lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Čo dokáže s vašim dieťaťom nesprávna hračka?

  Spracoval(a) : Gabika
Dátum : 28.11.2013
späť
Späť

Poslať
 

Mnohí z nás kupujeme hračky deťom bez toho, aby sme sa vôbec nad nimi pozastavili. Mamičky neraz zúfalo podliehajú nádeji, že trendová hračka ich dieťatko aspoň na pár minút zaujme a ony si tak budú môcť vydýchnuť. Hotoví „majstri“ v nakupovaní hračiek sa však ukázali niektorí oteckovia. Až ôsmy z desiatich opýtaných sa priznali, že najčastejšie u nich rozhodne pri nákupe hračiek atraktívny obal. Takýto nákup vybavia v priemere za necelých desať minút!

 

Pokiaľ ale nechcete svojmu dieťaťu uškodiť a rovnako nechcete v detskej izbe po Vianociach o niekoľko zbytočných povaľačov naviac, mali by ste si kúpu akýchkoľvek hračiek určite zvážiť. Hračka a vôbec hra ako taká má pre dieťa nesmierne hlboký význam. Podľa psychologičky Beaty Dvorskej z Paneurópskej vysokej školy:  „Hra je jednou z významných prostriedkov v živote, na základe ktorých sa človek učí spoznávať svet, ľudí, objekty a situácie. Je to významný prvok prostredníctvom ktorého dochádza k výchove mimo vyučovania.“ Spolu s hračkou mu tak vkladáme do rúk tiež nástroj, ktorým sa bude samo ďalej formovať a rozvíjať mnohé kľúčové osobnostné alebo charakterové črty. Ak dieťaťu ponúkneme nevhodnú hračku, môžeme v jeho vývoji narobiť nemalé škody. „Je možné, že niektoré hry bez pozitívneho ovplyvnenia, či usmernenia môžu viesť k vzniku patologických javov súvisiacich s hrou,“ vystríha psychologička Dvorská. „V tejto súvislosti môžeme spomenúť nie len vplyv nevhodných hračiek, ale i vplyv násilia videného v médiách či počítačových hrách. Je zodpovednosťou rodiča, ale i vychovávateľa ponúkať dieťaťu možnosť lepších aktivít,“ dodáva. Čo priznávame, v súčasnom množstve zábaviek a atrakcií nie je vždy také jednoduché.

 

Ako sa teda v hračkách orientovať?

„Prvým a vôbec najdôležitejším kritériom je bezpečnosť hračky. Je to vec výroby, materiálov a častíc. O tieto kritéria sa však stará už samotný výrobca. V réžii kupujúceho, alebo lepšie povedané rodiča, je dohliadnuť na to, aby sa napríklad zložitá hračka s množstvom malých a komplikovaných častíc nedostala batoľaťu a podobne,“  hovorí Vladimír Tomajka z rajhračiek.sk, držiteľa trojnásobného ocenenia kvality Shop roku v kategórii Detský tovar.

 

„Vôbec najspoľahlivejším kritériom je vek dieťaťa. Výrobcovia hračiek uvádzajú vhodnosť hračky z tohto hľadiska priamo na obaloch. Najčastejšie ide o rozmedzie do 1 roka, potom od 1 až 2 rokov, 2 až 3, 4 až 5, 6 až 7 rokov,“ pokračuje odborník na hračky. Toto značenie nákup výrazne uľahčuje, no málokto si uvedomuje, čo sa ním snažia výrobcovia naznačiť.  „Hračky nenakupujú len rodičia, ale aj bezdetní ľudia, ktorí s výchovou a individuálnymi osobitosťami daného dieťaťa nemajú žiadnu skúsenosť. Práve oni sú odkázaní na toto značenie, ktoré sa odvíja od určitých schopností a limitov.“  Tak napríklad, vedeli ste, že zatiaľ čo 2 až 3 ročné dieťa dokáže udržať maximálnu pozornosť približne len 10 minút, 5 až 6 ročné dieťa sa dokáže samo prehrať a upútať pozornosť na jednu záujmovú činnosť či hračku až na polhodinu? „To sú dôvody, prečo nám niektoré hračky aj napriek atraktívnemu vzhľadu a funkciám od výmyslu sveta končia v kúte. Dieťa sa na ňu s nadšením vrhne, nebadanú chvíľku si ju poobzerá a aj napriek tomu, že okrem krásneho vizuálu svetielkuje, vydáva zvuky, pretvára sa, pohybuje, zostáva hračka nevyužitá.  Jednoducho, priveľa funkcií a vnemov pre tak malé dieťa. Aj tu častokrát platí, staré, dobré a známe - menej je niekedy viac,“ dodáva Tomajka, ktorý s úsmevom spomína na rôzne návštevy zákazníkov, ktorí sa nechali strhnúť obrovským množstvom obklopujúcich hračiek a cez svoje dieťa si tak plnili prevažne vlastné sny J

 

Áno, svet hračiek je v porovnaní s obdobím, kedy sme boli deťmi my, zase o niečo bohatší, no nezabúdajme, že nimi nerobíme radosť sebe a že sú dôležitou súčasťou výchovy našich detí. Ak si pri výbere vhodnej hračky nebudete vedieť dať rady, jednoducho poproste o pomoc priamo predajcu.

 

 

Tipy, ktorými nič nepokazíte:

 

Od 1 roku

Klasická vkladačka, do ktorej dieťatko vkladá rôzne tvary. Hra, ktorá zaručene vaše dieťatko rozvíja, núti k tvorivosti a rozvoju fantázie. Častice hry sú dostatočne veľké a preto i bezpečné, vďaka rôznym tvarom si dieťatko cvičí úchop. Ak je vkladačka zakomponovaná napríklad do takéhoto chodítka, hračka je obohatená o ďalší vítaný rozmer a poslúži i ako opora pri prvých krokoch.

 

 

Od 2 rokov

Hravé pexeso s obľúbenou postavičkou. Páry rôznych obrázkov nútia k trénovaniu obrazovej pamäti a koncentrácie.

 

 

 

 

 

 

 

Od 3 rokov

Od troch rokov môžeme svojim deťom smelo ponúkať hry na rôzne povolania. Prostredníctvom týchto hier sa deti ocitajú v atraktívnom svete dospelých, majú rovnaké veci a povinnosti ako dospelí, čím si môžu osvojovať rôzne návyky, situácie z bežného života. Dnes ponúkajú výrobcovia kvalitné hračky od výmyslu sveta, k tým najobľúbenejším samozrejme patria opravovne, kuchynky, ošetrovne či dievčatami obľúbené prebaľovacie pultíky.

 

Od 4 rokov

Lego je príkladom univerzálnej a maximálne vhodnej hračky. Táto tradičná hrčka rozvíja tvorivé myslenie, fantáziu a tiež jemnú motoriku. Dostanete ho v rôznych motívoch, veľkostiach a v rôznych stupňoch náročnosti. Pre detičky od 4 rokov je vhodný napríklad aj takýto kufrík, v ktorom sa ukrýva všetko potrebné na stavbu parádnej benzínovej pumpy.

 

Zdroj foto: rajhraciek.sk                                      


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!