lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
6 TIPOV PRE VÝŽIVU, KTORÉ VÁS ZBAVIA STRESU A NABIJÚ ENERGIOU

  Spracoval(a) : Lenka
Dátum : 14.12.2013
späť
Späť

Poslať
 

Ani sme sa nenazdali a sviatočné dni máme za sebou. Po pokojných chvíľach oddychu sme opäť vyhupli na kolotoč každodenných povinností a stresov. Čo keby sme sa v rámci novoročných predsavzatí pokúsili stresy odbúrať a nabiť sa kopou energie na celý rok?  Začať môžeme hneď - zdravšou stravou.

 

Krok 1: Jedzme pravidelne

Patríte k tým, ktorí vynechávajú raňajky, celý deň pobehujú s prázdnym žalúdkom a večer zajedajú celodenný stres?  Chyba. Prvým krokom k „protistresovej“ výžive môže byť veľké upratovanie v stravovacom režime  – skrátka zmeniť stravovací chaos za pravidelnú výživu. Doprajme si 3-5 pokrmov denne a nezabúdajme na raňajky. Polhodinka pri obede môže byť relaxačným rituálom, vďaka ktorému sa s väčšou chuťou pustíme do ďalších povinností.

 

Krok 2:  Stavme na pestrosť

Ak sa chceme cítiť plní energie, aby sme  zvládli aj záťažové situácie, musíme si dopriať kvalitnú výživu. „Základom je pestrá strava a výživovo hodnotné potraviny. Naopak, potraviny s nižšou výživovou hodnotou – kalorické, presladené, tučné a ťažké jedlá organizmus zaťažujú a do protistresového plánu sa vôbec nehodia,“ hovorí odborníčka na výživu MUDr. Katarína Babinská, PhD. a radí:

 

V pestrej a hodnotnej strave by nemali chýbať

·          Ovocie a zelenina - sú doslova nabité ochrannými látkami, preto by mali byť súčasťou každého denného pokrmu, najlepšie surové.

·         Celozrnné výrobky z obilnín - sú chutné a majú vyšší obsah vitamínov, minerálnych látok i vlákniny než biele druhy. Ich základom sú komplexné sacharidy, ktoré nás vďaka postupnému uvoľňovaniu energie  ušetria od výkyvov výkonnosti.

·         Kyslomliečne, najmä probiotické výrobky - mikroorganizmy, ktoré obsahujú, sú voči nášmu organizmu priateľské a podporujú jeho správnu funkciu. Rozumnou voľbou sú polotučné výrobky.

·         Mäso -  prednosť dávajme druhom, ktoré majú nízky obsah tuku, aby sme organizmus nezaťažovali nadmierou živočíšnych tukov. Ideálne je kuracie a morčacie mäso. Hydina upravená na prírodný spôsob je chutným a zdravým pokrmom, ktorý organizmu dodáva cenné bielkoviny a železo.

·         Na činnosť nervového systému priaznivo vplývajú nenasýtené tuky. Do zdravej výživy preto patria predovšetkým rastlinné oleje a nátierkové tuky bohaté na tieto zložky.

·         Ryby – sú zdrojom omega-3 mastných kyselín, potrebným pre náš mozog.

 

Krok 3: Antistresové potraviny

Keď sme v strese, náš organizmus niektoré látky spotrebuje vo zvýšenej miere, napríklad vitamín B1, E a horčík. Sú potraviny, ktoré nám pomáhajú tieto straty nahradiť. Patrí medzi

 

 

ne ovocie a zelenina – špenát, brokolica, avokádo, jahody, maliny. Aj strukoviny sú zdrojom prospešných látok, ak ich necháme naklíčiť, obsah účinných látok sa zvýši. Zajedanie stresov sladkosťami alebo čipsami? Zbavme sa tohto zlozvyku. Chuť na sladkosti zaženieme sušeným ovocím, vynikajúce sú sušené marhule, pretože obsahujú veľa horčíka. Dobrú službu nám urobia aj orechy, o ktorých je známe, že podporujú výkonnosť nervového systému. Neprekonateľnú túžbu po maškrte môžeme uspokojiť aj kúskom kvalitnej horkej čokolády.

 

Krok 4: Prečo hydinu

·         Hydinové mäso obsahuje málo tukov a má vysoký podiel hodnotných bielkovín.

·         S hydinovým mäsom získa náš organizmus vitamíny skupiny B, železo a fosfor.

·         Vhodne upravená hydina je ľahká a nezaťaží žalúdok. Dokonca nám pomôže zbaviť sa prebytočných kíl, ak pred jej prípravou odstránime viditeľný tuk a kožu.

·         HYZA Úprimné kurča s rodokmeňom na prírodný spôsob so zeleninou je výborný tip na obed či ľahkú večeru.

·         Jedlá z hydiny môžeme menej soliť a dochutiť ich bylinkami a vňaťou.

 

Krok 5: Pozor na nápoje

Ak sa cítime unavení a bez energie, možno nám chýbajú tekutiny.  Dobrým spôsobom, ako si zabezpečiť ich dostatočný príjem,  je dopriať si každé 2 hodiny pohár nápoja. Avšak pozor, priveľa bublinkových nápojov, kávy, či čierneho čaju môže organizmus dráždiť. Priaznivé účinky na nervy má zelený čaj, voda, minerálne vody, bylinkové čaje a čerstvé ovocné šťavy.

 

Krok 6: Pohyb a spánok

V rámci zdravej životosprávy si okrem správnej výživy doprajme každý deň aspoň 30 minút pohybu a dostatok spánku.

 

HYZA TIPY:

HYZA Úprimné kurča diely – stačí ich vybrať a  hneď pripraviť na rôzne spôsoby. Z horných i spodných stehien a krídel si môžeme uvariť silný vývar, udusiť ich so zeleninou či jemne osoliť, okoreniť a upiecť. V každom prípade chutný a ľahký antistresový obed alebo večera sú raz-dva hotové.

 

HYZA Úprimné kurča s rodokmeňom je  kvalitné čerstvé slovenské kurča, u ktorého vieme, čo jeme. Farmu, na ktorej ho vychovali, nájdeme na etikete a keď naťukáme rodné číslo na www.uprimnekurca.sk, dozvieme sa o kurčati, ktoré sme práve kúpili,  oveľa viac. S pribaleným korením z neho upečieme chrumkavú a voňavú delikatesu.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!