24.februára sa konal jedinečný spoločný projekt 26 miest Európy zameraný na prezentáciu a degustáciu pravej talianskej Mozzarella di Bufala z regiónu Kampánia (Mozzarella z byvolieho mlieka). Hlavným koordinátorom projektu je Obchodná komora talianskeho mesta Salerno a jedným zo zapojených miest Európy je aj Bratislava.
Hlavným bohatstvom talianskeho regiónu Kampánia, ktorého hlavným mestom je Neapol, je obrovské množstvo výrobkov, chutí a farieb, ktoré charakterizujú miestne poľnohospodárstvo. Rozmanitosť a hodnota vinárensko-gastronomickej tradície Kampánie je uznávaná od dávnych čias a je nepochybne jedným zo základných faktorov hospodárskeho rozvoja. K najvýznamnejším produktom tohto regiónu patrí Mozzarella di Bufala Campana CH.O.P. (Chránené označenie pôvodu podľa Európskeho hospodárskeho spoločenstva), ktorá je pre mnohých talianov aj najobľúbenejšia značka syra.
Mozzarella di bufala z regiónu Kampánia sa vyrába z mlieka samíc byvola. Od kravského mlieka sa odlišuje mlieko byvola obsahom tuku, bielkovín a má vyššiu koncentráciu mliečnych kultúr. Od týchto špecifík závisí chuť a vôňa. Mozzarella di Bufala z regiónu Kampánia CH.O.P. sa vyrába podľa starej receptúry, výlučne z plnotučného byvolieho mlieka, s pridaním syridla (mliečne kvasinky) a soli. "Mozzarella di Bufala Campana" je excelentným príkladom kultúrneho dedičstva. Je charakterizovaná jedinečným druhom miestneho byvola a technikou chovu týchto hospodárskych zvierat. Dlhý proces genetickej selekcie či schopnosti poľnohospodárov kombinovať starú tradíciu s modernými technologickými inováciami nemajú obdobu na medzinárodnom trhu a sú zárukou špičkového produktu. Iba zo 100% surového čerstvo nadojeného mlieka a okamžite prepraveného do syrárne je možné vyrobiť pravú plnotučnú mozzarellu.
Do Európskeho dňa syru Mozzarella di Bufala z regiónu Kampánia sa zapojilo 26 miest z 21 krajín Európy. Podujatie sa koná v mestách Európy, v ktorých pôsobia talianske a zahraničné obchodné. Hlavným koordinátorom celoeurópskeho podujatia je Obchodná komora talianskeho mesta Salerno. Na Slovensku je Európsky deň zabezpečuje Taliansko-Slovenská obchodná komora. “Viac ako desaťročná prítomnosť mnohých talianskych obchodných komôr v rôznych krajinách vytvárajú výnimočné predpoklady pre propagáciu výrobkov ´Made in Italy. Obchodné komory majú vynikajúca znalosť miesta, v ktorom pôsobia, majú silné prepojenie s ostatnými talianskymi obchodnými komorami v zahraničí a s množstvom talianskych organizácií.” povedal Alessandro Villa, generálny tajomník Taliansko-Slovenskej obchodnej komory.
Súčasťou podujatia bola videokonferencia zapojených miest. Bratislava sa tak spojila s Bruselom, Londýnom, Frankfurtom, Lyonom, Parížom. Počas Európskeho dňa Mozzarelly di Bufala z regiónu Kampánia sa prihovoril aj Gianfranco Nappi, predseda Poľnohospodárskej komory regiónu Kampánia, Augusto Strianese, Prezident Obchodnej komory v Salerne, Dario Melpignano, Expert na pôvod potravín.
Originál Mozzarella di Bufala pochádza z provincie Neapola (okresy Arzano, Cardito, Frattamaggiore, Frattaminore, Mugnano), a z provincie Isernia (okres Venafro). Surovinou je plnotučné a čerstvé byvolie mlieko, nikdy sa na jej výrobu nepoužíva mrazené mlieko. Tento syr má presne stanovené aj minimálne úrovne obsahu tuku (7,2 %) a bielkovinových látok (4,2 %) s cieľom zaručiť vysokú úroveň kvality mlieka. Acidifikácia mlieka a syreniny sa dosiahne pridaním srvátky, získanej prirodzeným spôsobom, ktorá je výsledkom predchádzajúceho spracovania byvolieho mlieka vykonaného v tom istom podniku. Mlieko sa zohrieva na max. 39 °C. V prípade syridla je potrebné upresniť, že ide o prírodné syridlo z teliat. Syrenina sa po zmiešaní s vriacou vodou zvlákňuje a potom kúskuje a/alebo tvaruje do jednotlivých kusov v stanovených tvaroch a rozmeroch, ktoré sa následne vložia do pitnej vody na rôzne dlhé obdobie v závislosti od veľkosti, až kým nestuhnú. Solí sa v slanom náleve. Potom sa ihneď pristúpi k baleniu, ktoré sa má vykonať v tom istom výrobnom zariadení. Zabalený výrobok sa musí až po konečnú spotrebu uchovávať v kyslastej, prípadne slanej konzervačnej tekutine.
Mozzarella di Bufala z regiónu Kampánia získala priznanie ochrannej značky CH.O.P. na základe nariadenia ES č. 1107 z 12 . júna 1996. Toto označenie zaručuje, že charakteristiky výrobku sú úzko spojené so zemepisným prostredím, z ktorého výrobok pochádza. Pod zemepisným prostredím rozumieme nielen zemepisnú oblasť, ale aj klímu, pôdu, ľudský faktor a miestne tradície. Mozzarella di Bufala z regiónu Kampánia D.O.P. je syr vyrobený z plnotučného byvolieho mlieka a riadi sa predpismi Výnosu prezidenta Talianskej republiky .
Zapojené mestá do Európskeho dňa Mozzarelly di Bufala z regiónu Kampánia