lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Na Univerzite Komenského v Bratislave vzniklo Centrum výskumu starnutia a civilizačných ochorení

  Spracoval(a) : Peter
Dátum : 26.6.2013
späť
Späť

Poslať
 

Na najstaršej a najväčšej slovenskej univerzite – Univerzite Komenského v Bratislave (UK) – vzniklo Centrum výskumu starnutia a civilizačných ochorení. Centrum pôsobiace na Fakulte telesnej výchovy a športu UK (FTVŠ UK) bude skúmať využitie pohybu nielen ako prevencie, ale aj potenciálnej hlavnej či doplnkovej liečby rôznych civilizačných ochorení a prejavov starnutia.

 

„Náplňou novovzniknutého centra bude aj tvorba a praktická aplikácia pohybových programov pre rôzne cieľové kategórie ľudí - deti, seniorov, pacientov - práve na základe poznatkov získaných vedeckou činnosťou centra v spolupráci s katedrami FTVŠ UK, ale aj mimofakultnými a mimouniverzitnými expertnými skupinami,“ uviedla vedecko-výskumná pracovníčka FTVŠ UK PaedDr. Veronika Tirpáková, PhD.

 

Centrum bude pokračovať aj v riešení projektu „Mobilita v starobe“, ktorý je zameraný na zlepšenie kvality života seniorov nad 65 rokov. Projekt, ktorý má charakter základného i aplikovaného výskumu, rieši fakulta od roku 2008. „Probandi – seniori absolvovali dvojmesačný intervenčný tréningový program zameraný na zlepšenie ich svalovej sily a koordinácie, čím sa dosiahlo uľahčenie vykonávania denných aktivít, akými sú vstávanie zo stoličky, chôdza po schodoch, nastupovanie do dopravných prostriedkov, ale aj zníženie rizika pádov,“ vysvetľuje Veronika Tirpáková. Doteraz zistené poznatky budú v ďalšej fáze aplikované pri onkologických ochoreniach. Skúmať sa opäť budú nielen vonkajšie prejavy zlepšenia sily a kondície, ale aj vnútrobunkové mechanizmy terapie a intervencie.

 

Centrum, ktorého riaditeľkou je doc. MUDr. Jana Lipková, PhD., z Katedry športovej kinantropológie FTVŠ UK, disponuje technickým vybavením pochádzajúcim čiastočne z vlastného vývoja a sčasti ide o štandardné diagnostické prístroje. Do výskumu budú aktívne zapájaní aj doktorandi a operatívne i členovia jednotlivých katedier fakulty v závislosti od momentálne riešenej problematiky.

 

Činnosť centra je financovaná prevažne z prostriedkov získaných prostredníctvom zahraničných a domácich grantov. Vznik takéhoto centra na našej univerzite je prirodzenou reakciou na aktuálny trend vo vede a výskume orientovaný na využívanie pohybovej aktivity ako terapeutického prostriedku pri liečbe a prevencii civilizačných ochorení,“ konštatuje rektor UK prof. RNDr. Karol Mičieta, PhD.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!