| 
 
					
						| PORADŇA |  
						| 
 Dnes pribudlo: 0 tém, a 0 reakcií. Včera pribudlo: 0 tém, a 0 reakcií.
 |  
						|  |  | 
	
		| Sobota, 01. November,
			,
			Dnes oslavuje Denis/Denisa |  
		|  |  
		| KATALÓG | Informácie    Pridať firmu |  
		| Móda, módne odevy, bielizeň | Obuv, kabelky | Módne doplnky, klenotníctva | Kozmetika, parfuméria | Skrášľovacie salóny, služby, pobyty | Zdravie, výživa |  
		| Varte mužom paradajky 
			| 
 |  
				|  | Spracoval(a) : Kristína Farkašová Dátum : 8.2.2002
 |  Späť
 |  |  Poslať
 |  |  | 
 |  
Pamätám si aká som bola nešťastná, keď ma doma nútili jesť paradajkovú omáčku, o paradajkovú kapustu sa viedli boje. Kto zhltol aj môj tanier, dostal tučnú províziu. Môj syn začal jesť paradajkovú polievku až v 15 rokoch, po nasledujúcich zisteniach mi je vďačný, že ju varím dodnes.   Tím vedcov pod vedením Phyllis Bowenovej z University of Illinois pozoroval 32 pacientov s rakovinou prostaty. Tri týždne pred operatívnym odstránením prostaty si dali každý deň cestovinu s paradajkovou omáčkou. Odborníci si pritom všimli súvislosť medzi výživou a stupňom poškodenia tkaniva prostaty, informoval Journal of the National Cancer Institute. Poškodenie DNA pacientov, spôsobené kyslíkovými radikálmi, bolo o 28 percent menšie ako pred zmenou jedálneho lístka. Koncentrácia špecifického prostatického antigénu (PSA) v krvi sa znížila asi o 18 percent. Tento výsledok podľa vedcov súvisí so zvýšenými hodnotami lykopénu v tkanive prostaty. Doterajší výskum ukázal, že tkanivo prostaty reaguje veľmi citlivo na oxidatívne škody DNA. K týmto škodám dochádza vtedy, keď v bunkovom metabolizme vzniknú z kyslíka agresívne zlúčeniny, ktoré napádajú DNA a iné bunkové molekuly. Uvedený proces podporuje vznik zhubných nádorov.
 Lykopén obsiahnutý v paradajkách je jedným zo 600 známych karotenoidov, prirodzených žltých až červených organických farbív rozpustných v tukoch. Zistilo sa, že znižuje riziko ochorenia srdcovocievnej sústavy a tiež pomáha zabrániť rakovine pľúc, močového mechúra a kože.
   
 Diskusia k článku: Prečo variť?
Paradajky sú výborné aj surové!!! Nevravím, rajčiaková omáčka s kúskom vareného hovädzieho a so zemiakmi či knedľou alebo s plnenou paprikou je tiež dobrá papina.
:-)Neregistrovaný - Jan, 11.2.2002 11:56
 |  |  |