lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Kocúrkovo

  Spracoval(a) : Natália Krížová
Dátum : 25.2.2002
späť
Späť

Poslať
 

Aj vám sa stáva, že na rodičovskom združení vás natoľko vybudia, že doma bez rozmýšľania prikážete dieťaťu prepísať správnu úlohu len preto, že je nepekne napísaná?


Žiaľ, väčšina ľudí nemá také krásne písmo, ako majú učitelia. Sklon, hrúbka aj čitateľnosť nášho písma, je vonkajším prejavom nášho vnútorného sveta. Ak do neho chceme vstúpiť a meniť ho, len preto, že pani učiteľka chce, aby všetky deti pekne písali, teda boli rovnaké, môže sa stať, že veci nedopadnú dobre. Pamätám sa ako mi mama dala prepísať celú písanku, keď to nepomohlo, musela som vo voľných chvíľach prepisovať všetky staré písanky. Viem, že to môjmu písmu neprospelo, ale prispelo to k nezhodám, ktoré vstúpili do rodiny kvôli „kocúrkovskému písmu“ a jeho „riešeniu“. Moje písmo zostalo hrozné, ale mama hltala tabletky proti bolestiam hlavy. Dnes sa dosť čudujem, že sa roky živím novinárčinou. Možno to bude tým, že do môjho života dosť skoro vstúpil písací stroj a počítač. Myslím si, že budúcnosť nepatrí krasopisu, ale výpočtovej technike. Chatujem si o stošesť, mailujem s priateľmi, posielam im SMS-ky. Aj naša babička má mobil, takže s ňou som tiež v abecednom styku. Písmenkujeme si pred spaním a nechávame si krásne odkazy ráno. Dnes sa už smejeme nad tým, ako veľmi chcela, aby som mala dokonalé učiteľské písmo. Nikdy ma nepočúvala, keď som jej hovorila, že sused lekár, ktorého tak veľmi obdivovala pre jeho ľudské vlastnosti, tiež škaredo píše. Podliehala ilúzii, tak ako náš školský systém, že za pekným písmom sa skrýva pekná duša. Grafológovia by mohli potvrdiť o aký veľký omyl ide. Oberať deti o čas radosti a detstva, preto,  aby si nacvičili písmo, ktoré sa napokon aj tak zmení na škrabopis, sa mi zdá  z hľadiska dnešnej rozvinutej spoločnosti naozaj kontraproduktívne. Už aj školskí psychológovia tvrdia, že písať na nečisto, meniť písmo a tráviť nad úlohami čas, ktorý sme mohli venovať  niečomu príjemnému a užitočnému, je zbytočné. Dieťaťu to nedá nič do života, nespríjemní mu to vzdelávanie, neurobí mu to radosť z dosahovaných výsledkov. Dalo by sa skôr povedať, že ide o páchanie násilia, niekedy až šikanu zo strany dospelých , ktorej dôsledkom môže byť psychická nevyrovnanosť, neuróza, koktavosť, strata záujmu o štúdium, smútok.
Milé mamičky nezabúdajte, že pre vaše dieťa bude notebook úplnou samozrejmosťou. Krásnym písmom sa bude môcť pochváliť, iba ak by sa stal učiteľom. Mám obavy, že keď k tomuto povolaniu inklinuje, určite nebude mať problémy s písmom.


Diskusia k článku:

Aj ja patrím k ľuďom so "škrabopisom". Utešujem sa starým porekadlom: "čím škaredšie písmo, tým krajší charakter". A som rada, že nie som sama.
Neregistrovaný - , 26.2.2002 07:25
pridávam sa. Všetci si myslia, že ovládam tesnopis, ale to je iba omyl. Ja tak nečitateľne píšem. S tým charakterom sa mi to páči.
Neregistrovaný - Eva, 26.2.2002 23:15
Nie je dôležité písmo, ale psychická pohoda a harmónia vo výchove a vzdelávaní detí. Platí to pre školu i rodinu, preto každý účastník má mať toto na pamäti. Dieťa to vycíti, či v škole alebo doma. Preto je dôležitá dobrá spolupráca rodičov a učiteľov. Byrokracia nepomôže !
Neregistrovaný - František, 18.6.2002 13:23, fyzkiss(`na`)szm.sk
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!