Pripraviť školákovi každý deň chutnú desiatu nie je vôbec jednoduché. Odborníci radia – desiata by mala byť výživná, ale zároveň ľahká, aby sa dieťa mohlo tešiť na obed. Obložený chlebík, sezónne ovocie alebo zelenina a nápoj je tá najlepšia kombinácia. Aby bola desiata pestrá, je vhodné striedať rôzne druhy chleba – z bohatej ponuky Penam si určite vyberiete. A čím ich naplniť? Vyskúšajte naše skvelé recepty!
Sendvič s ovocnou nátierkou
Suroviny:
Penam veka
130 g mäkkého tvarohu
2 lyžice práškového cukru
1 lyžička vanilkového extraktu
1,5 hrnčeka malín (iného ovocia)
40 g masla
med
Postup:
Tvaroh vymiešame s cukrom a vanilkovým extraktom. Plátky veky zľahka opečieme na masle. Jeden plátok natrieme ochuteným tvarohom, navrch rozdelíme maliny, prípadne iné ovocie, a prikryjeme druhým plátkom. Ak sladký obložený chlebíček podávame na raňajky, môžeme ho ešte pokvapkať medom.
Mrkvovo-hrozienková dobrota
Suroviny:
Penam chlieb ľanový
100 g mäkkého smotanového syra (Lučina)
med
hrozienka podľa chuti
1 mrkva
Postup:
Hrozienka umyjeme a necháme hodinu namočené v teplej vode. Mrkvu umyjeme, očistíme a najemno nastrúhame. V miske zmiešame smotanový syr s medom, pridáme najemno nastrúhanú mrkvu a odkvapkané hrozienka. Nátierku natrieme medzi dva plátky chleba. K chlebíku môžeme osobitne pridať mrkvu nakrájanú na chutné paličky.
Chlebík s prekvapením
Suroviny:
Penam chlieb kráľovský
čerstvý smotanový syr
hydinová šunka
plátky syra eidam
vykrajovačky – zvieratká
suroviny na zdobenie – pažítka, paprika, šalát
Postup:
Plátok chleba natrieme syrom, na to dáme hydinovú šunku. Z plátku eidamu vykrojíme zvieratká a dozdobíme ich podľa fantázie. Aby sme zachovali obrázok, zabalíme obložený chlebíček do fólie a uložíme do desiatového boxu.
Chlebíček s jahodami
Suroviny:
Penam chlieb tirolský
250 g mäkkého tvarohu
2 lyžice javorového sirupu
1 lyžička vanilkového cukru
200 g jahôd
Postup:
Tvaroh dáme do misky s javorovým sirupom, vanilkovým cukrom a roztlačenými jahodami. Všetko dobre premiešame a natrieme na plátok chleba. Zľahka prikryjeme druhým plátkom chleba, zabalíme do fólie a vložíme do desiatového boxu. K chlebíčku môžeme pridať zopár umytých a osušených jahôd.
Pre malého šampióna
Suroviny:
Penam chlieb ľudový
250 g čerstvých šampiňónov
1 malá cibuľa
2 lyžice kukurice
1 kyslá uhorka
nátierkové maslo
olej, soľ
Postup:
Na panvici orestujeme na oleji cibuľku, pridáme nakrájané šampiňóny, osolíme a udusíme domäkka. Vychladnuté zmiešame v miske s kukuricou, nadrobno nakrájanou kyslou uhorkou a nátierkovým maslom. Ochutíme soľou. Natrieme medzi dva plátky chleba.
Zdroj: Recepty a foto Penam
Náš tip:
Penam chlieb ľudový
Ak máte radi chrumkavú kôrku a voňavú vláčnu striedku, vyskúšajte ľudový chlieb do Penamu. Pšenično-ražný chlieb so zmesou korenín koriandra, rasce a fenikla sa predáva nebalený.
Penam chlieb tirolský
Tirolský chlieb od Penamu je pšenično-ražný chlieb s obsahom ľanových semienok a cereálnej zmesi. Ľanové semeno je vynikajúcim zdrojom omega-3 mastných kyselín a vlákniny. Chlieb nájdete v regáloch medzi nebaleným pečivom.