lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 4 reakcií.
Včera pribudlo:
0 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 27. December, , Dnes oslavuje Filoména
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Kávu s mliekom či bez mlieka?

  Spracoval(a) : Martina Jeníková
Dátum : 21.1.2003
späť
Späť

Poslať
 

Táto otázka je veľmi podobná tej, či je vhodnejšie jesť maslo alebo margarín. Každá alternatíva má totiž svoje za a proti. Ako je to v prípade chutného zlúčenia kávy s mliekom? Šálka kávy nám dodá energiu na 2-4 hodiny. Pokryje 5-10 percent dennej dávky vitamínu PP, potrebného na správnu činnosť nervovej sústavy. Káva má močopudné účinky a vyplachuje z organizmu škodlivé látky ako napr. nikotín, ale zároveň aj cenný vápnik, draslík, zinok a niektoré vitamíny skupiny B. Veľa ľudí si pridáva do kávy mlieko, čo čiastočne minimalizuje jej škodlivé účinky.

ZA...
1-2 lyžičky mlieka v káve kompenzujú straty vápnika. Obohacujú organizmus aj o fosfor a vitamíny A, D, E, K, B6, B12 a kyselinu pantoténovú.
Káva je po doliatí mlieka menej kyslá a menej škodlivá pre ľudí s prekysleným žalúdkom alebo žalúdočnými vredmi.

...A PROTI
Po zaliatí kávy  sa z nej uvoľňujú oleje, ktoré po vypití dvíhajú hladinu cholesterolu v krvi. Najškodlivejšia je tzv. turecká káva, zalievaná horúcou vodou. Tuk obsiahnutý v smotane alebo plnotučnom mlieku jej škodlivosť ešte zvyšuje.
Káva sťažuje vstrebávanie železa z potravín. Pridaním mlieka tento sa efekt ešte zosilní.
Mlieko, pridané do kávy, neutralizuje jej povzbudzujúce účinky. Po vypití jednej šálky kávy s mliekom sa môžeme cítiť ešte ospanlivejší..
Káva ničí draslík a zinok, vitamíny B1, B2 a kyselinu listovú, obsiahnutú v mlieku a smotane.

Uchovávajte kávu v chladničke a nie v skrinke
Pálené kávové zrná obsahujú 19-17 percent tuku. Keďže táto zložka sa izbovej teplote a pri svetle kazí, káva rýchlo stráca arómu. Ak tomu chcete predísť,  presypte čerstvo zomletú kávu do papierového vrecúška , potom vložte do igelitového vrecúška, dobre zabaľte a uložte do chladničky. V takýchto podmienkach si káva omnoho dlhšie uchová  dobrú chuť aj vôňu.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!