Náročnosť: 1 bábovka
Doba prípravy: asi 30 minút
Doba tuhnutia: 2 hodiny
Vystačí: na 8 porcií
Prísady:
Na tlačenku:
20 g masla
1 ks jarnej cibuľky
3 – 4 strúčiky cesnaku
3 balenia čerstvého listového špenátu (390 g)
1 balíček Želatíny na vaječnú tlačenku a aspiky Dr.Oetker
400 ml smotany na varenie
soľ
čierne korenie
150 g tvarohového syra (typu cottage)
5 vajec uvarených natvrdo
Ešte potrebujeme:
mikroténovú fóliu
formu na srnčí chrbát
Príprava:
1. Na prípravu tlačenky osmažíme na masle nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku a cesnak. Pridáme špenát a necháme krátko povariť.
2. Želatínu necháme napučať asi v 70 ml smotany na varenie počas asi 10 minút.
3. Zvyšnú smotanu necháme v kastróliku zahriať (nevaríme), pridáme napučanú želatínu a za stáleho miešania zahrievame (nevaríme) až do úplného rozpustenia želatíny.
4. Do ešte teplej smotanovo-želatínovej zmesi metličkou vmiešame tvarohový syr a dôkladne prešľaháme. Ochutíme soľou a korením. Ručne vmiešame špenátovú zmes.
5. Formu na srnčí chrbát vyložíme mikroténovou fóliou. Polovicu želatínovej zmesi nalejeme do formy. Na zmes položíme celé vajcia do radu vedľa seba a zalejeme ich zvyšnou želatínovou zmesou.
6. Tlačenku odložíme najmenej na 2 hodiny do chladničky.
7. Stuhnutú tlačenku vyklopíme z formy, odstránime mikroténovú fóliu a podávame s opečenými toastami alebo iným pečivom.
TIP: Namiesto listového špenátu môžeme použiť sparenú žihľavu.