lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Traja mušketieri zdravia

  Spracoval(a) : Jana Osuská
Dátum : 4.7.2008
späť
Späť

Poslať
 

Vraví sa, že v horúcich letných dňoch nič neosvieži lepšie ako studený čaj. Ak je navyše aj zdravý a chutný, ťažko budete hľadať lepšiu alternatívu pre dodržiavanie pitného režimu. Najmä v dňoch, keď ortuť v teplomery stúpa hore, je dôležité prijímať dostatok tekutín, aby obličky mali možnosť bez rizika poškodenia vylučovať uvoľnené toxické látky. Pri bežnej teplote sa z tela človeka vylučuje okolo 2 300 mililitrov vody za deň, no v horúcom počasí sa strata zvyšuje asi na 3 300 mililitrov.

Spoločnosť Coca-Cola práve uviedla na trh trojicu ľadových čajov novej generácie Nestea Vitao, ktoré obsahujú výťažky z bieleho, červeného a zeleného čaju a sú vyrobené bez konzervačných látok a farbív. Spoločnosť sa nechala inšpirovať tým, že ľudia na celom svete vnímajú čaj ako osviežujúci nápoj s blahodarným vplyvom na zdravie. Antioxidanty v čajoch hrajú dôležitú úlohu v prevencii väčšiny civilizačných chorôb. Chránia srdce, cievy a mozog. Sú zdrojom prírodného fluoridu, ktorý posilňuje zuby a bráni tvoreniu zubného kazu. Kofeín v čajoch má jemnejší a zároveň trvalejší účinok ako kofeín v káve, bez nadbytočného stimulujúceho vplyvu.

Zelený, biely a červený
Prvým z trojice nových nápojov je prirodzene chrániaci Nestea Vitao zelený čaj s citrusmi. Prírodný výťažok sa získava z čaju, ktorý sa pestuje len v hornatých oblastiach južnej Indie. Zbiera sa ručne a na rozdiel od čierneho čaju neprechádza fermentáciou, iba sa sparuje. Preto sa v ňom uchováva veľa polyfenolov, katechínov, vitamínov a iných minerálnych látok. Pollitrová fľaša s týmto nápojom obsahuje dvojnásobne viac fenolov ako porcia bežného zeleného čaju, čím pomáha chrániť organizmus pred oxidačnou záťažou.


Druhou novinkou je prirodzene revitalizujúci Nestea Vitao biely čaj s marhuľami. Ide o najjemnejší druh čaju na svete, ktorý sa považuje za šampanské medzi čajmi. Získava sa z malých, nerozvinutých púčikov a mladých lístočkov. Na kilogram čajových lístkov pripadá okolo 30 000 púčikov. Biely čaj pochádza z čínskej provincie Fujian, kde jeho spracovaniu venujú mimoriadnu starostlivosť. Má najvyšší obsah polyfenolov zo všetkých druhov čaju, takže poskytuje ľudskému organizmu ochranu pred pôsobením voľných radikálov, ktoré sú jednou z príčin starnutia.

Tretím nápojom novej generácie je prirodzene upokojujúci Nestea Vitao červený čaj s hruškami. Čaj z červeného kríka nazývaného Rooibos je národným nápojom mnohých afrických štátov. Extrakt potrebný na jeho výrobu sa dováža len z vybraných plantáží v pohorí Ceder Mountains v Južnej Afrike. Tento druh čaju, ktorý patrí medzi bylinkové čaje, je ľahký, jemný, neobsahuje kofeín a pôsobí upokojujúco na vyčerpaný organizmus.

Lovci voľných radikálov
K príprave čajových výťažkov v nápojoch Nestea Vitao sa nepoužíva žiadna fermentácia a preto majú extrakty zeleného a bieleho čaju výnimočne vysoký obsah antioxidantov. Sú to najmä katechíny, čiže antioxidanty pozostávajúce z polyfenolových zlúčenín, ktoré pri pravidelnej konzumácii majú pozitívny vplyv na zdravie človeka.

Veľa ľudí sa stretlo s výrazom antioxidanty v súvislosti s vitamínmi a fytochemikáliami, ktoré obsahuje ovocie a zelenina. Málokto však vie, že k zdravotným účinkom čaju neprispievajú len vitamíny, ale predovšetkým polyfenoly. Hlavnými látkami sú pritom flavonoidy a tamíny, medzi ktorými dominujú spomínané katechíny, schopné neutralizovať voľné radikály. To sú mimoriadne agresívne zlúčeniny kyslíka vznikajúce pri normálnom bunkovom metabolizme, ich negatívne účinky sa však v súčasnosti stupňujú vplyvom vonkajších faktorov, ako je UV žiarenie, znečistené životné prostredie alebo nezdravý životný štýl. To vedie k nerovnováhe medzi voľnými radikálmi a antioxidantmi v ľudskom tele.

Vedci potvrdili, že nadmerná oxidačná záťaž môže viesť až k poškodeniu genetického kódu, buniek a tkanív. Táto nerovnováha prispieva aj k vzniku civilizačných chorôb, predčasnému starnutiu a oslabovaniu imunitného systému. Zvýšená oxidácia sa javí tiež ako hlavná príčina srdcovocievnych ochorení. Mnohé vedecké štúdie potvrdili, že polyfenoly v čajoch sú veľmi účinný prostriedok na ochranu pred oxidáciou. Je štatisticky preukázané, že u ľudí, ktorí pijú veľa zeleného čaju, je nižšie riziko prepuknutia srdcovocievnych ochorení.

