lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Sobota, 20. Apríl, , Dnes oslavuje Marcel
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
ŠTIPĽAVÉ KVARTETO

  Spracoval(a) : Zuzana
Dátum : 14.1.2013
späť
Späť

Poslať
 

„Rastliny nemajú len jednu kvalitu.  Sú tiež kombináciou teplôt a chutí, ktoré im prepožičiavajú špecifické vlastnosti a liečivé schopnosti,“ hovorí známa česká bylinkárka Venuša Studničková.

Existujú  rastliny,  ktoré dokážu rozhýbať stagnujúce funkcie a orgány,  zohrievajú ich, ochladzujú alebo tonizujú. A podľa toho tiež chutia.  Zvláštnu kategóriu tvoria rastliny so štipľavou chuťou. Táto skupina rastlín stimuluje potné žľazy, aktivuje krvný obeh, oživuje cirkuláciu krvi a podporuje funkciu vnútorných orgánov.

Cesnak

Aj napriek  charakteristickému, často nepríjemnému, zápachu je cesnak odjakživa obľúbený. Patrí medzi najúčinnejšie (nielen ľudové) prírodné liečivá. V staroveku i v stredoveku bol cesnak prakticky jediným dezinfekčným prostriedkom pri infekčných chorobách. Cesnak obsahuje takmer 400 rôznych liečivých a ľudskému organizmu prospešných zložiek: „Cesnak sám nepôsobí tak účinne ako cesnaková tinktúra - silný extrakt, ktorý do minúty zabije vírusy aj baktérie, sa na rozdiel od surového cesnaku omnoho lepšie vstrebáva a nespôsobuje žalúdočné ťažkosti. Hodnota allicínu a zlúčenín síry nachádzajúcich sa v tinktúre dosahuje až 700-násobok oproti ostatným formám,vysvetľuje odborníčka.  Neodporúča však domáce recepty na prípravu cesnakových tinktúr, kvapiek a pást, radí siahnuť po hotových prípravkoch od autorizovaných firiem.

Najvhodnejšia je podľa jej slov tinktúra z kvalitného, pôvodom slovenského, cesnaku vzácnej odrody Mojmír:  „Ako prvá pomoc pri opakovaných angínach, pri bolestiach hrdla alebo pri zdurených uzlinách sa najviac osvedčuje tinktúra vo forme spreja. Nielenže zvyšuje potenie, ale tiež zlepšuje odkašliavanie, takže je vhodným doplnkom liečby ochorení horných dýchacích ciest, ako je chronický zápal priedušiek či katar horných dýchacích ciest.“ Pri klasickom vnútornom užívaní kvapky zvyšujú obranyschopnosť organizmu, normalizujú vysoký tlak, riedia krv a chránia pred kardiovaskulárnymi a civilizačnými chorobami. Cesnak v tejto forme má intenzívne regeneračné a antioxidačné schopnosti: „Pomáha aj pri dlhotrvajúcich problémoch v gynekológii a urológii. Vo forme špeciálnej cesnakovej tinktúry určenej na vaginálnu aplikáciu z tela odstraňuje nepríjemné gynekologické zápaly, najmä zabraňuje premnoženiu kandidy," hovorí Venuša Studničková a pripomína i vonkajšie použitie cesnaku: „Vďaka silným antibakteriálnym, virucídnym a znecitlivujúcim účinkom uľahčuje hojenie. Hodí sa ako prvá pomoc pri bodnutí hmyzom, pomáha odstraňovať moluská, bradavice, afty a opary. Ak napríklad trpíte recidívami oparov, už pri prvých príznakoch na postihnuté miesto niekoľkokrát denne aplikujte tinktúru. Výsledok bude prekvapujúci.“

Cibuľa
Patrí medzi zeleniny s najväčšou spotrebou na obyvateľa. Šťavnatá cibuľa s ovocno - sladkou a štipľavou chuťou má chrumkavú textúru, ktorá je po uvarení vláčna a jej štipľavosť ustupuje. Charakteristickú chuť i arómu jej prepožičiavajú sírne zložky, a rovnako ako pri cesnaku, allicín. Jeho antibiotické účinky sa využívajú najmä pri liečbe horných ciest dýchacích, teda kašľa a nádchy: „Cibuľa rozpúšťa hustý hlien a pôsobí zároveň expektoračne, teda uľahčuje vykašliavanie. Medzi najznámejšie ľudové recepty patrí šťava z nakrájanej cibule a cukru alebo medu, ďalej tiež cibuľový čaj. Takéto nápoje uľahčujú vykašliavanie a ničia mikroorganizmy v dýchacom trakte,“ hovorí bylinkárka a pripomína ďalšiu dôležitú zložku cibule: flavonoidy.  „Zlepšujú krvný obeh, chránia pred tvorbou krvných zrazenín a stimulujú srdcovú činnosť. Cibuľa tiež podporuje činnosť pečene a pankreasu, napomáha k dobrému tráveniu, upravuje črevnú mikroflóru a priaznivo ovplyvňuje aj činnosť štítnej žľazy." Cibuľa je podľa jej slov tiež zdrojom vitamínov a životne dôležitých minerálov, ktoré podporujú imunitný systém. Ako obľúbený liečebný prostriedok sa používa aj zvonka: priložením čerstvej cibule na miesto bodnutia či uštipnutia hmyzom zabránite vzniku nepríjemných opuchov a svrbeniu.

