ČERNICOVÝ DŽEM
Potrebujeme:
· 500 g černíc
· 250 g Korunného cukru želírovacieho (2:1)
· štipku mletého klinčeka
· 2 štipky škorice
· 1 lyžicu citrónovej šťavy
Postup:
Černice preberieme, umyjeme a necháme odkvapkať. Ovocie zľahka rozdrvíme a spolu s klinčekmi, škoricou, cukrom a citrónovou šťavou dáme do hrnca.
Za stáleho miešania ich potom uvedieme do varu, zmiernime teplotu a povaríme ešte 3-5 minút. Horúcim džemom naplníme poháre, poriadne ich uzatvoríme, obrátime asi na 5 minút hore dnom a necháme do druhého dňa pozvoľne vychladnúť pod prikrývkou.
Jablčno-broskyňový džem
JABLKOVO-BROSKYŇOVÝ DŽEM S CUKETAMI
Potrebujeme:
· 500 g jabĺk
· 300 g broskýň
· 200 g malých cukiet
· 500 g Korunného cukru želírovacieho 2:1
Postup:
Jablká okrájame a zbavíme ich jadrovníkov. Broskyne ponoríme na chvíľku do vriacej vody, ošúpeme a vykôstkujeme. Všetko ovocie rozmixujeme alebo rozomelieme a vložíme do väčšieho hrnca. Cukety nakrájame na malé kúsky, pridáme do ovocného mixu a vmiešame Korunný cukor želírovací 2:1. Zmes za stáleho miešania privedieme k varu a dôkladne povaríme (aspoň 3 min). Odoberieme prípadnú penu a ihneď plníme až po okraj do pripravených zaváracích pohárov. Poháre starostlivo uzavrieme, obrátime dnom hore a asi 5 minút necháme stáť na viečku. Džem necháme pozvoľna chladnúť do druhého dňa pod prikrývkou.
BROSKYŇOVO-ZÁZVOROVÝ DŽEM
Potrebujeme:
· 1 kg pekných zrelých broskýň
· Korunný cukor želírovací 2:1
· 2 lyžice čerstvo nasekaného zázvoru (radšej menej ako viac)
· 2 lyžičky citrónovej šťavy (môžeme pridať, alebo ubrať podľa zrelosti ovocia)
· Na špičku lyžičky mletého nového korenia.
Postup:
Po dôkladnom umytí ovocie sparíme vriacou vodou olúpeme, zbavíme kôstok a nakrájame na menšie kúsky. Zázvor olúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Broskyne, zázvor, citrónovú šťavu a korenie zmiešame, prípadne rozmixujeme (podľa toho, kto má ako rád), pridáme Korunný cukor želírovací 2:1 a privedieme k varu. Dôkladne povaríme cca 3 minúty (prípadná vzniknutá pena nie je na závadu, ale z estetického hľadiska ju môžeme odstrániť) a ihneď plníme do dôkladne umytých zaváracích pohárov. Po uzavretí nádobiek ich obrátime hore dnom a asi 5 min. necháme stáť na viečku. Potom poháre prikryjeme teplou tkaninou a necháme pozvoľne chladnúť do druhého dňa.