lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 3 reakcií.
Včera pribudlo:
0 tém, a 3 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Nedeľa, 22. December, , Dnes oslavuje Adela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Ako sa stravovať v chorobe?

  Spracoval(a) : Natália Križova
Dátum : 13.11.2001
späť
Späť

Poslať
 

Čo treba vedieť
Vhodné zloženie jedálneho lístka posilňuje imunitný systém. Počas choroby mu môžeme správnou výživou výdatne pomôcť. Treba jesť:
JOGURT – ktorý povzbudzuje biele krvinky k boju s choroboplodnými zárodkami,
TEĽACIU PEČEŇ - pečenú morku, tekvicu – obsahujú pomerne veľké množstvá zinku, ktorý stimuluje imunitný systém v vytváraniu väčších množstiev bielych krviniek,
TMAVOZELENÚ A ŽLTÚ ZELENINU a mrkvu - obsahujú betakarotén, ktorý zvyšuje odolnosť organizmu na infekcie (najmä dýchacích ciest).
Odolnosť organizmu oslabuje strava s vysokým obsahom tukov a bohatá na cukor.

Prirodzená podpora
CESNAK – má antibaktreálne a protivírusové účinky a zabíja dokonca aj niektoré baktérie, odolné voči antibiotikám. Najúčinnejšie sú zúbky čerstvého cesnaku, zjedené vcelku. Rozdrobené alebo prevarené strácajú veľa zo svojich liečivých vlastností.
CIBUĽA – podobne ako cesnak obsahuje látky, ktorá zabíjajú vírusy a baktérie.
OVOCIE A ZELENINA – sú bohaté na vitamín C.
ZELENÝ ČAJ – má antibakteriálne účinky.
CITRÓN – zmierňuje kašeľ.
BYLINKY: tymián, šalvia, harmanček – piť bylinkové čajíky a pridávať sušené bylinky do potráv je vhodné aj v časoch zdravia, nielen počas choroby.

Vhodá strava
- Teplota zrýchľuje látkovú výmenu a tým zároveň zväčšuje energetickú spotrebu organizmu. Preto aj napriek nechutenstvu nie je vhodné zanedbávať pravidelné jedlo, aby neprišlo k nadmernému oslabeniu.
- Počas choroby treba jesť často, ale v menších dávkach. Jedlá by mali byť lákavé a pekne naservírované (čo je dôležité najmä v prípade chorých detí).
- Jedlá by mali byť pripravené tak, aby boli ľahko stráviteľné: varené, dusené, krátko vypražené, upečené. Ovocie treba dôkladne poumývať a ošúpať.
- Mimoriadne dôležité je podávanie ľahko stráviteľných bielkovín: tvarohu, vajíčok na mäkko, chudého mäsa (hydiny, teľaciny).



Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!