lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 2 reakcií.
Včera pribudlo:
0 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Sobota, 21. December, , Dnes oslavuje Bohdan
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Nakupovanie alebo jedlom ku zdraviu

  Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 25.8.2000
späť
Späť

Poslať
 


Mnohé ženy považujú každodenné nakupovanie za ideálnu možnosť sa odreagovať hlavne keď môžu kupovať bez obmedzenia. Kupujú všetko čo vidia, na čo práve majú chuť a vôbec si neuvedomujú že správny výber potravín je prvým krokom k zdravej strave.
Práve preto by sme mali nakupovanie venovať dostatočnú pozornosť. Ponúkame Vám niekoľko rád ako dávať pozor na to aký tovar skončí vo vašom košíku.

1. Nikdy nenakupujte s prázdnym žalúdkom – v každých predajniach s potravinami sú lákavé dobroty. Odolať týmto lákadlám je ťažké ba priam nemožné ak máme prázdny žalúdok. Tak v našom košíku skončí priveľa nezdravých tovarov. Odporúčame Vám aby ste sa pred nakupovaním najedli, budete nakupovať rozvážnejšie, pred nákupom si spravte presný zoznam čo chcete kúpiť.
2. Mliečne výrobky – ak kupujete tvaroh, namiesto tučného vyberte radšej nízkotučný, rovnako postupujte aj pri výbere jogurtov ( prírodné nesladené jogurty so živými kultúrami sú najzdravšie ) a mlieka, odtučnené mlieko je najzdravší druh no môžete si dopriať aj polotučné, pretože oproti plnotučnému mlieku obsahuje približne o polovicu menej tukov. Syry kupujte nevyzreté ( mäkké ) obsahujú menej cholesterolu a tukov.
3. Mäso, hydina a ryby – keď si vyberáte mäso, alebo hydinu či ryby najdôležitejšie na čo musíte dávať pozor je tuk. Najzdravší výber je hydina a ryby. Hydina obsahuje málo tuku ak odstránite kožu. Ryby sú vhodné tkz. olejové ( makrela, losos, pstruh ). No vyhýbajte sa obaľovaným rybám v strúhanke takto upravené ryby a akékoľvek iné mäso obsahuje viac tukov ako čerstvé. Pri kúpe salámy a nátierok uprednostňujeme pred pečeňovou paštétou a inými druhmi mastných salám radšej hydinovú salámu alebo dusenú šunku.
4. Zemiaky, cestoviny a ryža - sú to potraviny ktoré obsahujú veľa sacharidov. Hlavne niektoré druhy ryže ( nelúpaná ryža ) a zemiaky sú cenným zdrojom vitamínov a minerálnych látok. Namiesto vaječných cestovín kupujte radšej cestoviny z tvrdej pšenice.
5. Chlieb – kto chce dodržiavať zásady zdravej výživy vyberá si namiesto bieleho chleba celozrný. Ubezpečíme sa, že chlieb ktorý kupujeme je naozaj na 100% celozrný, pretože veľká časť tmavých chlebov obsahuje značnú časť bielej múky. Nejedzme sladké pečivo ( vianočky, lúpačky, hniezda ) obsahujú veľa tuku.
6. Ovocie, zelenina – pri konzumácií ovocia a zeleniny sa nemusíte vôbec obmedzovať, nemusíte si robiť starosti s tukom ide tu o zanedbateľné množstvo. Zelenina a ovocie obsahuje veľa sacharidov, najlepšie sú nespracované čiže čerstvé, dávame si pozor na hotové výrobky, obsahujú veľké množstvá tukov, myslíme na to, že zelenina a ovocie ak sú čerstvé sú zásadotvorné čiže ich spracovanie v našom tráviacom trakte trvá asi pol hodinu ( banán až 1 hodinu ), pri tepelnom spracovaní je to až tri hodiny a zelenina aj ovocie sa menia na kyselinotvorné. Zelenina aj ovocie v konzervách nie sú vôbec hodnotné, pri ich výrobe sa strácajú vitamíny.
7. Hotové výrobky – hotovým výrobkom sa pokiaľ možno úplne vyhýbame. Tak isto aj mrazeným polotovarom. Väčšinou sú tieto jedlá obohatené aromatickými látkami, nie sú síce škodlivé ale nášmu organizmu neprinesú žiadne hodnotné vitamíny a nevyrovnajú sa čerstvo pripraveným jedlám. Navyše takéto potraviny obsahujú veľmi veľa tukov.
8. Maškrty – pri našich nákupoch by sme sa mali úplne vyhýbať regálom ktoré sú zaplnené orieškami, slanými tyčinkami, čokoládami, čipsami. Obsahujú veľa cukrov a ešte viacej tukov ktoré spôsobujú obezitu. Samozrejme drobné a hlavne ojedinelé prehrešky si môžeme dovoliť. Dbáme však na to, aby sme cukor a tuk ktorý sme takto prijali „ušetrili“ niekde inde.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!