotnenia v prípade, že žena graviditu neplánuje, ale na pravidelné metódy plánovaného rodičovstva akosi “pozabudla”,” objasnila ďalšie možnosti neželaného počatia gynekologička MUDr. Radmila Sládičeková, MPH.

 

“Je posledným a núdzovým riešením pri zlyhaní inej antikoncepčnej metódy, alebo pri jej vynechaní. Pomáha znižovať potratovosť ako na Slovensku, tak na celom svete a chráni tak ženu pred ďalšími dôsledkami potratu, ktorých je na Slovensku stále veľmi veľa,” doplnila informácie PharmDr. Katarína Hidvéghyová, MBA zo spoločnosti Gedeon Richter Slovakia, ktorá sa venuje aj edukácii v sexuálnej zodpovednosti dospievajúcej mládeže.

 

Núdzová antikoncepcia je u nás dostupná v dvoch odlišných  variantoch. Voľnopredajný liek Escapelle s účinkom do 72 hodín je už niekoľko rokov dostupný bez predpisu. Slovenské ženy tak majú možnosť riešiť núdzové situácie pomerne rýchlo.

Naviac, v roku 2010 bol u nás zaregistrovaný liek s obsahom ulipristal acetátu s účinkom do 120 hodín (5 dní), ktorý je možné získať na lekársky predpis. Rozširuje tak možnosti núdzovej antikoncepcie pre ženy, ktoré sa chcú vyhnúť neželanému tehotenstvu a post interrupčným dôsledkom, ktoré môžu mať nielen vplyv na ich plodnosť ale aj celoživotný dopad na ich psychiku.

 

 

  1. Štatistický úrad Slovenskej republiky
  2. IMS DATAVIEW

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!