lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Sobota, 20. Apríl, , Dnes oslavuje Marcel
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Pri inkontinencii moču pomôže nový postup: teplo

  Spracoval(a) : Jana Osuská
Dátum : 13.12.2005
späť
Späť

Poslať
 

Lekári v USA začínajú používať novú metódu, ktorá má pomôcť v boji so stresovou inkontinenciou moču. Tá sa prejavuje únikom moču pri namáhaní brušných svalov, napríklad pri smiechu, kašli či zdvíhaní bremien. Nový postup má celý rad výhod: je možné aplikovať ho priamo v ordinácii lekára alebo v nemocnici ambulantne, nejde o operáciu, a pritom by mal pomôcť ženám, ktorým nepomohli konzervatívne liečebné metódy (cvičenie, úprava jedálnička, behaviorálne terapie).

O čo vlastne ide?
Nová liečba sa robí tak, že sa intenzívne zahrejú niektoré miesta v dolných močových cestách, a to spôsobí zmeny v štruktúre kolagénu v okolitých tkanivách. V priebehu hojenia sa potom toto tkanivo posilňuje, čo zvyšuje jeho schopnosť zadržať moč pri zvýšení tlaku v brušnej dutine. Celý liečebný zákrok trvá len asi 20 minút a vykonáva sa sondou zavedenou do močovej trubice, pričom pacientka pri zákroku nie je v celkovej anestézii. Výhodou je aj to, že sa pacientka takmer okamžite po zákroku môže vrátiť ku všetkým bežným činnostiam.
A aká je účinnosť tohto postupu? Ročného testovania tejto metódy sa zúčastnilo 170 žien z  USA, a okrem iného sa ukázalo, že

· u 76 % žien sa znížil počet prípadov úniku moču,
· 58 % žien mohlo po zákroku prestať používať inkontinentné vložky, ďalších 10 % ich potrebovalo menej ako predtým,
· u 73 % žien sa znížila intenzita úniku moču,
· podľa 67 % žien sa po zákroku zlepšila kvalita ich života,
· a celých 35 % žien sa problémom s udržaním moču zbavilo.

Odborníci, ktorí nový postup skúšali, dúfajú, že sa vďaka nemu viac žien odváži pustiť do boja so svojím problémom. Podľa odhadov totiž asi 80 % žien so stresovou inkontinenciou nevyhľadá žiadnu pomoc: buď sa bojí komplikácií, alebo neverí tomu, že im liečba môže pomôcť.

Vyhýbajú sa inkontinentné ženy cvičeniu?

Existuje množstvo výskumov, ktoré sa zaoberajú tým, nakoľko môžu problémy s udržaním moču ovplyvniť bežný život pacientov. Jeden z nich, vykonaný v spolupráci s vedcami z niekoľko štátov USA, sa zaoberal tým, či sa ženy kvôli inkontinencii vyhýbajú cvičeniu. V rámci štúdie bolo oslovených 5130 žien, ktoré odpovedali na celý rad otázok: okrem ich osobných charakteristík sa otázky týkali aj toho, nakoľko sa venujú cvičeniu (štandardizovaný dotazník: Physical Activity Questionnaire) a aké intenzívne sú ich problémy s udržaním moču (merané napr. pomocou Sandvik Severity Index).

Dotazníky vyplnilo 68 % opýtaných žien, ktoré boli podľa miery telesnej aktivity rozdelené približne na tretiny: málo aktívne (34,6 %), dostatočne aktívne (29,7 %) a vysoko aktívne (35,87 %). Približne tretina žien rovnako trpela problémami s udržaním moču (34,3 %). Pri cvičení sa s únikom moču stretla každá siedma žena, pričom tieto problémy boli častejšie u žien, ktoré veľa cvičili (15,9 %), ako u málo aktívnych (11,8 %).

Keď vzali vedci do úvahy vek, ďalšie ochorenia, úroveň vzdelania a etnickú príslušnosť, zistili, že ženy s najťažšou inkontinenciou patrili 2,64-krát častejšie k tým málo aktívnym. Navyše 9,8 % žien uviedlo, že je pre nich inkontinencia prekážkou, ktorá im v cvičení bráni. Medzi ženami, ktoré inkontinenciou trpia, pritom toto percento rastie s intenzitou problémov: mierna inkontinencia bránila cvičení iba 9,2 percentám žien, stredná už 37,8 percentám, silná 64,6 percentám, a ženy s veľmi intenzívnou inkontinenciou ju považovali za dôvod necvičiť v 85,3 percentách prípadov.