Paprika
Paprika obsahuje zdraviu prospešný kapsaicín. Táto látka bez chuti a zápachu sa nenachádza v žiadnych iných rastlinách, ani inde v prírode. Kapsaicín vyvoláva pocit pálenia vo všetkých tkanivách, s ktorými príde do kontaktu. Navyše nestráca účinok časom, varením ani mrazením. Najviac ho obsahujú chilli papričky - plody exotických druhov krovitých paprík  rastúce v trópoch a subtrópoch. Ich chuť sa meria pomocou tzv. Scovilleho stupnice v Scovilleho jednotkách štipľavosti, ktoré zodpovedajú množstvu prítomného kapsaicínu. Podľa nej je najštipľavejšia paprička Bhut Jolokia. „Kapsaicín nielenže podporuje trávenie a zlepšuje krvný obraz, ale aj celkovo prehrieva. Používa sa preto aj do náplastí na bolesti chrbtice a do mastí na bolesti pohybového aparátu," pripomína fytologička.

Zázvor
Má výraznú živicovú vôňu a jeho chuť je ľahko štipľavá. Nie je známy len využitím v gastronómii, ale aj svojimi blahodarnými účinkami na ľudské telo. Je možné ho jesť čerstvý, nastrúhaný v jedle alebo piť ako čaj - predovšetkým pri prechladnutí: „Do šálky dajte dve polievkové lyžice čerstvo nastrúhaného koreňa zázvoru a zalejte vriacou vodou. Nechajte odstáť päť až desať minút a podľa chuti oslaďte medom. Za lahôdku sa považuje sladký kandizovaný, ostro chutiaci zázvor. Vyrába sa z neho aj veľmi chutný a účinný zázvorový sirup." Zázvor obsahuje z 2% silicu -  ostrú látku - gingerol. Vďaka tejto zložke aktivuje obehový systém a znižuje hladinu cholesterolu. Okrem toho stimuluje tvorbu tráviacich štiav a tak dokáže potlačiť nepríjemné stavy, ako sú pálenie záhy, nadúvanie alebo plynatosť. Podľa mnohých odborníkov nie je vhodný pre deti do dvoch rokov a vyhnúť by sa mu mali aj dlhodobo chorí, napríklad diabetici. Aj pri zázvore totiž platí - všetko s mierou. Extrakt zo zázvoru pomáha aj pohybovému aparátu. Mierni bolesť a zápaly pri artritíde a je súčasťou prehrievacej emulzie s upokojujúcim efektom na problémy s krčnou chrbticou (obmedzenie pohybu, dlhodobé strnulé postavenie, bolesti, zvýšené napätie, tendencia k prechladnutiu). Nie náhodou je názov týchto emulzií odvodený od anglického effective (účinný). Ich základ tvorí konopný olej v kombinácii s tromi "F": extraktom zo zázvoru, škorice a borovice. Vďaka vzájomne sa posilňujúcemu účinku týchto látok sa emulzie po nanesení na postihnuté partie rýchlo a dobre vstrebávajú, dlhodobo upokojujú a majú aj protizápalový efekt.
VIETE, ŽE ....


.... vedci rozoznávajú tri typy jazyka? Jazyk, ktorý je k chutiam takmer necitlivý; jazyk, ktorý vníma chuť v bežnej intenzite a jazyk, ktorý vníma chuť vo zvýšenej intenzite. Rozdiel spočíva v počte chuťových pohárikov na štvorcový centimeter. Jazyk výnimočnej chuti má štyristo pohárikov, zatiaľ čo jazyk nerozlišujúci chute asi len okolo sto. Kto trpí depresiami, máva narušené vnímanie chutí. Jedlo mu pripadá nechutné, zdá sa mu nemastné - neslané, dokonca nemusí vôbec pociťovať hlad.

.... chute prezrádzajú stav vašich orgánov? Horkým potravinám a nápojom dáte prednosť v akútnych štádiách infekčných chorôb a tiež v prípade, že váš organizmus potrebuje detoxikáciu. Horká chuť má totiž čistiace schopnosti, riedi krv a pozitívne ovplyvňuje aj činnosť srdca. Sladkému dáte prednosť v stresových situáciách alebo pri stavoch vyčerpania, keď vám chýba energia. Štipľavé chute vás lákajú, keď potrebujete mobilizovať funkciu žlčníka, pečene, čriev a pľúc. Kyslá chuť podporuje metabolizmus, povzbudzuje tráviace procesy a činnosť pečene. Častá chuť na kyslé potraviny môže byť aj prejavom poruchy funkcie pankreasu. Prepadá vás často chuť na slané? Môže to vypovedať o narušenej funkcii obličiek a močových ciest. Ak ste prechladnutí, soľ vám pomôže odstraňovať hlieny.

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!