Zbojníkov obed
|
|
Spracoval(a) : Martina Jeníková
Dátum : 6.11.2001 |
Späť |
|
Poslať |
|
|
Umyté mäso a pečeň pokrájame na rovnaké kúsky, párky alebo klobásu pokrájame na kolieska, slaninu na plátky a cibuľu na štvrtiny. Na kovové ihly napichujeme striedavo mäso, slaninu, pečeň, cibuľu a klobásu alebo párky. Potom všetko osolíme a okoreníme a necháme pár minút odstáť. Na horúcom oleji najprv mäso opečieme z každej strany, potom ho podlejeme horúcou vodou, prikryjeme a necháme dusiť až kým sa voda nevydusí a mäso nezmäkne. Podávame s chlebom a horčicou.
Diskusia k článku:
Recept sa mi páči, robievam niečo podobné, kúsky mäsa okorením ešte pred ponapichovaním na ihly. (alebo špajdle). Ale nepáči sa mi, že ste sa vrátili k "starej" forme. Viac sa mi páčilo, keď suroviny a postup boli uvedené tak, že sa dali čítať naraz. A páčilo sa mi aj zopár milých slov na úvod. Alebo to bude len v receptoch od Janky? Neregistrovaný - zdenka, 7.11.2001 08:44 Tvoja pripomienka k článku je aj mojou. Ibaže si prišla skôr....<BR>Podobné kúsky možno opekať na rošte nad pahrebou. Je to romantickejšie. <BR>Ale to už iba táram a lejem vodu do mora.<BR>Dôležitá je fantázia!<BR>:-)<BR>Jan<BR> Neregistrovaný - jan, 7.11.2001 09:03, pelech(`na`)dmd.sk, a želám pekný dnešný deň.<BR>Úpravu receptov mala naozaj Janka výbornú. Aj na čítanie, aj milé úvody.<BR>Dovolím si pomeniť :-)) recept takto:<BR>Na ihly napichám celé malé cibuľky a pridám kúsky papriky. Miesto mäska použijem fašírkovú zmes tofu, pokrájanú na kocky. Naplnené ihly poukladám do veľkej misy, posypem posekaným cesnakom,chilli papričkakou, zelenou majoránkou a pokvapkám olivovým olejom. Prikryjem kyticou zeleru, nechám odpočinúť v ľadničke dve hodinky a až potom vegetariánsku verziu zbojníckej pochúťky začnem grilovať. :-)) Neregistrovaný - nena, 7.11.2001 13:58, nena(`na`)post.sk, Kuracie (morčacie) prsička nakrájam pozdĺžne na 1,5 cm široké pásiky. Jemne posolím, pokvapkám olivovým olejom a citrónovou šťavou. Domácu slaninku pokrájam na tenké 1,5 cm plátky. Papriku pokrájam na 1,5 cm rezance, trošku opečiem, aby "slížiky" zmäkli.<BR>Na pásiky bieleho mäska uložím slaninku, na to papriku a zaviniem a napichnem na ihlu.<BR>Na jednu ihlu ležato napichnem troch "slimáčikov" a medzi nich ponapichujem cibuľky.<BR>Ihly uložím do misy, posypem nasekaným cesnakom a potrhám zelenú bazalku, pokvapkám ešte olivovým olejom a misu zakryjem alobalom. <BR>Na druhý deň podvečer grilujem 15-20 minút.<BR>Podávam s pečenými zemiakmi v alobale a s jogurtom vymiešaným s horčicou a s pažítkou.