Na základe svojich zistení vedci konštatujú, že sa potvrdilo, že problémy s udržaním moču podstatne ovplyvňujú život tých, ktorí nimi trpia. S cvičením ide pritom o to isté - o začarovaný kruh: bez primeranej fyzickej aktivity totiž svaly ďalej slabnú, navyše môže žena ľahšie priberať na váhe – a oba tieto faktory sú opäť rizikovými pre inkontinenciu.

Nadmerne aktívny mechúr upokojí akupunktúra

Nadmerne aktívny močový mechúr je problém, ktorý výrazne ovplyvňuje život pacientov. Prejavuje sa náhlymi sťahmi mechúra, v ich dôsledku je pacient nútený močiť častejšie než zdraví ľudia, často je jeho nutkanie veľmi silné a nedá sa vôľou prekonať, a v niektorých prípadoch dochádza i k únikom moču (tzv. urgentná inkontinencia). Niektoré z príznakov, ktoré pacientov trápia, by mohla ovplyvniť akupunktúra, ako naznačuje výskum vedcov z Portlandskej univerzity.

Akupunktúra patrí medzi najrozšírenejšie formy alternatívnej medicíny, a už aj súčasná západná veda potvrdila jej účinnosť napríklad pri liečení artritídy či pooperačných nevoľnostiach. Akupunktúra je pôvodom z Číny, kde tradičná medicína verila, že niektoré body na tele sú prepojené s energetickými cestami a ich stimulácia môže ovplyvniť tok energie v tele. Súčasná veda predpokladá, že tajomstvom účinku tejto liečebnej metódy je ovplyvňovanie  prenosov signálov medzi nervovými bunkami či stimulácia uvoľňovania niektorých látok centrálnou nervovou sústavou.

Lekári sa akupunktúru pri nadmerne aktívnom mechúre rozhodli vyskúšať preto, že zvyčajne nemá nežiaduce účinky, a preto sa môže stať bezpečnou alternatívou iných metód liečby – napríklad liekov, ktoré veľakrát spôsobujú pocity sucha v ústach, nevoľnosti a podobne. Celkovo 85 žien trpiacich urgentnou inkontinenciou a ďalšími príznakmi nadmerne aktívneho mechúra podstúpilo 4-týždňovú liečbu akupunktúrou. Zatiaľ čo polovici z nich boli „ihličky“ aplikované tak, aby ovplyvňovali priamo funkciu mechúra (na vnútornú stranu nôh, dolnú časť chrbta, podbruško a vonkajšiu stranu kolien), v druhej skupine bolo uskutočnené akupunktúrne „placebo“ na iných častiach tela. A výsledok? U žien v oboch skupinách klesol počet „nehôd“ spojených s únikom moču (o 69 % u liečenej skupiny, o 40 % u skupiny kontrolnej). V skupine s cielenou liečbou však došlo i k ďalším zlepšeniam funkcie močového mechúra: pacienti chodili na toaletu menej často, klesol podiel návštev WC vynútených urgentnou potrebou, a zlepšili sa aj objektívne funkcie močového mechúra (jeho kapacita, maximálny objem moču). Aj štandardizované dotazníky, hodnotiace dopady inkontinencie, preukázali zlepšenie stavu u tých, ktorým akupunktúra mierila na mechúr.

A aký záver zo svojich zistení vedci urobili? Predovšetkým upozorňujú, že nie je isté, ako dlho účinky liečby vydržia. Navyše bola štúdia pomerne malá, a tak bude treba na ňu ďalej nadviazať; napríklad skúmaním, či je možné jej účinky kombinovať s liekmi či inými druhmi liečby.

Zdroje: Obstetrics & Gynecology, PR Newswire, Reuters Health News
www.minutyzdravia.sk
www.incoforum.sk
Zelená linka inkontinencie: 0800 134 560


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!