Ako pripraviť bulgurový pilaf
|
|
Spracoval(a) : Jana Osuská
Dátum : 6.3.2008 |
Späť |
|
Poslať |
|
|
Bulgur je produkt z celozrnnej pšenice, ktorá bola očistená, predvarená, usušená a pomletá. Výsledkom je výživná alternatíva prílohy alebo samostatného chodu s orechovou chuťou. Výhodou je minimálny čas potrebný na prípravu a vysoká výživná hodnota, ktorá prevyšuje ryžu a používa sa ako jej náhrada. Keď by sme porovnávali bulgur a ryžu natural, majú približne rovnaký obsah proteínov, vápnika a sodíka. Bulgur však obsahuje menej kalórií ale takmer dvojnásobok vlákniny a štvornásobok vitamínu B.
Počas procesu mletia vznikajú tri druhy- jemný, polohrubý a hrubý. Keďže bulgur je už predpripravený, stačí ho, najmä druhy zomleté najemno, na pár minút namočiť. Môže sa však aj variť. Populárny je najmä v oblasti Stredného východu, kde sa z neho pripravuje pilaf.
Ingrediencie:
2 poháre bulguru 1 veľká cibuľa Pár strúčikov cesnaku 1 postrúhaná mrkva Pol konzervy hrášku 3 poháre vody 3 paradajky 2 lyžice oleja, soľ
Postup: Olej rozohrejte a pridajte cibuľu s cesnakom, pražte do zlatista. Pridajte mrkvu a hrášok, soľ. Nasypte bulgur, zalejte vodou a nechajte 5 minút vrieť. Nechajte 10-15 minút postáť. Podávajte teplé s nakrájanými paradajkami.
Diskusia k článku:
Nerozumiem. Tak burgurový pilaf alebo bulgurový? Neregistrovaný - Enula, 7.3.2008 13:22 Ospravedlňujeme sa za chybu v názve článku. Bulgurový pilaf. Neregistrovaný - redakcia, 7.3.2008 13:46 Celkom dobrý recept. Neregistrovaný - Daniela, 12.3.2008 17:27 Ďakujem. Doteraz som netušila, že také niečo existuje. Určite vyskúšam. Neregistrovaný - Enula, 13.3.2008 08:14
|