Žerucha
|
|
Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 6.4.2001 |
Späť |
|
Poslať |
|
|
História: Ľudia sa po zjedení žeruchy cítili tak dobre, že ju uctievali pre jej mystickú silu. Verili, že vie nabrať z pôdy prvky predstavujúce zdroj vitality a zdravia. Rimania dokonca verili, že ten kto konzumuje žeruchu získa vyššiu inteligenciu.
Žerucha je bohatá na vitamíny, minerály a stopové prvky. Je to výživné tonikum pre tých, ktorí sú stresovaní alebo vyčerpaní. Nielenže obnovuje živiny a produkuje železo pri anémii, ale súčasne podporuje imunitu a zvyšuje vitalitu. Už egyptský králi dávali svojim otrokom dvakrát denne žeruchovú šťavu, aby zvýšili ich produktivitu. Žerucha má ostrú a horkú chuť / trocha pripomína reďkovku/, výborne prečisťuje krv a telo zbavuje toxínov. Jej ostrá chuť povzbudzuje trávenie, zvyšuje chuť do jedla, pomáha vstrebávať živiny, zlepšuje krvný obeh. Horčiny, ktoré obsahuje stimulujú činnosť pečene, pankreasu a činnosť žlčníka. Zvyšujú tvorbu enzýmov a pomáhajú udržiavať normálnu peristaltiku čriev a udržujú hladinu cukru v krvi. Žerucha pôsobí aj na obličky a močový mechúr. Pri pravidelnej konzumácii rozpúšťa kamene a piesok. Čistí krv a tým pomáha pri liečbe artritídy, reumatizmu a v boji proti kožným ťažkostiam, akými sú ekzémy a psoriáza. . Má antiseptické a expektorantné vlastnosti, je vhodná na odstraňovanie infekcií dýchacích ciest, katarov a sínusitíd. Znižuje horúčky a zmenšuje lymfatické uzliny, dokonca môže mať protinádorové pôsobenie. Vysokým obsahom vitamínu E možno vysvetliť, prečo je pokladaná za prostriedok, ktorý zvyšuje plodnosť, sexuálnu energiu, podnecuje menštruáciu a zlepšuje laktáciu. Ako antiseptikum možno žeruchu aplikovať aj ako obklad na rany, vyrážky, vredy a kožné infekcie, či pásový opar a svrab. Zápar je dobrým prípravkov na hemoroidy a akné. Pri bolesti zubov sa dá používať ako ústna voda.
Diskusia k článku:
|