lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Ako bojovať s neurózou III

  Spracoval(a) : Silvia Petrášová
Dátum : 9.1.2002
späť
Späť

Poslať
 

Významným bojovníkom s neurózou je aj šport. Že ste naposledy cvičili v škole na povinnej telesnej výchove? To je škoda. Pravidelná telesná aktivita znižuje hladinu stresových hormónov v krvi a tým odbúrava pocity nevoľnosti, dýchavičnosti, výkyvy nálady, úzkosť.

Po polhodine intenzívneho športového výkonu / výber podľa povahy, schopností a možností/ sa naša myseľ upokojí, začne nám lepšie tráviť a odbúrame nespavosť./ To neznamená, že máme cvičiť pred spaním, niekomu večerné cvičenie vyslovene škodí/.Organizmus mnohých ľudí potrebuje približne dve hodiny na to, aby sa upokojil. Športové výkony podporujú vylučovanie endorfínov  v našom tele. Aj endorfíny sú nazývané hormónmi šťastia. Približne hodinu po dobrom vyšportovaní ste príjemne uvoľnení, máte dobrú náladu, cítite sa silní a sebaistí. Najlepšie sa osvedčili vytrvalostné športy, ale rovnakú radosť vám môže priniesť plávanie, jóga, tanec, korčuľovanie. Fyzická aktivita, ak sa nepreháňa, zaručuje aj lepší krvný obeh, ohybnosť kĺbov, pružnosť, sexuálnu aktivitu, neatrofované svaly, chuť prekonávať prekážky a žiť, hoci niekedy aj na kolenách. Telo, ktoré nepracuje, len chodí od gauča ku chladničke, stráca pomaly schopnosť žiť so vzpriamenou chrbticou, udržať rovnováhu, čím okrem psychických zábran vzniká aj vyššie riziko pádov, úrazov a zlomenín.

 Výhodou športu je aj to, že spoznáte svoje hranice, schopnosť prekonať sa, spoznáte svoje telo a obľúbite si ho. Rovnako zistíte svoje slabosti a budete vedieť s nimi bojovať. Šport je vynikajúcou príležitosťou na vnútorný dialóg a iný pohľad na riešenie problémov. Na prípravu vašej mysle k radosti, zábave a zvádzaniu. Tak ako s ostatnými odporúčaniami, ani so športom to nesmiete preháňať. Odporúča sa desať hodín týždenne.

 

                                   Pokračovanie zajtra

 

 

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!