Citlivý životobudič
Už budhistickí mnísi poznali stimulujúce účinky čaju, ktorý pili pri dlhých a vyčerpávajúcich meditáciách. Samozrejme, nevedeli, že to spôsobuje jedna jeho konkrétna zložka. Až v roku 1820 bol v káve objavený kofeín. O sedem rokov neskôr sa tá istá látka našla i v čaji a dostala názov teín. Kofeín ovplyvňuje centrálny nervový systém a stimuluje krvný obeh. Na rozdiel od kávy sa však kofeín v čaji čiastočne viaže na tanínové kyseliny, preto sa dostáva do krvi pomalšie a celkovo má dlhodobejší účinok. To vysvetľuje, prečo pitie čaju prináša skôr jemnú stimuláciu a zvyšuje sústredenosť bez toho, aby človeku spôsoboval nervozitu.


Čaj bol najprv liekom, kým sa stal nápojom. Už pred vyše storočím to tvrdil japonský filozof Kakuzo Okakura. Samozrejme, nemohol tušiť, akú úlohu zohrávajú antioxidanty obsiahnuté v zelených a bielych čajoch pri liečbe a predchádzaní chorobám. Liečivé účinky čaju ľudstvo jednoducho vypozorovalo. V modernej dobe ľudovú múdrosť podporujú aj vedecké výskumy, takže už vieme, prečo, ako a čím čaj lieči.

 


Diskusia k článku:

voda je zdravšia ako čaj...
Neregistrovaný - , 4.7.2008 08:46
a neviete, ci obsahuje pridany cukor alebo sladidla? mohli by aj pre nas diabetikov nieco vymysliet!..
Neregistrovaný - misica, 4.7.2008 11:21
obsahuje cukor, al eto mi prave vyhovuje, mne umele nechutia umele sladidla ma rauch
Neregistrovaný - , 4.7.2008 19:41
Milovať alebo súložiť V to ráno som cítil neskutočné oslobodenie. Ako v hodinu mojej smrti. Niečo príde! Človek má vtedy veľa skúseností, keď ich už nevie zužitkovať. Bola opäť streda. Celý deň pršalo. Až v predvečer ustalo, keď som sa zberal na polikliniku, na skupinovú terapiu. Obliekol som sa zasa ako človek. ,,Dávaj pozor kam kráčaš, inteligent!“ okríkla ma upratovačka. Naháňala handrou poctivo šľapaje na dlažbe. ,,Dnes vás tam hore ide akosi priveľa!“ ,,Kašli na ňu, Kundat!“ Beáta prekĺzla popri mne a hormonálne neuspokojenej upratovačke ako maslo na rozpálenej panvici. ,,Tej upratovačke by si mal pomôcť!“ dohovárala mi Bea, keď sme kráčali po mokrých schodoch. ,,Ja?“ vytreštil som oči a ešte som sám na seba ukázal prstom. ,,Aj ona, aj ty ste nadržaní! Jak medvede na jar!“ ,,A ty nie si?!“ Beáta sa len usmiala. ,,Ja mám zdravé ruky!“ ,,A ja mám rozum!“ ,,Asi ho nemáš v hlave, keď nevidíš, že tá ženská ťa potrebovala vyprovokovať!“ Pozrel som sa na svoje nové topánky. Nenápadne aj na miesto, kam ukladám pumpu. Trocha šťavy ňou pumplo. Kolenami mi pretieklo vzrušenie! Uvedomil som si, že upratovačka mohla byť aj celkom príťažlivá. Možno to bola učiteľka, čo má doma ožrana a potrebuje si privyrobiť. Možno je ráno chyžná, a večer sa zdokonaľuje tu! Terapia bola stále o tom istom. Vilma sa zaprisahávala, že pivko už niekoľko rokov nepije, Jaroslav zo Sniny tiež nepije a nepodniká. Všetci si tlieskali ako v gospelovom klipe. Ospravedlnil som sa, a odišiel na toaletu. ,,Pani,“ oslovil som zdvorilo upratovačku, ,,môžem ísť na toaletku?“ ,,Si teplý?“ ,,Nie! Prečo.“ ,,Môžem ísť na toaletku?“ zopakovala to po mne. Ironicky. ,,To si chlap?!“ Do riti! Koľko krát som si vravel, že budem pôsobiť dojmom vyrovnaného chlapa! Tá upratovačka sa ale vyzná! ,,Poď so mnou! Niečo ti predvediem!“ naštval som sa. Išla. Nebála sa. Po chodbách polikliniky sa rozlievalo ticho. Len z miestnosti, kde psychologička kázala o abstinencii bolo občas počuť tlieskanie. Z toalety na druhom poschodí sa ozývali vzdychy. ,,Milujem ťa!“ vravel som nežne upratovačke do ucha. Ani neviem, ako sa volá. Ani ona netuší kto som. ,,Milujem ťa, milujem ťa...“ sypal som slová ne jej chrbát a prirážal. ,,Prestaň! Ty ma nemiluješ!“ na chvíľu sa prestala vlniť. ,,Ty so mnou teraz súložíš! Milovať ma môžeš potom! A to je podstatný rozdiel!“
Neregistrovaný - kundrattoff, 5.7.2008 23:29, kundrattoff(`na`)gmail.com
toz dobre
Neregistrovaný - , 7.7.2008 11:21
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!