<BR>Dobrú chuť :-)<BR>A ako vraví Jan, najlepší slovenský kuchár na Lady.sk a priľahlých slovenských serveroch, fantázii sa medze nekladú: raz pokvapkám kuracinku sójovou omáčkou, poprášim koriandrom a pred grilovaním mäsko na ihlách potriem medom, inokedy ho pokorením mletou červenou paprikou a pridám aj pálivú a na ihly pridám hríbiky... :-)<BR><BR> Neregistrovaný - nena, 7.11.2001 14:22, nena(`na`)post.sk, <BR>milí moji kuchári, prajem Vám pekný deň a veľa tvorivých nápadov nielen okolo hrncov . <BR>Janko, súhlasím, niet nad opekanie nad pahrebou, vôňa dymu, jasné slnko, teplo, dobrá partia, a nálada a všetko čo k tomu patrí. Už aby bolo znova leto :-) (alebo aspoň jar). Hoci – aj zima má svoje čaro, vrždiaci sneh pod nohami, jasné bledomodré nebo, a vytešovanie sa na horúci čaj alebo vínko, po návrate do teplučkej izby. <BR><BR>Nena, s tými zavináčikmi je to super nápad, najbližšie vyskúšam, vďaka za tip. :-)) <BR> Neregistrovaný - zdenka, 8.11.2001 09:44 pracovného ošiaľu, dovolím si pozdraviť obe zúčastnené dámy. (Alebo sa viac páči dievčatá?) :-)))<BR>Ahoj Zdenka i Nena!<BR>A chcem sa pýtať. Akýže je to to tofu? Ako ho spoznám v regáli medzi inými?<BR>Spôsob ako Nenka zavinula mäsko so slaninkou - to som niekde čítal. Volalo sa to tuším klobáskoví šneci - na nejakej CZ stránke. Ba aj v Brna na výstave som podoné videl ale zase len s tenkou klobáskou. <BR>Ale to jej neuberá na orginalite ani na kuchárskej sláve!<BR><BR>Prajem pekný deň!<BR>Jan<BR> Neregistrovaný - jan, 8.11.2001 12:10, pelech(`na`)dmd.sk, rada Vás čítam. Janči, iste som niekde ten recept čítala, ale nespomínam kde. Lenže bol určite so slaninkou, nie s klobáskou. Ale aj to môže byť dobrôtka. :-)) <BR>Tofu, ktoré spomínam, je "fašírková zmes tofu", už aj okorenená. Predáva sa v takom črevku, ehm... ako dievčenský sen. :-)) Stojí okolo 32 Sk, vždy mám zásobu v ľadničke. Keďže môj muž je vegetarián už 20 rokov, musím vymýšlať náhrady za mäskové jedlá. Neregistrovaný - nena, 8.11.2001 17:45, nena(`na`)post.sk, Baklažán po dĺžke nakrájam na 1/2 cm plátky. Posolím, nechám odpočinúť 30 minút ("vypotiť"). Umyjem od soli a vysuším papierovým obrúskami. Pokvapkám olivovým olejom.Opečiem na grile, alebo na panvici do bledohneda.<BR>Nakrájam zo syru Feta "tyčinky", ktoré obalím 2 lístkami bazalky a plátkom baklažánu. Prišpendlím šparátkom. Ešte zľahka opečiem, alebo pogrilujem. Podávam s paradajkami posypanými pažítkou a so zemiakovým chlebíkom.<BR>dobrú chuť :-) Neregistrovaný - nena, 8.11.2001 17:49, nena(`na`)post.sk, Po rokoch som sem zabludil.... Hmmm ... Mladsi, aj dievcata boli krajsie.... Zbojnikov obed by som dnes definoval ako obzerance pri vatre s trosku cerstveho vzduchu a vela stiplaveho dymu. A prazdny zaludok k tomu...no, vody sa hadam napit mohol. Palenky uz nie,lebo tu dopil minimalne predvcerom. Poydravujem po rokoch \zdenku aj Nenu.
Vyssie popisany recept - to su zbojnikove hody.
Ako napisal Puskin v poeme Razbojniky.... Ked vam je najlepsie/rozumej mate teplo a stravu,/ vyvedu vas na dvor a obesia.... Neregistrovaný - jan, 23.1.2006 06:22, jan.pelech(`na`)liebert-hiross.com,
|