Blue cheese dip
Na 4 porcie potrebujeme:
4 lyžice Tatárskej omáčky Hellmann‘s
80 g syru niva
Hrsť sekanej pažítky
Nivu postrúhame najemno a zmiešame s tatárskou omáčkou a nasekanou pažítkou.
Je vhodná k červeným mäsám alebo k namáčaniu surovej zeleniny (mrkva, zelerová vňať…)
Sicílsky dip
Na 4 porcie potrebujeme:
4 lyžice sicílskeho rajčinového pesta
4 lyžice Majolenky Hellmann‘s
1 lyžicu strúhaného syra parmezán
Soľ, korenie podľa chuti
Niekoľko lístkov čerstvej bazalky
Pesto zmiešame s majonézou a parmezánom, dochutíme soľou a korením. Nakoniec vmiešame nasekanú bazalku.
Dip sa hodí ku kuraciemu mäsu alebo aj k rybe.
Dip s olivami
Na 4 porcie potrebujeme:
6 lyžíc vykôstkovaných čiernych olív
4 lyžice Tatárskej omáčky Hellmann‘s
2 lyžičky vínneho octu
Soľ, korenie, 1 strúčik cesnaku
Čerstvé oregano alebo tymián
Olivy nasekáme najemno. Zmiešame s tatárskou omáčkou a prelisovaným cesnakom, dochutíme octom, soľou, korením a nasekanou bylinkou. Necháme aspoň hodinu odležať.
Omáčka sa hodí k pečenej zelenine, k rybe alebo ku grilovanému pečivu.
Mediteránsky dip s cesnakom
Na 4 porcie potrebujeme:
4 lyžice Majolenky Hellmann‘s
2 lyžice panenského olivového oleja
1 stredný uvarený zemiak
2 strúčiky cesnaku
Soľ
Studený a uvarený zemiak roztlačíme na kašu a zmiešame s majonézou, olivovým olejom, cesnakom a dochutíme soľou.
Výborne sa hodí k rybe, ku kuraťu a grilovanému chrumkavému pečivu.
Cícerový dip
Na 4 porcie potrebujeme:
100 g do mäkka uvareného cíceru (možno použiť z plechovky)
4 lyžice Majolenky Hellmann´s
2 lyžice oleja
1 stredne veľkú cibuľu
Šťava z polky limetky
Soľ, korenie
Cibuľu nakrájame a orestujeme na oleji. Do mixéru dáme cícer, majonézu, olej, orestovanú cibuľu, citrónovú šťavu a štipku soli, dôkladne rozmixujeme na jemnú pastu. Pokiaľ je dip príliš tuhý, pridáme trochu vývaru z cícera. Podľa potreby dochutíme soľou a korením.
Tento atraktívny dip je výborný s čerstvou alebo pečenou zeleninou, chrumkavým pečivom.
Dip z pečenej papriky
Na 4 porcie potrebujeme:
4 lyžice Majolenky Hellmann‘s
100 g pečenej červenej papriky bez šupky (možno použiť sterilizovanú)
Šťavu z polky citróna
Štipku cukru
Štipku soli
Čerstvo mleté korenie
Trošku čerstvého tymiánu
Papriku upečieme v trúbe domäkka, ošúpeme šupku a odstránime jadro so semiačkami. Dáme ju do mixéra spolu s majonézou, šťavou z citróna a dobre rozmixujeme na jemnú pastu. Dochutíme soľou, štipkou cukru a korením. Na záver primiešame nasekaný tymián.
Tento univerzálny dip je vhodný k mäsám, grilovaným klobáskam a párkom, k pečivu a zelenine.
Avokádový dip
Na 4 porcie potrebujeme:
4 lyžice Tatárskej omáčky Hellmann‘s
1 zrelé avokádo
1 lyžicu pálivej sladkej thajskej omáčky
1 malú cibuľu
1 strednú rajčinu
Šťavu z polky limetky
Štipku soli
Čerstvé mleté korenie
Trošku čerstvého koriandra (nie je nutné)
Cibuľku nakrájame najemno, rajčinu na kocky cca 1x1 cm. Avokádo rozpolíme, odstránime kôstku, lyžicou vydlabeme dužinu a roztlačíme ju vidličkou. Pridáme majonézu, sladko – pálivú omáčku, cibuľku, nakrájanú rajčinu, šťavu z limetky a dochutíme soľou a korením.
Tento exotický dip je vhodný k mäsám, grilovaným klobáskam a párkom, k pečivu a zelenine.
Dip s kozím syrom a hruškami
Na 4 porcie potrebujeme:
4 lyžice Majolenky Hellmann‘s
80 g čerstvého kozieho syra
1 menšiu zaváranú hrušku
Hrsť nasekaných vlašských orechov
2 lyžičky vínneho octu
Štipku soli
Hrušku a kozí syr roztlačíme vidličkou najemno. Pridáme majonézu, ocot a dochutíme soľou. Nakoniec vmiešame nasekané orechy.
Dip je vhodný ku grilovanému syru, pikantným klobáskam a pečeným grilovaným zemiakom.
Dip z tekvicových semienok
Na 4 porcie potrebujeme:
4 lyžice tatárskej omáčky Hellmann‘s
3 lyžice tekvicových semienok
1 lyžicu svetlej sójovej pasty Širo Miso
1 lyžicu vínneho octu
1 lyžicu svetlej sójovej omáčky
Štipku cukru
Tekvicové semienka veľmi pozvoľna a za stáleho miešania opražíme nasucho na panvici. Keď sú nafúknuté, necháme ich vychladnúť a dôkladne ich rozmrvíme na prášok (najlepšie v mažiari). V miske zmiešame tatársku omáčku, pastu Širo Miso, ocot, sójovú omáčku a tekvicové semienka. Dochutíme štipkou soli.
Táto cudzokrajná omáčka je vhodná k zelenine, ako aj ku grilovanej tak i dusenej, k pečivu, grilovanému chudému mäsu a rybe.
Dip z červenej fazule
100 g kvalitnej anglickej slaniny
1 veľkú cibuľu
200 g domäkka uvarenej červenej fazule
1 väčšiu rajčinu
4 lyžice Rajčinovej omáčky Hellmann‘s
4 lyžice Majolenky Hellmann‘s
Soľ, korenie, cukor, ocot
Slaninu nakrájame na tenké pásiky (cca 4 mm) a na suchej panvici pomaly necháme taviť dochrumkava.
Pridáme na pásiky nakrájanú cibuľu a pozvoľna restujeme cca 10 minút. K cibuli vložíme na kocky pokrájanú rajčinu. Zvýšime plameň a restujeme cca 5 minút. Prilejeme rajčinovú omáčku, necháme prevariť 5 minút, až kým všetko mierne nezhustne. Do omáčky vložíme fazuľu, majonézu a v prípade potreby dochutíme soľou, korením, octom a cukrom. Omáčka má mať sladko - kyslú chuť. Môžeme podávať teplú alebo studenú.
Vynikajúco sa hodí k bravčovým rebierkam na mede a steakom rôzneho druhu.