Kokteily sa mnohým spájajú najmä s letom, dovolenkou a bezstarostným životom, ktorý počas dovolenky vychutnáva aspoň na krátky čas väčšina pracujúcich. Sú symbolom pohody. Majú v sebe kúsok tajomstva, štipku dobrodružstva a veľký kus exotiky.
Pôvod kokteilov
Američania považujú za „objaviteľku“ kokteilov istú Betsy Flannaganovú, u ktorej sa večer čo večer schádzali počas vojny za nezávislosť unavení dôstojníci. Betsy mala suseda, bohatého Angličana, ktorý sa nezaujímal o nič iné, len o svoje sliepky a kohúty. Jedného večera dôstojníci Betsy vyprovokovali až do tej miery, že sa rozhodla ošklbať nádherných susedových kohútov. Nasledujúci večer sa u Betsy podával pestrý nápoj z rumu, žita a ovocnej šťavy, ktorý bol ozdobený kohútím perím. Mladý francúzsky poručík, ktorý bol vytrvalým obdivovateľom Betsy, pri tejto príležitosti pozdvihol svoj pohár a predniesol prípitok so slovami : Vive le coq's tail! Odtiaľ zrejme pochádza slovo kokteil, čo v preklade z angličtiny znamená kohútí chvost.
Ako sa kokteily pripravujú?
Na prípravu kokteilov sa používajú alkoholické nápoje, najčastejšie sú to rôzne druhy likérov, napríklad Becherovka, nealkoholické nápoje, čerstvé ovocné šťavy alebo 100% džúsy, nevyhnutnosťou je ľad (kocky ľadu alebo ľadová drť) a ovocie na ozdobu.
Existujú rôzne spôsoby prípravy kokteilov v závislosti od ingrediencií, ktoré kokteil tvoria.
1. Príprava s použitím šejkra : Šejker pomáha dôkladne premiešať všetky súčasti kokteilu. Ako správne šejker používať? Do jednej tretiny sa nasype ľad a postupne sa dávkujú suroviny podľa receptu. Šejker sa zatvorí a uchopí tak, aby sa palcom držalo viečko a ostatnými prstami zvyšok, tzv. telo šejkra. Krátkymi pohybmi sa premiešava obsah až pokým sa šejker neorosí. Následne sa otvorí a cez sitko sa preleje obsah do pohárov, ktoré danému typu kokteilu zodpovedajú. Veľmi dôležitá a cenná rada : Nikdy sa do šejkra nedávajú sýtené nápoje! Týmito nápojmi sa kokteily len dolievajú.
2. Príprava s použitím mixéra : Mixér sa používa v tých prípadoch, keď je obtiažne rozmiešať ingrediencie v šejkri alebo v kokteilovom pohári. Ide najmä o hustejšie kokteily, ktoré obsahujú veľa ľadu, ovocia alebo iných zložiek, napríklad mliečne kokteily.
3. Príprava s použitím kokteilového pohára : V tomto prípade je potrebný aj ďalší „barmanský“ nástroj, a to je miešacia lyžička (lyžička s dlhou rúčkou), ktorú niektorí nazývajú barmanskou lyžičkou. Pri tomto spôsobe prípravy sa obsah kokteilu nepremiešava, ale jednotlivé ingrediencie sa postupne pridávajú do vysokého pohára, ktorý sa nakoniec ozdobí kúskami ovocia.
Zásady, aby sa kokteil podaril
Aj keď príprava kokteilov patrí k tým jednoduchším, niekedy sa aj „majster tesár utne“ a namiesto chutného a osviežujúceho kokteilu vznikne tekuté „čudo“, ktoré sa nevypije, ale vyleje do kuchynského drezu. Aby sa kokteil podaril, je dobré zapamätať si nasledujúce rady:
- Je potrebné dodržiavať uvedené množstvá a postupy, ktoré recept obsahuje.
- Na prípravu kokteilov sa používajú len ingrediencie najlepšej kvality.
- Zložky kokteilu sa do pohára pridávajú podľa poradia uvedeného v recepte.
- Pri príprave kokteilov sa používa veľa ľadu, pretože najlepšie chutia, keď sú dostatočne vychladené. V tom spočíva aj obľúbenosť kokteilov najmä v lete.
- Šejker, mixér alebo pohár sa napĺňa maximálne do 3 / 4 - tín svojho objemu.
- Hotové kokteily sa ihneď podávajú. Postupom času sa stráca ich svojrázna chuť a jedinečný výzor.
Tipy pre chutné kokteily
Počas ešte stále teplých septembrových večerov kokteily správne osviežia, navodia príjemnú romantickú atmosféru a zanechajú v ústach nezabudnuteľnú chuť. V nasledujúcich riadkoch ponúkame návody ako sa takýto kokteil dá pripraviť aj doma.
B 2 B :
Suroviny: - 4 cl Becherovka
- 2 cl Campari
-15 cl Top Topic
- ľad a citrón na ozdobu.
Príprava: Priamo do pohára vložíme 3 – 4 kocky ľadu, pridáme Becherovku, Campari a dolejeme Top Topicom. Ozdobíme plátkom citrónu.
Red moon:
Suroviny: - 4 cl Becherovka
-15 cl ríbezľový džús
- ľad a plátok limety na ozdobu. Skvelými doplnkami sú slamka a miešatko.
Príprava: Priamo do pohára vložíme 3 – 4 kocky ľadu, pridáme Becherovku a dolejeme ríbezľovým džúsom. Ozdobíme plátkom limety.
B – Ocean:
Suroviny: - 2 cl Becherovka
- 2 cl Blue Curacao
- 15 cl Top Topic
- ľad, kokteilová čerešňa a mäta na ozdobu.
Príprava: Do pohára vložíme 3 – 4 kocky ľadu, pridáme Becherovku, Blue Curacao a dolejeme Top Topicom. Ozdobíme kokteilovou čerešňou a lístkom čerstvej mäty.
Ja mam najradsej Ferrari kokteil.
Neregistrovaný - candy, 27.9.2005 19:49
ja som si raz dala kokteil killer a fakt to bol zabijak.....ani som ho nedopila...skoda, ze som zanho vyhodila 4 kuny,,,,sme boli vtedy na dovolenke v bulharsku...a akusala som aj ten sex on the beach..da sa
Neregistrovaný - , 20.1.2007 13:21
juuuuj mojito mam aj taaak njradsej :)) a v lete booze..aaa.. mam chuut :))
Neregistrovaný - s_mmi, 7.3.2007 20:48