Pôvodná viedenská čokoládová torta s marhuľovým džemom je jedným zo symbolov Viedne. Autorom receptu je Franz Sacher. Jeho syn pôvodnú receptúru vylepšil marhuľovým džemom a čokoládovou polevou. Recept pripravil cukrár Josef Vích.
Ingrediencie:
Na korpus:
6 vajec
150 g krupicového cukru
250 g hladkej múky
50 g jemne mletej strúhanky
70 g kvalitného kakaa
Ovocná náplň:
500 g čerstvých alebo mrazených marhúľ
250 g krupicového cukru
štipka škorice
Poleva:
200 ml smotany na šľahanie
200 g horkej čokolády
50 g rastlinnej tukovej nátierky Hera maslová príchuť
Postup:
Korpus:
Vyšľahajte zvlášť žĺtky a bielky s cukrom. Múku dôkladne preosejte spolu s jemne mletou strúhankou a kakaom. Vyšľahané bielky spojte so žĺtkami a opatrne, ale rýchlo primiešajte múčnu zmes, aby vznikla hladká kompaktná masa.
Cesto nalejte do pripravenej tortovej formy a dajte piecť na 170 °C na cca 40 minút.
Po upečení nechajte vychladnúť, vykrojte z tortovej formy a dvakrát prekrojte.
Náplň:
Marhule odkôstkujte a dôkladne opláchnite.
Na väčšej panvici rozpustite polovicu cukru na svetlohnedý karamel a posypte škoricou. Pridajte marhule, ľahko zalejte vodou, aby sa nepripálili, a poduste. Po odparení 1/3 objemu zložte z ohňa a nechajte mierne vychladnúť.
Na dno formy položte spodný diel korpusu, dôkladne ho potrite ešte teplou marhuľovou redukciou a priklopte druhým dielom korpusu. Postup zopakujte. Potrite aj povrch torty zvyšnou marhuľovou redukciou a nechajte poriadne vychladnúť.
Poleva:
Smotanu ohrejte a pridajte čokoládu. Dôkladne premiešajte a nakoniec varechou alebo stierkou do horúcej polevy zapracujte tuk Hera maslová príchuť. Pokiaľ použijete metličku, zapracujete do polevy vzduch a poleva potom nebude taká lesklá.
Vychladnutú tortu zatrite čokoládovou polevou a nakrájajte. Podávajte s vyšľahanou smotanou a zvyšnou marhuľovou omáčkou.