lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Keď príde na „lámanie chleba“

  Spracoval(a) : Jana Osuská
Dátum : 14.8.2008
späť
Späť

Poslať
 

Chlieb je potravinou, ktorá je jednou z najstarších pripravovaných jedál vôbec. Jeho história sa datuje už od čias Neolitu, keď mal pravdepodobne podobu uvarenej cereálnej pasty. Postupne sa jeho zloženie, príprava, a tým i textúra, zdokonaľovali.  Dnes sa vyrába z vody a  rôznych druhov múky (ražná, pšeničná, kukuričná, ovsená, ryžová, celozrnná, atď.)  a je od pradávna symbolom prežitia, má kultúrny i politický význam a viažu sa k nemu rôzne príslovia, tradície, zvyky a náboženské rituály.


Druhy chleba
Chlieb je mnohotvárnou potravinou, ktorá má rôzne podoby, tvary, chute i názvy, napriek tomu, že vždy ide „len“ o chlieb. Napríklad vo Francúzsku sú národnou pýchou bagety (podlhovastý biely chlieb ), pre Fínsko a Rusko je typický plochý, veľmi tmavý chlieb okrúhleho tvaru, v Indii je obľúbený ploský naan, v Mexiku sú to kukuričné placky - tortilly, v Dánsku vám ponúknu rôzne druhy celozrnného chleba a sladkého pečiva. Jednoducho, čo kultúra, to iný chlieb.

Využitie chleba
Najčastejšie ho konzumujeme ako prílohu k iným jedlám, ale aj samostatne. Či už  s maslom, obložený alebo plnený všelijakými dobrotami, a najmä čerstvý chlieb je obľúbenou pochúťkou. V Mexiku sa rôzne hotové jedlá „balia“ do tortíll, v Taliansku je  populárne teplé, chrumkavé a rôznymi delikatesami plnené panini, čo v preklade znamená „ malý chlieb“.

Panini na Slovensku


U nás bohatú ponuku panini nájdete napríklad v sieti coffee-housov Coffee&Co. Panini vám ponúknu vždy čerstvo upečené, so šunkovým, prosciutto-rukolovým alebo mozzarelovým základom, ako aj panini na toskánsky  spôsob so sušenými paradajkami a olivovým olejom. Ponuka sa najnovšie rozrástla o panini s údeným lososom, s dvoma druhmi syra a taktiež „talianske kuracie“.


 Ak ste teda dostali chuť na rýchly a chutný snack, na niečo teplé, čo zasýti žalúdok a poteší vaše chuťové poháriky, príďte si do Coffee&Co pre kúsok Talianska. Ak sa nenecháte zlákať príjemným prostredím kaviarne, panini vám radi zabalia so sebou, rovnako ako všetky ostatné produkty z lákavej ponuky Coffee&Co.

 


Diskusia k článku:

Shoot, so that's that one supeposs.
Neregistrovaný - JCvgTVcKEgBN, 8.11.2011 16:06, daniel(`na`)analauraalaez.com
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!